woan 27.03.2021 22:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2021 (edytowane) Odświeżę temat. Firma robi mi taką bramę za 24 kafle,montaż mam na maja z automatem,wylewki zrobiła mi inna firma z ich polecenia za 4 kafle. Wiem,że już za późno,ale czy abym nie przepłacał ?Firmę,którą wybrałem jest na rynku od x lat. Były też tańsze firmy podjeżdżające golfami 3 generacji i właściciele z nie pewnymi ruchami ,ale też byli tacy co odpływali cenowo Edytowane 27 Marca 2021 przez woan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 28.03.2021 00:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2021 (edytowane) Ale te 28 tysi to za bramę czy ogrodzenie frontowe z bramą? Dodam tylko, ze to co pisałem o teleskopowych wcześniej w tym temacie (tak teoretycznie, bo sam w trudnych warunkach rozpatrywałem) to jednak po kilku rozmowach z wykonawcami zrezygnowałem. Będę miał zwykłą przesuwaną z przeciwwagą, brama otwierająca się na furtkę. Trudno. Edytowane 28 Marca 2021 przez giman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woan 29.03.2021 20:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2021 Ale te 28 tysi to za bramę czy ogrodzenie frontowe z bramą? Dodam tylko, ze to co pisałem o teleskopowych wcześniej w tym temacie (tak teoretycznie, bo sam w trudnych warunkach rozpatrywałem) to jednak po kilku rozmowach z wykonawcami zrezygnowałem. Będę miał zwykłą przesuwaną z przeciwwagą, brama otwierająca się na furtkę. Trudno. Sama brama + automat. Co do tych teleskopowych to też mi odradzali bo niby nie na nasze klimaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 30.03.2021 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2021 Sama brama + automat. Tak na oko to bardzo drogo. Ale może jest bardzo duża albo kuta, efektowne kowalstwo artystyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woan 30.03.2021 19:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2021 Tak na oko to bardzo drogo. Ale może jest bardzo duża albo kuta, efektowne kowalstwo artystyczne. Masz rację nie chciałem bramy takiej jak wszyscy lub takiej marketowej bo i tak by mi nie pasowała, Na mur z cegły wydałem wiele więcej to i ten wydatek przeżyję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 30.03.2021 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2021 To rozumiem, plan, świadomość wydatku i radość z ogrodzenia Nie rozumiem w tym kontekście wcześniejszego pytania - Wiem,że już za późno,ale czy abym nie przepłacał ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PROG-GREG 10.07.2021 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2021 Czasami lepiej zrobić bramę skrzydłową niż przesuwną z krótką przeciwwagą. Krótki artykół na ten temat https://www.prog-greg.pl/o-czym-nalezy-pamietac-przy-montazu-bramy-przesuwnej/Brama przesuwna na krótkiej przeviwwadze będzie pracować, ale profil zdecydowanie szybciej ulegnie deformacji. Będzie go rozginać i może pęknąć. Zbyt duże siły będzie musiał profil przenosić. https://www.prog-greg.pl/wp-content/uploads/2021/06/Broszura_sp-80_wozek-brama.pdf Podaję link do ulotki w której jest wzór gdzie można policzyć jakie obciążenie będzą przenosić wózki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woan 12.06.2022 21:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2022 Tak dla potomnych brama chodzi jak marzenie. Po zamontowaniu otwierałem ręcznie przez kilka dni i nie czułem oporów, sama szła. Jedyny minus wizualny to po otwarciu opada o kilka cm ,ale to ponoć norma, jakieś luzy na rolce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 13.06.2022 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2022 U mnie brama 4m na wjeżdzie z 1,1 przeciwwagą. Niestety tylko tyle odsunąłem się od sąsiada.Dwa wózki z 5 parami metalowych kółek ( 4 pion i 1 poziom ) oraz przewymiarowany w stosunku do wagi bramy napęd i będzie chodzić.Problem tkwi w sile nacisku działającej na kółka i oporach toczenia. W związku z czym rozkład siły na większą liczbę kółek nie będzie powodował nadmiernego zużycia powierzchni ich i profilu jezdnego.Oczywiście do tego profil jezdny 80 x 80 x 5O żadnym wyginaniu profilu raczej nie ma mowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 20.06.2022 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2022 Tak dla potomnych brama chodzi jak marzenie. Po zamontowaniu otwierałem ręcznie przez kilka dni i nie czułem oporów, sama szła. Jedyny minus wizualny to po otwarciu opada o kilka cm ,ale to ponoć norma, jakieś luzy na rolce. norma to to na pewno nie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 21.06.2022 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2022 Czy brama chodzi jak marzenie to zweryfikuje zima.... norma to przeciwaga min 30% dlugosci bramy ale nie mniej niż 1.3m Kiedys tak czytalem w jakiejś mądrej książce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heavyart 18.08.2022 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2022 są rożne wariaty, przeciwwaga ma zawsze około 30%, ale jest to też zależne od wagi. Można też zrobić w połowie skrzydłową, a w połowie przesuwną. Jest wiele ewentualności. Najlepiej by było gdyby była możliwość zobaczenia mapki sytuacyjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woan 03.02.2023 21:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2023 (edytowane) są rożne wariaty, przeciwwaga ma zawsze około 30%, ale jest to też zależne od wagi. Można też zrobić w połowie skrzydłową, a w połowie przesuwną. Jest wiele ewentualności. Najlepiej by było gdyby była możliwość zobaczenia mapki sytuacyjnej. Moje cudo chodzi dalej.Były / jest śnieg mróz wiatr słońce i funkcjonuje i nawet o mm na rolce z przodu nie ,,dygła"...obserwuje dalej Edytowane 3 Lutego 2023 przez woan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mursodi 17.04.2023 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2023 Moje cudo chodzi dalej.Były / jest śnieg mróz wiatr słońce i funkcjonuje i nawet o mm na rolce z przodu nie ,,dygła"...obserwuje dalej Czy mógłbyś napisać czy zastosowane zostały jakieś specjalne, jeśli tak to jakie wózki, profil czy coś ewentualnie innego…? Czeka mnie ten sam problem z długością przeciwwagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 17.04.2023 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2023 Jak da wózki 9 rolkowe to długość przeciwwagi z 30% można skrócić .Najważniejsze rolki i mocny napęd. Ciężar bramy jeśli nie mamy dostępnego ramienia odpowiedniej długości należy rozłożyć na powierzchnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woan 24.04.2023 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2023 Czy mógłbyś napisać czy zastosowane zostały jakieś specjalne, jeśli tak to jakie wózki, profil czy coś ewentualnie innego…? Czeka mnie ten sam problem z długością przeciwwagi Nie wiem co tam zrobili ale działa bardzo dobrze. Wózki robione ,bo z tego co firma mówiła to kupne nie wytrzymają no może do gwarancji. Co do materiałów to się nie wypowiem co dali bo my patrzeliśmy tylko na wygląd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts