Randir 15.11.2020 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2020 Witam,niedawno zakupiłem mieszkanie w bloku. Podczas podpisywania dokumentów dostałem informację, że nie mogę wyburzyć jednej ścianki (informację dostałem podczas rozmowy, nie na papierze), gdyż ona jest niezbędna dla konstrukcji bloku (10 piętrowy, w Warszawie). Jednak po wykonaniu ekspertyzy budowlanej, inspektor stwierdził,że ta ścianka nie może być ścianą nośną, ma grubość 6cm i jest jedynie ścianką działową i jej wyburzenie nie wpłynie w żaden sposób na blok.Czy w takim wypadku mam prawo wyburzyć ściankę?Czy muszę to konsultować ze spółdzielnią?Czy jeżeli się skontaktuję i będę miał na papierze, że wyburzenie ścianki nie wpłynie na blok, mogą się nie zgodzić?Z góry dziękuję za szybką odpowiedźPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 15.11.2020 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2020 Ekspertyzę budowlaną wykonana przez inspektora (?) masz na piśmie?Ścianka gr. 6cm jest ścianką działową ale powinieneś otrzymać pisemną zgodę spółdzielni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.11.2020 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2020 Jak jesteś właścicielem lokalu (nie spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu) to ścianka działowa to Twoja własność, i Twoja decyzja (nie ingerujesz w części wspólne - a tylko tymi zarządza wspólnota). Jeśli jednak masz spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu, to musisz pytać spółdzielnię. Wyburzenie ścianki nie jest remontem ani przebudową - więc formalności w PINB w obydwu przypadkach zero.https://sip.lex.pl/orzeczenia-i-pisma-urzedowe/orzeczenia-sadow/vii-sa-wa-198-17-wyburzenie-istniejacych-scian-522528568 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts