Gość asiaf 21.11.2020 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2020 Witam,Remontuję stary dom, wybudowany w latach 70-tych. Strop jest grubości ok. 6 cm, na który położyliśmy styropian o łącznej grubości ok. 13 cm i na to posadzki, których grubość wacha się od 6 cm do miejscami 7-8 cm, a kawałkiem w przedpokoju nawet 9 cm. Czy nie jest to za duże obciążenie na taki strop? Przykładowo powierzchnia kuchni wynosi 4,3x4,08 m, w niej wylewki miejscami wahają się w granicach 7-8 cm, a tylko po obwodzie mają 6 cm. W przedpokoju (o wym. 1,3 x 5,36 m) na środku gr. wylewki wyszła nawet 9 cm (jest tak na pow. ok. 1,3x1,5m). Łączna powierzchnia całego parteru wynosi 75 m2, na wylewki poszło ok. 8,3-8,5 tony piasku i 43 worki cementu co daje łącznie nawet 9575 kg tj. 128 kg/m2. Czy na taki strop nie jest to za dużym ciężarem? Czy mogę przykleić płytki gresowe, które jak sprawdzałam, będą ważyły ok. 24-25 kg/m2 plus klej? Wtedy łącznie dałoby to ok. 152-153 kg/m2? Czy lepiej położyć panele? Pomijając płytki czy panele czy ten strop nie jest już obecnie za mocno obciążony? Czy zerwać ta posadzkę tam gdzie jest za grubo? Bardzo proszę o pomoc, nie daje mi to spokoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiśYogi 21.11.2020 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2020 Witam, Remontuję stary dom, wybudowany w latach 70-tych. Strop jest grubości ok. 6 cm, na który położyliśmy styropian o łącznej grubości ok. 13 cm i na to posadzki, których grubość wacha się od 6 cm do miejscami 7-8 cm, a kawałkiem w przedpokoju nawet 9 cm. Czy nie jest to za duże obciążenie na taki strop? Zrobiliśmy i teraz się pytamy? Dla mnie to jest do rozbiórki, ale o tym powinien decydować konstruktor. Można było wzmocnić strop, kładąc na to następną warstwę ze zbrojeniem i wczepieniem się w ściany, ale o tym też powinien decydować konstruktor po inspekcji. Widziałem strop 10 cm, ale z podciągami, takiego 6 cm jeszcze nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość asiaf 21.11.2020 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2020 Wzdłuż kuchni biegnie tzw tregra, w której były wiercone otwory i przez te otwory wciągane druty przy robieniu tego stropu. Jeśli to jakoś zmieni obraz obecnej sytuacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość asiaf 21.11.2020 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2020 A pod spodem tego stropu są pomieszania piwniczne, kotłownia, itp. które są przedzielone ściankami, max długość między jedną, a druga ściana w piwnicy to nie więcej niż 2,5 m (zawsze jest to jakies odciążenie dla takiego stropu). Proszę o informację rowniez od innych użytkowników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 21.11.2020 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2020 Budowlańca z uprawnieniami zamów, zobaczy z bliska, dotknie , zmierzy i usłyszysz opinię lepszą (więcej wartą) niż nasze wróżenie z fusów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hipodrom 21.11.2020 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2020 Strop jest grubości ok. 6 cm. Chyba się nie da zdalnie nic doradzić. Musisz kogoś wziąć. Przy tak małej grubości stropu, domyślam się że miejscami może nie być otuliny (albo była jakaś centymetrowa i odpadła). Może to prowadzić do korozji zbrojenia, czyli do zmniejszenia jego przekroju pracującego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 21.11.2020 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2020 Witam, Remontuję stary dom, wybudowany w latach 70-tych. Strop jest grubości ok. 6 cm, na który położyliśmy styropian o łącznej grubości ok. 13 cm i na to posadzki, których grubość wacha się od 6 cm do miejscami 7-8 cm, a kawałkiem w przedpokoju nawet 9 cm. Czy nie jest to za duże obciążenie na taki strop? Przykładowo powierzchnia kuchni wynosi 4,3x4,08 m, w niej wylewki miejscami wahają się w granicach 7-8 cm, a tylko po obwodzie mają 6 cm. ... Bardzo proszę o pomoc, nie daje mi to spokoju. Trzeba było myśleć przed.... Ten strop pewnie lezy na belkach a nie jest płytą żelbetową grubości 6cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 22.11.2020 02:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2020 monolit 6cm? Chyba żadna norma nie dopuszczała takich. Strzelam w ciemno że coś się dzieje stąd post "ratujcie". W pierwszej odpowiedzi pisało -wyburzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość asiaf 22.11.2020 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2020 Tak, strop jest na belkach. Cały dom ma ok. 9,5 m długości i 8,5 m szerokości. Po długości biegną dwie stalowe belki tzw. tregry, przez które były przewiercania otwory i wkładane druty. Przed robieniem wylewek pytałam Pana, który je robił i mowil, że strop jest ok. Ale jak teraz wyszło, że jest miejscami grubiej wylewki niż zakładane 6 cm dlatego też zadałam to pytanie na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość asiaf 22.11.2020 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2020 Nic się nie dzieje, pytam z uwagi na większą grubość wylewek jaka wyszła niż zakładano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiśYogi 22.11.2020 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2020 Przed robieniem wylewek pytałam Pana, który je robił i mowil, że strop jest ok. W tym sęk, że to nie jest ten pan, do którego powinno kierować się takie pytania, o ile jest tylko wykonawcą, a nie jest konstruktorem. To jest znacząca zmiana, takich rzeczy się nie robi bez papierów, a wątpliwości były, inaczej nie byłoby takiego pytania. Widziałem kiedyś tak cienki strop, ale nie oglądałem konstrukcji. Płytki popękały na belkach. Nie chciałbym mieszkać piętro niżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość asiaf 22.11.2020 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2020 Pod spodem tego stropu są pomieszania piwniczne, kotłownia, itp. które są przedzielone ściankami. Maksymalna odległość między jedną, a druga ściana w piwnicy to nie więcej niż 2,5 m. Nie ma tam dużych powierzchni sufitu. Również jest to jakiś argument na plus dla tego stropu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość asiaf 22.11.2020 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2020 Trzeba było myśleć przed.... Ten strop pewnie lezy na belkach a nie jest płytą żelbetową grubości 6cm. Tak, strop jest na belkach. Cały dom ma ok. 9,5 m długości i 8,5 m szerokości. Po długości biegną dwie stalowe belki tzw. tregry, przez które były przewiercania otwory i wkładane druty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts