Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wyburzenie ścianki działowej w bloku

Randir

Recommended Posts

Witam,

niedawno zakupiłem mieszkanie w bloku. Podczas podpisywania dokumentów dostałem informację, że nie mogę wyburzyć jednej ścianki (informację dostałem podczas rozmowy, nie na papierze), gdyż ona jest niezbędna dla konstrukcji bloku (10 piętrowy, w Warszawie). Jednak po wykonaniu ekspertyzy budowlanej, inspektor stwierdził,że ta ścianka nie może być ścianą nośną, ma grubość 6cm i jest jedynie ścianką działową i jej wyburzenie nie wpłynie w żaden sposób na blok.

Czy w takim wypadku mam prawo wyburzyć ściankę?

Czy muszę to konsultować ze spółdzielnią?

Czy jeżeli się skontaktuję i będę miał na papierze, że wyburzenie ścianki nie wpłynie na blok, mogą się nie zgodzić?

Z góry dziękuję za szybką odpowiedź

Pozdrawiam

Jak jesteś właścicielem lokalu (nie spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu) to ścianka działowa to Twoja własność, i Twoja decyzja (nie ingerujesz w części wspólne - a tylko tymi zarządza wspólnota).

Jeśli jednak masz spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu, to musisz pytać spółdzielnię.

Wyburzenie ścianki nie jest remontem ani przebudową - więc formalności w PINB w obydwu przypadkach zero.

https://sip.lex.pl/orzeczenia-i-pisma-urzedowe/orzeczenia-sadow/vii-sa-wa-198-17-wyburzenie-istniejacych-scian-522528568