Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłączenie PGE

Recommended Posts

Witam,

Mam pytanie do bardziej doświadczonych z przyłączeniem do sieci.

Mieszkanie w dosyć starym bloku.

Elektryk przyszedł położył nowe kable i powiedział że muszę zgłosić się do PGE o wyższe przyłącze

i zmianę licznika z 1 na 3fazowy. Zrobiłem tak jak mówił i dostałem taką umowę jak w załączniku.

pge.jpg

W pkt 5.1 napisali że "przyłączenie nie wymaga wprowadzenia zmian w sieci"

No i tu moje pytanie, Czy muszę szukać firmy która mi pociągnie nowy kabel do klatki czy na zewnątrz budynku?

Czy nie muszę robić nić oprócz wymiany licznika?

Z góry dziękuję za pomoc w temacie.

Witam,

Mam pytanie do bardziej doświadczonych z przyłączeniem do sieci.

Mieszkanie w dosyć starym bloku.

Elektryk przyszedł położył nowe kable i powiedział że muszę zgłosić się do PGE o wyższe przyłącze

i zmianę licznika z 1 na 3fazowy. Zrobiłem tak jak mówił i dostałem taką umowę jak w załączniku.

[ATTACH=CONFIG]449957[/ATTACH]

No i tu moje pytanie, Czy muszę szukać firmy która mi pociągnie nowy kabel do klatki czy na zewnątrz budynku?

Czy nie muszę robić nić oprócz wymiany licznika?

Z góry dziękuję za pomoc w temacie.

Zależy ile zrobił elektryk. Zadzwoń do niego bo on raczej nie skończył roboty.

To dla Ciebie tylko tyle, że od stacji transformatorowej do bloku nie będą kłaść nowych kabli.

Z załącznika nie umiem nic przeczytać z racji małego rozmiaru zdjęcia.

Gdzie masz licznik? Wnioskuję, że na klatce schodowej w jakiejś szafce (złączu). Granica własności elektryki między PGE a blokiem to pewnie okolice licznika w lub przy tej szafce- np. jakaś listwa zaciskowa za zabezpieczeniami. Od strony zasilania (czyli od np. linii kablowej w pasie drogowym) do tej listwy* rządzi PGE - podprowadzi 3 fazy, zainstaluje licznik trójfazowy, zabezpieczenia, listwę na 3 fazy. Od tej listwy wszystko jest własnością Twoją lub jakiegoś innego właściciela budynku - do tego miejsca rozdziału własności należy podprowadzić przewód zasilający Twojej instalacji. Zajmuje się tym elektryk zatrudniony np. przez Ciebie.

Doświadczenie jednak mam tylko na terenie Enei, więc mogę się w czymś mylić. :)

* - granica własności raczej jest podana w dokumentach otrzymanych od PGE i chyba może to być coś innego niż listwa