Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Trójkątne okno w szczycie

maniulka

Recommended Posts

Czy spotkaliście się z trójkątnym oknem w szczycie parterowego domu z bali? Zaznaczam, że szczyt będzie budowany z bali, a nie szkieletowo. Mój wykonawca twierdzi, że to niemożliwe, bo belki otaczające okno, nie będą miały się na czym opierać, i w momencie, kiedy dom będzie osiadał będą problemy. Podzielcie się proszę swoim doświadczeniem.

Pozdrawiam,

maniulka

• 1 month później...
Czy spotkaliście się z trójkątnym oknem w szczycie parterowego domu z bali? Zaznaczam, że szczyt będzie budowany z bali, a nie szkieletowo. Mój wykonawca twierdzi, że to niemożliwe, bo belki otaczające okno, nie będą miały się na czym opierać, i w momencie, kiedy dom będzie osiadał będą problemy. Podzielcie się proszę swoim doświadczeniem.

Pozdrawiam,

maniulka

Niewiele o tym jak to sobie wyobrażasz bo może bali otaczających okno nie będzie. Pewnie wykonawca ma rację ale aby rozwiać wątpliwości może jakiś rysunek jak to sobie wyobrażasz i jaki to bal bo to bardzo szerokie pojęcie. Generalnie szczyt z bala w takim domu to już problem.

Niewiele o tym jak to sobie wyobrażasz bo może bali otaczających okno nie będzie. Pewnie wykonawca ma rację ale aby rozwiać wątpliwości może jakiś rysunek jak to sobie wyobrażasz i jaki to bal bo to bardzo szerokie pojęcie. Generalnie szczyt z bala w takim domu to już problem.

Bal 20cm, dom parterowy, bez użytkowego poddasza. Załączam pogląd jak miałoby to wg mnie wyglądać. A dlaczego szczyt z bala to generalnie problem?

okno.JPG

Bal 20cm, dom parterowy, bez użytkowego poddasza. Załączam pogląd jak miałoby to wg mnie wyglądać. A dlaczego szczyt z bala to generalnie problem?

[ATTACH=CONFIG]451607[/ATTACH]

Jeśli proporcje na zdjęciu są zachowane to troszkę zabawy z tym będzie ale nie żeby niemożliwe. Problem z balem jest taki że on schnie i się kurczy (zmienia wymiar) nawet taki suszony. Dach w takim domu opiera się na ostatnim wieńcu bali ścian parteru i pracuje razem z tymi dolnymi balami. Ściana kolankowa z bala pracuje bez powiązania z dachem i tutaj jest problem. Wszystkie okna i drzwi nie mogą być osadzane na sztywno, muszą mieć miejsce na osiadanie bala i tutaj problem takiego okna.

• 4 weeks później...
Jasne, dziękuję. To samo mówi wykonawca i dodaje, że ostatecznie to nasza decyzja, ale on odradza.

Zawsze możesz zrobić szczyt ze słupów, raz że zachowana jest stabilność szczytu, a dwa, nic nie osiada. Tyle, że zamiast jednego okna trzeba wstawić dwa, lub cztery - jak w moim przypadku. u mnie ze względu na sztywny mpzp i konieczność zabudowy dachu o kącie nachylenia połaci 45 st., dwa środkowe okna będą miały ok. 4 m w najwyższym punkcie. Ale pytałem i okna takie są jak najbardziej dostępne. IMG_20201212_153226m.jpg

Pozdrawiam