Robinson74 12.11.2020 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2020 Witam, Mam w projekcie kocioł gazowy kondensacyjny o mocy 19 kW, ale nie w tym rzecz. Mam też rozpisane wymiary grzejników: I teraz moje 2 pytania: - Jakie będą konsekwencje, jeśli zamienię wszystkie grzejniki "11" na "22" bez zmiany wymiarów? - Jakie będą konsekwencje, jeśli zmniejszę wysokość grzejnika z 90cm na 60cm? Domyślam się, że jednocześnie muszę odpowiednio zwiększyć długość grzejnika, żeby zachować moc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom.pk 13.11.2020 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2020 (edytowane) W dużym przybliżeniu moc jest dwa razy większa .Jeżeli źródłem ciepła jest kocioł kondensacyjny lub pompa ciepła to im większa moc grzejników tym lepiej.Dzięki temu można zasilić grzejniki niższą temperaturą ,co korzystniej wpływa na sprawność kotła (pompy ciepła).w internecie są dostepne tabele z wymiarami i mocami grzejników. Edytowane 13 Listopada 2020 przez tom.pk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 13.11.2020 17:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2020 OK, czyli nie mam się co obawiać, że grzejniki będą zbyt "mocne" w stosunku do mocy kotła kondensacyjnego, np. Vitodens 200? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom.pk 13.11.2020 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2020 OK, czyli nie mam się co obawiać, że grzejniki będą zbyt "mocne" w stosunku do mocy kotła kondensacyjnego, np. Vitodens 200? Absolutnie nie ma obawy ,tylko z zastrzeżeniem aby przewymiarować proporcjonalnie w każdym pomieszczeniu. Na jakim etapie budowy domu jesteś ,bo najlepszym rozwiązaniem moim zdaniem jest podłogówka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 13.11.2020 18:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2020 Tu jestem uparty i podłogówka będzie w miejscach tradycyjnych - wiatrołap, łazienki i kuchnia. Jestem po elektryce, przed kanalizacją i przed tynkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 13.11.2020 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2020 jako ze grzejniki inaczej oddają moc/ciepło niz podłogówka, to nie ma sensu zbyt mocno ich przewymiarowywać. Lepiej zachować dużą powierzchnię przednią. Grzejnik cv11 600x1000 z czynnikiem grzewczym np. 30st lepiej ogrzeje niz cv22 o tych samych wymiarach, ale zasilany chłodniejszym czynnikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts