Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podciąg na jakiej wysokości?

Recommended Posts

Mam do zrobienia podciąg Jest on o wymiarach 25/40 Te 40 to jest wysokość liczona od stropu? A jak dookoła jest jeszcze wieniec To ten podciąg wychodzi że będzie chyba jeszcze trochę niżej od wieńca Dobrze myślę? Strop u mnie ma mieć wysokość 14 cm , wieniec 25 cm więc będzie o 11 cm niżej od stropu Ten podciąg ma się licować że stropem u góry i mieć w dół 40 cm czyli ma być w dół od stropu jeszcze 29 cm?

Podciag 40 cm jest liczony od góry stropu ( najczęściej * ), czyli jeżeli strop ma 14 cm to podciąg wyjdzie 26 poniżej - tyle belka będzie wystawać w stanie surowym z sufitu.

I tak mając wysokość pomieszczenia np. 2,8m ( od podłogi na gotowo do sufitu - ale bez obniżenia np. płytami KG ), pod podciągiem będzie wysokość 2,54m.

Całkowicie tego nie ukryjesz, chyba że masz bardzo wysokie pomieszczenia i znacząco obniżysz sufit płytami KG.

* Można wyciągnąć ponad strop ale wtedy pojawiają się problemy z prowadzeniem instalacji na poddaszu w podłodze. Będzie to i tak tylko kilka centymetrów, max. 10 myślę.

Podciag 40 cm jest liczony od góry stropu ( najczęściej * ), czyli jeżeli strop ma 14 cm to podciąg wyjdzie 26 poniżej - tyle belka będzie wystawać w stanie surowym z sufitu.

I tak mając wysokość pomieszczenia np. 2,8m ( od podłogi na gotowo do sufitu - ale bez obniżenia np. płytami KG ), pod podciągiem będzie wysokość 2,54m.

Całkowicie tego nie ukryjesz, chyba że masz bardzo wysokie pomieszczenia i znacząco obniżysz sufit płytami KG.

* Można wyciągnąć ponad strop ale wtedy pojawiają się problemy z prowadzeniem instalacji na poddaszu w podłodze. Będzie to i tak tylko kilka centymetrów, max. 10 myślę.

Ja mam belkę konstrukcyjną wyciągniętą ponad strop, tak że sufit w pomieszczeniu na dole jest płaski, ale wystaje na górze. Wtedy nazywa się to nadciąg. Właściwie to mam w domu 2 takie nadciągi (przy czym jeden jest początkiem nowej ściany zewnętrznej - piętro ma mniejszą powierzchnię). Mam kilka rurek przerzuconych w poprzek tego nadciągu, aby nie trzeba było przekuwać się na drugą stronę, tylko łatwo przerzucić instalacje.