Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna - przeszklenie szyb zespolonych

Recommended Posts

Witam

Mam okna z szybą zespoloną 4/16/4 z 1999 roku.

Dokładnie Press-Glas Planitherm/Float P.34 U=1,6.

Zastanawiam się, czy te U=1,6 to jest U całego szklenia, czy U samego Argonu między szybami?

Mam ocieplone ściany i wykończoną elewację. Dlatego nie chcę rwać całych okien ze ścian.

Tak mnie naszło by wymienić same szyby zespolone na takie 4/16/4 w nowszej technologii Ug=1,0 .

Obecnym oknom fizycznie nic nie dolega. Tylko szronią się w dolnej części na szybie zespolonej od wewnątrz, i pewnie więcej ciepła przez nie ucieka.

Po ociepleniu - dom jest ogrzewany niższą temp. na CO.

Z obliczeń wychodzi, że po wymianie na ogrzewaniu zaoszczędziłbym 0,6 kWh potrzebnej mocy grzewczej.

Jakie jest ryzyko, że listwy trzymające szyby w skrzydle ulegną uszkodzeniu przy demontażu?

Szyby zespolone wg Internetu trzeba by liczyć na jakieś 200-250 zł od m2,

ile może kosztować robocizna?

Ktoś ma doświadczenie w zakresie takiego remontu? - może się wypowiedzieć?

Mam okna z szybą zespoloną 4/16/4 z 1999 roku.

Dokładnie Press-Glas Planitherm/Float P.34 U=1,6.

Zastanawiam się, czy te U=1,6 to jest U całego szklenia, czy U samego Argonu między szybami?

Współczynnik przenikania ciepła Ug 1,6 w/(m2K) dotyczy wyłącznie środkowej strefy szyby zespolonej.

Obecnym oknom fizycznie nic nie dolega. Tylko szronią się w dolnej części na szybie zespolonej od wewnątrz

Aby ograniczyć występowanie tego negatywnego zjawiska warto kupić pakiet szyby zespolonej 4/16/4 wyposażony w ciepłą ramkę dystansową.

Jakie jest ryzyko, że listwy trzymające szyby w skrzydle ulegną uszkodzeniu przy demontażu?

Ryzyko jest znikome, a gdy użyć do tego właściwych narzędzi, wręcz żadne.