BobBudowniczy1719515759 09.11.2020 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2020 Witam serdecznie, czy te płyty z tworzywa zawierają azbest? Widoczne są w nich jakieś włókna, czy są to włókna azbestowe? Proszę o opinię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 09.11.2020 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2020 Nie, to stara wersja takiej płyty z włóknami szklanymi, co nie znaczy, że super zdrowe, bo zlewane żywicami https://allegro.pl/oferta/poliester-falista-plyta-wlokno-szklane-2-x-5-m-pcv-7262215774?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_DIO_pla_dom_budownictwo&ev_adgr=Dachy,+garaże,+ogrodzenia+i+bramy,+prace+na+wysokości,+schody+oraz+sprzęt+budowlany&gclid=Cj0KCQiA7qP9BRCLARIsABDaZzjSwExZpCupAXbs-MaWuNwpKfs6TAw45ClIwiutao1up4VXrxDCoVAaApLmEALw_wcB 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
informatycki 06.04.2023 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2023 Jak dla mnie wygląda jak azbest, ale w sumie sam nie wiem. Czy jest jakaś instytucja, która się zajmuje azbestem nadal? Wiem, że była strona https://wolniodazbestu.pl/ ale już jest napisane, że projekt został zamknięty. Ja widziałem azbest w wielu miejscach opuszczonych na urbeksie. Czy z tym sie nic nie robi? Nie szkodzi to środowisku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 06.04.2023 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2023 Czy z tym sie nic nie robi? Nie szkodzi to środowisku? Jeśli płyty są całe i nie są niszczone to azbest nie będzie pylił, więc nie stanowi zagrożenia dla środowiska. Niemniej powinien być bezpiecznie utylizowany. Firmy zajmujące się wywożeniem śmieci pobudowlanych powinny mieć procedury na usuwanie azbestu. Problem zgłosić do urzędu miasta czy gminy, oni powinni pokierować. Tanio nie będzie, ale bezpiecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 06.04.2023 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2023 Azbest był mieszany z cementem czyli masa była szara i nie przezroczysta - płyty/płytki płaskie, faliste i rury. To jest włokno szklane z żywicą epoksydową, rozłazi sie pod wpływem czynników atmosferycznych. Nowoczesna tandeta z czasów Gierka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 06.04.2023 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2023 Jak pisze @Bertha. Jak miałem naście lat, kleiłem (uszczelniałem) tym kajaki i kanadyjki w harcerstwie Mata z włókna szklanego na żywicy epoksy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts