Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam taką zagwozdkę posiadam domofon orno eluvio i chciałbym podłączyć przycisk wyjścia tzn. przycisk umieszczony przy furtce dzięki któremu otworzę ją chcąc wyjść, bo w tej chwili ktoś musi mi otworzyć przyciskiem z domu.

Czy jest taka możliwość?! I jak to ogarnąć?

Edit.Załącznik

Tak mam podłączone

IMG-20201107-WA0002.jpg

Edytowane przez zieli
https://forum.murator.pl/topic/258422-domofon-przycisk-wyj%C5%9Bcia-jak-pod%C5%82%C4%85czy%C4%87/

Niestety nie jestem w stanie podać szczegółów, ze ściany wystają tylko przewody bez zewnętrznej otuliny, ale jest to zwykła skrętka komputerowa prawdopodobnie 4x2x0,5mm

Łatwo nie będzie:yes: ale się da:D

Wytłumaczycie "laikowi" jakie znaczenie ma typ przewodu?

Pytający potrzebuje podłączyć równolegle drugie otwarcie furtki. Dla mnie cała filozofia opiera się na podłączeniu dwóch żył z przyciskiem na zewnątrz do przycisku zwalniającego wewnątrz obudowy domofonu. Oczywiście wkraczamy w sprawy gwarancyjne, ale to zupełnie na marginesie.

Ale może gdzieś tkwi haczyk....

Elektrozaczep masz z pamięcią?

Do przycisku masz pociągnięty kabel z domu, czy od panelu zewnętrznego? Czy możesz pociągnąć z obydwu miejsc?

Wiesz, że to ułatwienie dla złodzieja?

Chylę czoła, to istotna kwestia, faktycznie... Choć to dla mnie oczywista, więc zapomniana :)

Z drugiej strony nie mamy pewności, że nie jest ziemny.

Resztę złośliwości (typu jak położony i przez kogo) pominę.

Przecież autor napisał :

ze ściany wystają tylko przewody bez zewnętrznej otuliny, ale jest to zwykła skrętka komputerowa prawdopodobnie 4x2x0,5mm
I pewnie jak zwykle w peszlu ...
Elektrozaczep bez pamięci, podłączyć mogę na dwa sposoby.

Jak bez pamięci, to grubsza sprawa - bo napięcie musi być podawane przez dłuższy czas i musi to obsługiwać centralka domofonu albo trzeba dokładać elektronikę. Więc odpowiedzi szukaj najpierw w dokumentacji technicznej, na forum, infolinii u instalatora.

Dla elektryka nie ma problemu, jeśli wolne żyły, zabudować przełącznik na furtce i wpiąć go do centrali wewnątrz domu pod przycisk otwierania, utrata gwarancji produktu nieunikniona chyba, że wykona się to prawidłowo i przy ewentualnej usterce usunie.

A co do "włamywaczy" wystarczy wykorzystać wolne wyjście przekaźnikowe np w centrali satel, wpięte szeregowo w obwód przycisku, które odetnie możliwość otwarcia furtki po uzbrojeniu alarmu, lub uzbrojeniu czuwania zewnętrznego.