Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt vs wykonanie - CV11 vs CV22

Robinson74

Recommended Posts

Witam,

Mam w projekcie kocioł gazowy kondensacyjny o mocy 19 kW, ale nie w tym rzecz.

Mam też rozpisane wymiary grzejników:

grzejniki_cr.jpg

I teraz moje 2 pytania:

- Jakie będą konsekwencje, jeśli zamienię wszystkie grzejniki "11" na "22" bez zmiany wymiarów?

- Jakie będą konsekwencje, jeśli zmniejszę wysokość grzejnika z 90cm na 60cm? Domyślam się, że jednocześnie muszę odpowiednio zwiększyć długość grzejnika, żeby zachować moc?

W dużym przybliżeniu moc jest dwa razy większa .Jeżeli źródłem ciepła jest kocioł kondensacyjny lub pompa ciepła to im większa moc grzejników tym lepiej.Dzięki temu można zasilić grzejniki niższą temperaturą ,co korzystniej wpływa na sprawność kotła (pompy ciepła).

w internecie są dostepne tabele z wymiarami i mocami grzejników.

Edytowane przez tom.pk

OK, czyli nie mam się co obawiać, że grzejniki będą zbyt "mocne" w stosunku do mocy kotła kondensacyjnego, np. Vitodens 200?

Absolutnie nie ma obawy ,tylko z zastrzeżeniem aby przewymiarować proporcjonalnie w każdym pomieszczeniu.

Na jakim etapie budowy domu jesteś ,bo najlepszym rozwiązaniem moim zdaniem jest podłogówka .

jako ze grzejniki inaczej oddają moc/ciepło niz podłogówka, to nie ma sensu zbyt mocno ich przewymiarowywać. Lepiej zachować dużą powierzchnię przednią. Grzejnik cv11 600x1000 z czynnikiem grzewczym np. 30st lepiej ogrzeje niz cv22 o tych samych wymiarach, ale zasilany chłodniejszym czynnikiem