Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocena+wycena projektu instalacji elektrycznej

Recommended Posts

Hej,

Jestem w trakcie remontu mieszkania w bloku z wielkiej płyty w Toruniu. Jestem po rozmowach z potencjalnym elektrykiem i za poniższy zakres usługi liczy sobie okoł 4000 zł za samą robociznę.

korytarz: 2 gniazdka, włącznik schodowy do świateł w 3 miejscach, 3 punkty świetlne

pokój: 4 gniazdka (w tym jedno z Internetem), włącznik do świateł, 1 punkt świetlny

pokój: 3 gniazdka (w tym dwa z podwójnym gniazdkiem internetowym i jedno z TV), włącznik do świateł podwójny, 2 punkty świetlne

pokój: 6 gniazdek (w tym jedno z podwójnym gniazdkiem internetowym, 1 z TV, 1 z pojedynczym kablem internetowym), włącznik do świateł, 1 punkt świetlny

łazienka: 1 gniazdko, włącznik do świateł, 2 punkty świetlne

kuchnia: 5 gniazdek (w tym jedno na siłę), włącznik do świateł, 2 punkty świetlne

montaż rozdzielni, 18-20 obwodów, do tego pociągnięcie kabla do instalacji 3-fazowej (obecnie jest 1-fazowa) i podpięcie do GTR.

W mieszkaniu kable mają być schowane w ścianie i czeka około 70-75 metrów bruzdowania w betonie.

Oczywiście podpisuje na koniec protokół itp.

Co myślicie o podanej przeze mnie kwocie, którą wykonawca oczekuje?

Za bruzdowanie w żelbecie plus otwory pod puszki wychodzi prawie te cztery;-) oczywiście jeśli zgoda dotyczy faktycznie bruzdowania w płycie a nie jest zgodą na remont. Ciekawe czy oprócz podpisu są też pomiary;-)

Tak, generalnie pomiary także i do tego bruzdowanie, położenie nowej instalacji, rozdzielnica i podłączenie do GTRu. Bez białego montażu.

Nakręcił się?

Przepraszam za zduplikowanie mojej odpowiedzi - to chyba jakiś błąd.