Matthiass 06.11.2020 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2020 Witam, Mam pytanie do bardziej doświadczonych z przyłączeniem do sieci. Mieszkanie w dosyć starym bloku. Elektryk przyszedł położył nowe kable i powiedział że muszę zgłosić się do PGE o wyższe przyłącze i zmianę licznika z 1 na 3fazowy. Zrobiłem tak jak mówił i dostałem taką umowę jak w załączniku. W pkt 5.1 napisali że "przyłączenie nie wymaga wprowadzenia zmian w sieci" No i tu moje pytanie, Czy muszę szukać firmy która mi pociągnie nowy kabel do klatki czy na zewnątrz budynku? Czy nie muszę robić nić oprócz wymiany licznika? Z góry dziękuję za pomoc w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 06.11.2020 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2020 Witam, Mam pytanie do bardziej doświadczonych z przyłączeniem do sieci. Mieszkanie w dosyć starym bloku. Elektryk przyszedł położył nowe kable i powiedział że muszę zgłosić się do PGE o wyższe przyłącze i zmianę licznika z 1 na 3fazowy. Zrobiłem tak jak mówił i dostałem taką umowę jak w załączniku. [ATTACH=CONFIG]449957[/ATTACH] W pkt 5.1 napisali że "przyłączenie nie wymaga wprowadzenia zmian w sieci" No i tu moje pytanie, Czy muszę szukać firmy która mi pociągnie nowy kabel do klatki czy na zewnątrz budynku? Czy nie muszę robić nić oprócz wymiany licznika? Z góry dziękuję za pomoc w temacie. Zależy ile zrobił elektryk. Zadzwoń do niego bo on raczej nie skończył roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz_298 06.11.2020 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2020 W pkt 5.1 napisali że "przyłączenie nie wymaga wprowadzenia zmian w sieci" To dla Ciebie tylko tyle, że od stacji transformatorowej do bloku nie będą kłaść nowych kabli. Z załącznika nie umiem nic przeczytać z racji małego rozmiaru zdjęcia. Gdzie masz licznik? Wnioskuję, że na klatce schodowej w jakiejś szafce (złączu). Granica własności elektryki między PGE a blokiem to pewnie okolice licznika w lub przy tej szafce- np. jakaś listwa zaciskowa za zabezpieczeniami. Od strony zasilania (czyli od np. linii kablowej w pasie drogowym) do tej listwy* rządzi PGE - podprowadzi 3 fazy, zainstaluje licznik trójfazowy, zabezpieczenia, listwę na 3 fazy. Od tej listwy wszystko jest własnością Twoją lub jakiegoś innego właściciela budynku - do tego miejsca rozdziału własności należy podprowadzić przewód zasilający Twojej instalacji. Zajmuje się tym elektryk zatrudniony np. przez Ciebie. Doświadczenie jednak mam tylko na terenie Enei, więc mogę się w czymś mylić. * - granica własności raczej jest podana w dokumentach otrzymanych od PGE i chyba może to być coś innego niż listwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts