Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z uruchomieniem Vaillant VR91F

Kamil1231719517388

Recommended Posts

Witam,

mam w domu piec Eco tec Vaillant 3 obiegi (grzejniki, podłogówka, podłogówka) do tego vr 71, Multimatic VRC 700 bezprzewodowy + pogodówka bezprzewodowa. Wszystko już od ponad roku pracuje bezproblemowo. VRC 700 obecnie steruje 3 obiegami w trybie termostat ale chciałbym rozdzielić te 3 obiegi ponieważ VRC 700 stoi na parterze a steruje również poddaszem oraz grzejnikami w sypialniach i je przegrzewa. Zakupiłem 2 dodatkowe VR91F ale nie mogę ich zaprogramować, w menu instalatora przyporządkowałem 2 strefy kolejno VR91 1, VR91 2 oraz na jednej zostawiłem VRC 700. Podczas uruchomienia programowania na VR91 cały czas wyskakuje powiadomienie o nieudanej konfiguracji. Proszę o pomoc kogoś kto instalował VR91F. Prawdopodobnie trzeba jeszcze jakieś ustawienia zmienić w VRC700 o których nie wiem.

Regulatory lub inaczej zdalne sterowanie VR91F jest urządzeniem radiowym i działa tylko i wyłącznie z wersją radiową regulatora głównego czyli VRC 700F versja.4.

W innym przypadku główny regulator nie będzie widział ych dwóch osobnych regulatorów zdalnego sterowania. Musisz zakupić lub wymienić je na wersję przewodową ( bez literki F ) i podłączyć je do głównej magistrali e-BUS. Wtedy główny regulator zobaczy je w systemie i pozwoli przyporządkować obiegi lub inaczej strefy do obu regulatorów.

Poza tym same rozdzielenie elektryczne obiegów nie wystarczy i w tym wypadku rozdzielenie powinno być także hydrauliczne które wraz z modułem mieszacza VR71 będzie posiadało dwa lub trzy układy mieszające wraz z pompami które pozwolą na osobną regulację temperatury czynnika grzewczego w każdej strefie.

Jeśli posiadasz wersję bezprzewodową z literką "F" to w Asystencie Instalatora musisz wpierw pzreprwadzić adresowanie obu modułów zdalnego sterowania VR91F przyporządkowując im liczby 1 i 2 a następnie już w konfiguracji systemu w poziomie instalatora przyporządkować ospowiednie strefy instalacji do odpowiednich regulatorów.

Ponadto aby to zadziałało i pojawiła się takowa możliwość to w regulatorze głównym VRC700F musisz ustawić odpowiedni schemat instalacji który zawiera trzy strefy grzewcze oraz trzy regulatory, oraz skonfigurować mieszacz VR71 do odpowiedniego numeru schematu instalacji w Twoim przypadku bodajże numeru 3.

Odpowiednie schematy:

https://www.vaillant.pl/downloads/projektanci/schematy-2016/kot-y-kondensacyjne-2/ecotec2016/kot-y-jednofunkcyjne-vc-ecotec/s175-1035102.pdf

http://elearning.vaillant.com/vrc700/ci/pl/documents/pl/infopool/Instrukcja_instalacji.pdf

Edytowane przez Mareks77