Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja pozioma ławy fundamentowej.

Maratoro

Recommended Posts

Witam ponownie,

Tym razem stanąłem przed wyborem izolacji poziomej fundamentów.

Zacznę od najważniejszego, na działce iły i glina. Woda gruntowa w obecnym deszczowym okresie cały czas stała w wykopie na głębokości ok 60 cm. ( czyli wysokości +/- 10 cm poniżej poziomu ław. Fundament to 10 cm chudziak następnie 40 cm ława b25 i dalej bloczek betonowy. Zastanawiam się co zrobić z izolacją poziomą im więcej czytam na forum tym mam większy mętlik w głowie. Jedni nie izolują ławy, inni dają folie. Jeszcze inni sama papa termozgrzewalna. Kolejni natomiast smarują górę ławy mazidłami ( dysperbit, abizol itp. ) i na to papa. Znowu inni papa na lepik.

Napiszcie mi proszę co jest dobrym rozwiązaniem, nie chce ładować kasy jeżeli coś jest nie potrzebne, ale jeśli musi być to chciałbym to zrobić dobrze.

icopal hydrobit v60 s3,0 jest modyfikowany SBS, ale niedużo bo wg KT elastyczność zachowuje do -5ctC. W naszych warunkach lepiej poszukać takich do -20 stC. Grubość 3mm to takie minimum lepiej 4mm. Taką samą dać pod ściany.

Wystarczy zgrzewać na zakładach.

Pod papę można dać dysperbit - to pełni funkcję gruntu i nieco ogranicza przesuwanie się pasów papy jeśli budowlańcy nie są uważni.

• 1 month później...