Marco36 11.11.2020 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2020 Witam Mam okna z szybą zespoloną 4/16/4 z 1999 roku.Dokładnie Press-Glas Planitherm/Float P.34 U=1,6.Zastanawiam się, czy te U=1,6 to jest U całego szklenia, czy U samego Argonu między szybami? Mam ocieplone ściany i wykończoną elewację. Dlatego nie chcę rwać całych okien ze ścian.Tak mnie naszło by wymienić same szyby zespolone na takie 4/16/4 w nowszej technologii Ug=1,0 .Obecnym oknom fizycznie nic nie dolega. Tylko szronią się w dolnej części na szybie zespolonej od wewnątrz, i pewnie więcej ciepła przez nie ucieka.Po ociepleniu - dom jest ogrzewany niższą temp. na CO.Z obliczeń wychodzi, że po wymianie na ogrzewaniu zaoszczędziłbym 0,6 kWh potrzebnej mocy grzewczej. Jakie jest ryzyko, że listwy trzymające szyby w skrzydle ulegną uszkodzeniu przy demontażu?Szyby zespolone wg Internetu trzeba by liczyć na jakieś 200-250 zł od m2,ile może kosztować robocizna? Ktoś ma doświadczenie w zakresie takiego remontu? - może się wypowiedzieć? Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/258493-okna-przeszklenie-szyb-zespolonych/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 11.11.2020 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2020 Mam okna z szybą zespoloną 4/16/4 z 1999 roku. Dokładnie Press-Glas Planitherm/Float P.34 U=1,6. Zastanawiam się, czy te U=1,6 to jest U całego szklenia, czy U samego Argonu między szybami? Współczynnik przenikania ciepła Ug 1,6 w/(m2K) dotyczy wyłącznie środkowej strefy szyby zespolonej. Obecnym oknom fizycznie nic nie dolega. Tylko szronią się w dolnej części na szybie zespolonej od wewnątrz Aby ograniczyć występowanie tego negatywnego zjawiska warto kupić pakiet szyby zespolonej 4/16/4 wyposażony w ciepłą ramkę dystansową. Jakie jest ryzyko, że listwy trzymające szyby w skrzydle ulegną uszkodzeniu przy demontażu? Ryzyko jest znikome, a gdy użyć do tego właściwych narzędzi, wręcz żadne. Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/258493-okna-przeszklenie-szyb-zespolonych/#findComment-7859356 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts