Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

brama przesuwna a bardzo krótka przeciwwaga

Recommended Posts

Odświeżę temat. Firma robi mi taką bramę za 24 kafle,montaż mam na maja z automatem,wylewki zrobiła mi inna firma z ich polecenia za 4 kafle. Wiem,że już za późno,ale czy abym nie przepłacał ?

Firmę,którą wybrałem jest na rynku od x lat. Były też tańsze firmy podjeżdżające golfami 3 generacji i właściciele z nie pewnymi ruchami ,ale też byli tacy co odpływali cenowo

Edytowane przez woan

Ale te 28 tysi to za bramę czy ogrodzenie frontowe z bramą?

Dodam tylko, ze to co pisałem o teleskopowych wcześniej w tym temacie (tak teoretycznie, bo sam w trudnych warunkach rozpatrywałem) to jednak po kilku rozmowach z wykonawcami zrezygnowałem. Będę miał zwykłą przesuwaną z przeciwwagą, brama otwierająca się na furtkę. Trudno.

Edytowane przez giman

Ale te 28 tysi to za bramę czy ogrodzenie frontowe z bramą?

Dodam tylko, ze to co pisałem o teleskopowych wcześniej w tym temacie (tak teoretycznie, bo sam w trudnych warunkach rozpatrywałem) to jednak po kilku rozmowach z wykonawcami zrezygnowałem. Będę miał zwykłą przesuwaną z przeciwwagą, brama otwierająca się na furtkę. Trudno.

Sama brama + automat. Co do tych teleskopowych to też mi odradzali bo niby nie na nasze klimaty.

Tak na oko to bardzo drogo.

Ale może jest bardzo duża albo kuta, efektowne kowalstwo artystyczne.

Masz rację nie chciałem bramy takiej jak wszyscy lub takiej marketowej bo i tak by mi nie pasowała, Na mur z cegły wydałem wiele więcej to i ten wydatek przeżyję.

• 3 months później...

Czasami lepiej zrobić bramę skrzydłową niż przesuwną z krótką przeciwwagą. Krótki artykół

na ten temat https://www.prog-greg.pl/o-czym-nalezy-pamietac-przy-montazu-bramy-przesuwnej/

Brama przesuwna na krótkiej przeviwwadze będzie pracować, ale profil zdecydowanie szybciej ulegnie deformacji. Będzie go rozginać i może pęknąć. Zbyt duże siły będzie musiał profil przenosić.

https://www.prog-greg.pl/wp-content/uploads/2021/06/Broszura_sp-80_wozek-brama.pdf

Podaję link do ulotki w której jest wzór gdzie można policzyć jakie obciążenie będzą przenosić wózki.

• 11 months później...

U mnie brama 4m na wjeżdzie z 1,1 przeciwwagą. Niestety tylko tyle odsunąłem się od sąsiada.

Dwa wózki z 5 parami metalowych kółek ( 4 pion i 1 poziom ) oraz przewymiarowany w stosunku do wagi bramy napęd i będzie chodzić.

Problem tkwi w sile nacisku działającej na kółka i oporach toczenia. W związku z czym rozkład siły na większą liczbę kółek nie będzie powodował nadmiernego zużycia powierzchni ich i profilu jezdnego.

Oczywiście do tego profil jezdny 80 x 80 x 5

O żadnym wyginaniu profilu raczej nie ma mowy.

• 1 month później...
  • 5 months później...
są rożne wariaty, przeciwwaga ma zawsze około 30%, ale jest to też zależne od wagi.

Można też zrobić w połowie skrzydłową, a w połowie przesuwną. Jest wiele ewentualności.

Najlepiej by było gdyby była możliwość zobaczenia mapki sytuacyjnej.

Moje cudo chodzi dalej.Były / jest śnieg mróz wiatr słońce i funkcjonuje i nawet o mm na rolce z przodu nie ,,dygła"...obserwuje dalej

Edytowane przez woan

• 2 months później...
Moje cudo chodzi dalej.Były / jest śnieg mróz wiatr słońce i funkcjonuje i nawet o mm na rolce z przodu nie ,,dygła"...obserwuje dalej

Czy mógłbyś napisać czy zastosowane zostały jakieś specjalne, jeśli tak to jakie wózki, profil czy coś ewentualnie innego…? Czeka mnie ten sam problem z długością przeciwwagi

Czy mógłbyś napisać czy zastosowane zostały jakieś specjalne, jeśli tak to jakie wózki, profil czy coś ewentualnie innego…? Czeka mnie ten sam problem z długością przeciwwagi

Nie wiem co tam zrobili ale działa bardzo dobrze. Wózki robione ,bo z tego co firma mówiła to kupne nie wytrzymają no może do gwarancji. Co do materiałów to się nie wypowiem co dali bo my patrzeliśmy tylko na wygląd.