Maratoro 10.11.2020 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 (edytowane) Jaką gotową zaprawę możecie mi polecić do murowani bloczków fundamentowych/betonowych b15 ? Jaka klasa m5 czy m10. Edytowane 10 Listopada 2020 przez Maratoro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebixx 10.11.2020 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 Hej, a nie lepiej samemu ukręcić. Wyjdzie dużo taniej. 1 wiadro cementu + 3 wiadra grubego piachu (powiedz dostawcy, że ma być do bloczków) + 3/4 wiadra wody. Do betoniarki wlać wodę, potem wsypać wiadro piachu, potem cement i na końcu 2 wiadra piachu + ew. jeszcze odrobinę wody gdyby zaprawa była za sucha. Piach leży na zewnątrz więc jak go solidnie podleje deszcz to trzeba uważać z wodą. Zrobisz kilka betoniarek to sam wyczujesz co i jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebixx 10.11.2020 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 Hej tu masz ładnie wszystko opisane: https://zbudujmydom.pl/artykul/rodzaje-zapraw-murarskich-jak-dobrze-wybrac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maratoro 12.11.2020 14:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2020 Odpada, często wpadam na budowę dosłownie na godzinkę po pracy, potrzebuje czegoś co mogę rozmieszać ze tak powiem w wiaderku. Kupiłem klasyczną zaprawę murarską Atlas. Podobno ma się nadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 12.11.2020 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2020 Podepnę się pod temat, jeśli można. Otóż mam podejrzenie, że wykonawca zamiast wylać mi kloc betonu na szczycie ściany (kloc mniej więcej o wymiarach 40x24x24 cm ma podpierać belkę kalenicową), to prawdopodobnie wykonał go z zaprawy murarskiej, dając tam także pręty. Czy taki kloc z zaprawy może tutaj zostać czy jest to szajsowe wykonanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebixx 12.11.2020 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2020 Odpada, często wpadam na budowę dosłownie na godzinkę po pracy, potrzebuje czegoś co mogę rozmieszać ze tak powiem w wiaderku. Kupiłem klasyczną zaprawę murarską Atlas. Podobno ma się nadać. Godzinka to niewiele ale rozumiem cię doskonale. Sam muruję teraz bloczki i wiem jak szybko robi się ciemno. Spraw sobie betoniarkę nawet taką niewielką, a zobaczysz jak ci pomoże. Też mieszałem kiedyś ręcznie. Życzę powodzenia sporo pracy przed nami.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts