Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ZALICZKA

Recommended Posts

teraz jest trend zapłaty 100% przy zamówieniach mozna osiagnac rabat nawet 40% warunek odbiór w marcu a faktura w tym roku ostatni rok odliczeń

Zakłady szukaja obłozenia produkcji chociaż w minimalnym stopniu

Ciekawe kto przetrwa do wiosny?

Stawiajcie na pewniaków tylko nie na jakies małe firmy moizna dac 100 % zaliczki ja tak robie

Jedyną zaliczkę jaką dałem podczas swojej budowy to była zaliczka za okna. Oczywiście standartowo chcieli 30%. Ale postawiłem twarde warunki, bo inaczej zamawiam gdzie indziej i skrzypiąc zębami zapłaciłem "tylko" 10%. Nie uznaję żadnych zaliczek, a niby dlaczego?? Poco kogoś mam kredytować?? Przyjąłem zasadę: towar na budowie - kaska do ręki.

teraz jest trend zapłaty 100% przy zamówieniach mozna osiagnac rabat nawet 40% warunek odbiór w marcu a faktura w tym roku ostatni rok odliczeń

Sprawdz jakie ceny wyjściowe ma ta firma - każda ma inne .liczy sie kwota ,która zostaje do zapłaty a nie wysokość rabatu :lol:

Stawiajcie na pewniaków tylko nie na jakies małe firmy moizna dac 100 % zaliczki ja tak robie

Równiez jestem za pewniakami ,lecz dziś trudno takiego wyłowić-niekoniecznie mały jest krętaczem lub potencjalnym bankrutem.

Wydaje mi sie ,że najlepszym argumentem do weryfikacji takich są

lata działania w tej samej branży

Zakłady szukaja obłozenia produkcji chociaż w minimalnym stopniu

Ciekawe kto przetrwa do wiosny?

O jakich odliczeniach mówisz, że są po raz ostatni w tym roku ???

Ale postawiłem twarde warunki, bo inaczej zamawiam gdzie indziej i skrzypiąc zębami zapłaciłem "tylko" 10%. Nie uznaję żadnych zaliczek, a niby dlaczego?? Poco kogoś mam kredytować?? Przyjąłem zasadę: towar na budowie - kaska do ręki.

Jeżeli zamówiłes" typówkę" to ok. Ale jeśli to były wynalazki ;kolor, antywłam ,szprosy ,łuki to nie zdziwiłbym sie na zadatek 50 % lub większy i nie dotyczy to tylko okien lecz wszystkiego co jest wykonywane na zamówienie . Co to jest 10 % ????? Oglądałeś "M jak miłość "- w jednym z nielicznych odcinków oglądanych przeze mnie gość (krętacz albo mający kasę i zachcianki )zrezygnował z zamówionych okien za chyba 50 patyków przy zadatku 30 % . Co sprzedawca z nimi teraz zrobi ??? Większośc różnego rodzaju dealerów taki brak kasy juz doprowadziłby do bankructwa .

Zaliczki wymyślono dlatego ,że klienci rezygnowali z zamówionych towarów .Jaką dla mnie jest różnicą czy zapłacę 10% czy 50% za jakiś towar robiony specjalnie dla mnie jak i tak mam zapłacić za pare dni czy tygodni ? Oczywiście najpierw musze znależc kogoś do kogo mam zaufanie i mnie nie "wycycka" .

stary ;) pieknie odpowioedzial. Zaliczki stosujemy nagminie gdyz czesto klienci z roznych powodow - prawdziwych czy tez nie rozmyslali sie i zostawalismy z oknami. Przy typowce to nie klopot - miesiac. dwa i szly dalej na sprzedaz - takie jedne okna gdy zaufalem klientowi trzy lata temu wciaz u mnei w magazynie sa.

Co do wysokosci zaliczek - przelom roku w wiekszosci powoduje ze placimy wszystko - w koncu ja musze fakture wystawic n acala sume i podatek odprowadzic - dlaczego dodatkowy rabat bedacy jakby kredytowaniem klienta mam mu dawac? To handel a nie rozdawnictwo prezentow co przy tak malych marzach czesto dokkladaniem do ineteresu sie staje.

I jeszcze jedno - nastawianie sie na procenty w rabatach - to juz totalne nieporozumienie - jesli nie sprawdzi sie w tym samym prodykcie ceny koncowej po wszelkich rabatach to nie sposob realnei pozan roznicy miedzy ofertami. Czesto te rabaciki 30 - 40 - 50 procent sa caly rok i sluza tylko by naiwnych przyciagnac

Przyjąłem zasadę: towar na budowie - kaska do ręki.

I to jest dobra zasada. Gratulacje!

A ile Waszym zdaniem jest słuszności w takiej zasadzie :

-zamawiamy "wynalazki" bez zaliczki -dajemy gwarancje bankowe?-

Czy nikt z Was w życiu jeszcze nie został z nieodebranym towarem ,który zalega w magazynie i zamraża kasę ? :(

PS. Ciekawe kto mnie pogratuluje?? :roll:

ja ci pogratuluje :)

Wlasnie z tego powodu bez zaliczki juz sobie zapowiedzialem - NIGDY nie przyjme zamowienia - niech ryzykuje inny

W koncu ode mnei takze zaliczek wymagaja i co? Sam mam kredytowac klienta?

Moze jestem maloelastyczny heheheh ale trzy razy zaufalem i trzy razy bujalem sie pozniej z towarem by go sprzedac, a kilka okien po dzis dzien zalega w moim magazynku - szkoda, ze nie planuje poki co budowy - juz mialbym okna hehehehe

a swoja droga wymierze je i opublikuje - sprzedam naprawde za grosze ;)

Gość jfilemonowicz

A ile Waszym zdaniem jest słuszności w takiej zasadzie :

-zamawiamy "wynalazki" bez zaliczki -dajemy gwarancje bankowe?-

Czy nikt z Was w życiu jeszcze nie został z nieodebranym towarem ,który zalega w magazynie i zamraża kasę ? :(

PS. Ciekawe kto mnie pogratuluje?? :roll:

:) ja jestem jak najberdziej za dawaniem zaliczek...

no chyba, że znamy się już od dłuższego czasu z daną firmą ...