maniulka 16.11.2020 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2020 Czy spotkaliście się z trójkątnym oknem w szczycie parterowego domu z bali? Zaznaczam, że szczyt będzie budowany z bali, a nie szkieletowo. Mój wykonawca twierdzi, że to niemożliwe, bo belki otaczające okno, nie będą miały się na czym opierać, i w momencie, kiedy dom będzie osiadał będą problemy. Podzielcie się proszę swoim doświadczeniem.Pozdrawiam, maniulka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maniulka 02.01.2021 12:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2021 Serio nikt nie wstawiał takiego okna w szczycie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 02.01.2021 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2021 Czy spotkaliście się z trójkątnym oknem w szczycie parterowego domu z bali? Zaznaczam, że szczyt będzie budowany z bali, a nie szkieletowo. Mój wykonawca twierdzi, że to niemożliwe, bo belki otaczające okno, nie będą miały się na czym opierać, i w momencie, kiedy dom będzie osiadał będą problemy. Podzielcie się proszę swoim doświadczeniem. Pozdrawiam, maniulka Niewiele o tym jak to sobie wyobrażasz bo może bali otaczających okno nie będzie. Pewnie wykonawca ma rację ale aby rozwiać wątpliwości może jakiś rysunek jak to sobie wyobrażasz i jaki to bal bo to bardzo szerokie pojęcie. Generalnie szczyt z bala w takim domu to już problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maniulka 03.01.2021 09:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2021 Niewiele o tym jak to sobie wyobrażasz bo może bali otaczających okno nie będzie. Pewnie wykonawca ma rację ale aby rozwiać wątpliwości może jakiś rysunek jak to sobie wyobrażasz i jaki to bal bo to bardzo szerokie pojęcie. Generalnie szczyt z bala w takim domu to już problem. Bal 20cm, dom parterowy, bez użytkowego poddasza. Załączam pogląd jak miałoby to wg mnie wyglądać. A dlaczego szczyt z bala to generalnie problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 03.01.2021 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2021 Bal 20cm, dom parterowy, bez użytkowego poddasza. Załączam pogląd jak miałoby to wg mnie wyglądać. A dlaczego szczyt z bala to generalnie problem? [ATTACH=CONFIG]451607[/ATTACH] Jeśli proporcje na zdjęciu są zachowane to troszkę zabawy z tym będzie ale nie żeby niemożliwe. Problem z balem jest taki że on schnie i się kurczy (zmienia wymiar) nawet taki suszony. Dach w takim domu opiera się na ostatnim wieńcu bali ścian parteru i pracuje razem z tymi dolnymi balami. Ściana kolankowa z bala pracuje bez powiązania z dachem i tutaj jest problem. Wszystkie okna i drzwi nie mogą być osadzane na sztywno, muszą mieć miejsce na osiadanie bala i tutaj problem takiego okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maniulka 03.01.2021 13:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2021 Jasne, dziękuję. To samo mówi wykonawca i dodaje, że ostatecznie to nasza decyzja, ale on odradza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Caiman 25.01.2021 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2021 Jasne, dziękuję. To samo mówi wykonawca i dodaje, że ostatecznie to nasza decyzja, ale on odradza. Zawsze możesz zrobić szczyt ze słupów, raz że zachowana jest stabilność szczytu, a dwa, nic nie osiada. Tyle, że zamiast jednego okna trzeba wstawić dwa, lub cztery - jak w moim przypadku. u mnie ze względu na sztywny mpzp i konieczność zabudowy dachu o kącie nachylenia połaci 45 st., dwa środkowe okna będą miały ok. 4 m w najwyższym punkcie. Ale pytałem i okna takie są jak najbardziej dostępne. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts