Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Styropian na placki

Recommended Posts

Witam. 3 lata temu ocieplono mi dom. Wszystkie płyty były klejone na placki (nie znałem się a tak doradziła ekipa) styropian nie był klejony na pasy obwodowe. Dom to parter plus poddasze. Czy przez takie klejenie dochodzi do jakichś strat ciepła? Czy ewentualne straty są duże? Każda płyta była klejona na 8-10 placków. Niektórzy twierdza ze teraz pod styropianem dochodzi do cyrkulacji powietrza i to powoduje straty

Teraz to ciężko coś wymyśleć.

Możesz sprawdzić, czy na listwie startowej nie ma szpar, tak samo przy górnych krawędziach styropianu. W sumie, jeśli to powietrze pomiędzy ścianą a styropianem jest "uwięzione" to nie ma czym się martwić. Źle jest wtedy, gdy powietrze z zewnątrz wwiewa pod styropian (np.od dołu, czy też połączeń styropianu z dachem).

Możesz sprawdzić, czy na listwie startowej nie ma szpar, tak samo przy górnych krawędziach styropianu. W sumie, jeśli to powietrze pomiędzy ścianą a styropianem jest "uwięzione" to nie ma czym się martwić. Źle jest wtedy, gdy powietrze z zewnątrz wwiewa pod styropian (np.od dołu, czy też połączeń styropianu z dachem).

Od dołu jest szczelnie. Myślę żeby nawiercać otwory pod podbitka i wstrzyknąć piankę. Między dachem a styropianem na pewno nie jest szczelnie. Na wiosnę chciałem położyć strukture więc teraz można jeszcze to zrobić tylko nie wiem czy to coś pomoze

Zaczekaj do zimy i zrób termowizję. Cała reszta to wróżenie z fusów.

Otóż to. Ewentualnie uszczelnij właśnie po obwodzie całości.

Smarowanie klejem każdej płyty po obwodzie ma ograniczyć ruch powietrza, ale nie chodzi tylko o straty ciepła ale głównie o ograniczenie drogi dla ognia w razie pożaru.

Myślę że straty ciepła w twoim wypadku wyjdą znikome.

Dom już jest otynkowany? Bo jeśli masz robić dziury, dawać pianke, tynkować potem itp - to koszt może wyjść większy niż te straty ciepła przez X lat...

Otóż to. Ewentualnie uszczelnij właśnie po obwodzie całości.

Smarowanie klejem każdej płyty po obwodzie ma ograniczyć ruch powietrza, ale nie chodzi tylko o straty ciepła ale głównie o ograniczenie drogi dla ognia w razie pożaru.

Myślę że straty ciepła w twoim wypadku wyjdą znikome.

Dom już jest otynkowany? Bo jeśli masz robić dziury, dawać pianke, tynkować potem itp - to koszt może wyjść większy niż te straty ciepła przez X lat...

Z zewnątrz jest tylko zaciągnięty klejem i zagruntowanyc. Myślę żeby przy samej podbicie nawiercać dziury i wstrzyknąć piankę (ciepłe powietrze nie będzie miało wtedy ujścia). Zabezpiecze miejsca nawiercenia klejem i paskami siatki. Czy to pomoże?

Z zewnątrz jest tylko zaciągnięty klejem i zagruntowanyc. Myślę żeby przy samej podbicie nawiercać dziury i wstrzyknąć piankę (ciepłe powietrze nie będzie miało wtedy ujścia). Zabezpiecze miejsca nawiercenia klejem i paskami siatki. Czy to pomoże?

Dodam że w środku jest już otynkowany.

Ogarnij kogoś z kamerą termo i zobacz czy w miejscu gdzie styropian łączy się z dachem i pod oknami nie ucieka ciepło. Jeżeli ucieka uszczelnij np ( pianą niskoprężną ) jeżeli nie znaczy że ekipa zrobiła to za Ciebie. Kiedyś producenci systemów ociepleń zalecali tylko placki po jakimś czasie się to zmieniło i należy kleić obwodowo. Główny powód to bezpieczeństwo pożarowe. Jeżeli nie jest klejone po obwodzie, między dachem a ściana nie zostało dobrze uszczelnione a budynek jest wysoki to pustka pomiędzy styro a murem zaczyna pełnić funkcję komina. Jak działa komin w przypadku pożaru i materiału palnego jak styropian nie trzeba tłumaczyć.