Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sygnalizacja działania bramy.

Recommended Posts

Witam.

Chciałem zainstalować sygnalizację działania bramy wjazdowej (taka pomarańczowa, błyskowa lampka led).

Zakupiłem lampę i pomyślałem, ze jeśli ma działać w momencie działania bramy to zasilanie należy pociągnąć od siłowników. Niestety, nie udało się:

- po odłączeniu kabla od silnika siłownika nie było w ogóle napięcia w żadnym z 4 przewodów;

- po podłączeniu siłownika i wpięciu się z lampką "na krótko" siłownik działa a lampka nie świeci;

- miernik w momencie działania siłownika pokazuje jakieś dziwne, szybko się zmieniające wartości napięcia.

Siłowniki to jakieś Geniusy ale naklejki już nieczytelne (mają ponad 7 lat). Wrzucam zdjęcie.

Rozumiem, że pomysł z zasilaniem od siłownika nie wypali ? W takim razie może z centralki ?

Wewnątrz wygląda ona tak jak na zdjęciu. Proszę o podpowiedź gdzie szukać zasilania, które pojawia się dopiero po naciśnięciu przycisku pilota i zawiera się w przedziale 12-230V.

338b72230e82ee89gen.jpg

cb9acd21a17588b8gen.jpg

Sygnalizatora w żadnym razie nie wolno podłączyć do siłownika. Musi być do tego osobne wyjście na centrali sterującej. Instalator nigdzie wyprowadził przewodu do sygnalizatora?

U góry po lewej na płycie sterownika jest model, poszukaj schematu w internecie po tym numerze lub napisz tutaj bo na zdjęciu nie widać.

Na zdjęciu w środkowym peszlu stoi woda? Przecież to nie są kable nadające się do leżenia w wodzie.

Jeśli masz miernik i odpowiednie umiejętności to możesz sprawdzić czy napięcie na sygnalizator nie jest czasami na dwóch wolnych pinach w środkowym złączu. Jeśli jest napięcie to musisz zmierzyć jak wysokie ono jest. Lampy mogą być na 12, 24 i 230V a instrukcja by się przydała bo w wielu centralach jest możliwość wyboru trybu zasilania.

Edit , powiększyłem i już zobaczyłem to 455 dokładnie na tych pinach co napisałem jest wyjście na lampę 230V. Lampę 24v podłączasz do 18 i 20 ale z nią będzie ciężko i rzeźbienie, bo instalator nie zostawił złączki.

Edytowane przez KDWJ
  • Like 1

Sygnalizacja działania to jest pryszcz, bo widzisz ze się otwierają.

Tak się akurat składa,że w mojej sytuacji wieczorem nie widać stojąc autem na ulicy. Stąd pomysł na sygnalizację.

Na zdjęciu w środkowym peszlu stoi woda? Przecież to nie są kable nadające się do leżenia w wodzie.

To nie peszel z wodą tylko fragment jednego z kondensatorów ;-)

Edit , powiększyłem i już zobaczyłem to 455 dokładnie na tych pinach co napisałem jest wyjście na lampę 230V....

Bardzo dziękuję za podpowiedź. Sprawdzę dziś czy zadziała i dam znać.

Który to rocznik bramy, że nie ma lampy elektrycznej?

Podejrzewam, że podobnie jak dom, który został wybudowany w 2013r. Ja go kupiłem 3 lata temu i tego gadżetu nie było.

Ale już jest ! :-)

Dziękuję w tym miejscu za pomoc i podpowiedzi. Dziś na spokojnie podłączyłem wszystko zgodnie z instrukcją i lampa sygnalizacyjna działa elegancko. Faktycznie - złącza 7 i 8 są do tego przeznaczone (zasilanie 230V).

A przy okazji jak już czytałem instrukcję to zwróciłem uwagę, że dzięki złączom 18 i 21 mogę zdalnie sterować elektrozaczepem zamka np. furtki. Akurat planowałem coś takiego zrobić przewodowo ale jeśli jest możliwość z centralki...

Poprawcie mnie jeśli coś źle rozumiem: podłączam elektrozaczep do tych styków, dokodowuję osobnego pilota lub kolejny przycisk na dotychczasowym pilocie bramy i jestem w stanie zdalnie otwierać zamek furtki. Czy tak ?

A jeśli wszystko ma szansę zadziałać to skąd wziąć brakujące złączki na piny 20,21 ? Można gdzieś dokupić ?

Edytowane przez Nastar

W instrukcji niewiele na ten temat jest niestety. Tylko info, że określone wyjścia służą do obsługi elektrozaczepu i jak się go podłącza.

Ale w ostateczności po prostu spróbuję doświadczalnie to sprawdzić.

I tu drugie pytanie - jak wygląda procedura kodowania pilota tak aby uruchamiał tylko to wyjście na elektrozaczep ?

Czy koduję nadajnik radiowy czy całą centralkę ?