marcin270490 21.11.2020 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2020 WITAM Jestem w trakcie budowy domu weselnego powierzchnia sali to 300m2 powierzchni o wysokości 4m + łazienki i kuchnia z zapleczem 230m2. Nie wiem jaki rodzaj ogrzewania wybrać. Zdania są podzielone jedni polecają pompę ciepła i ogrzewanie podłogowe inni ogrzewanie nadmuchowe. Sala używana będzie tylko w weekendy podczas imprezy gdzie będzie około 100-150 ludzi. Z doświadczenia wiem że na początku wszystkim jest zimno i oczekują żeby na sali było ciepło natomiast po zjedzeniu obiadu robi się gorąco dlatego też w przypadku ogrzewania podłogowego nie sprawię żeby w ciągu 15 min rozgrzana podłoga zrobi się zimna, natomiast klimatyzacja dmucha na ludzi i starsze osoby narzekają na to. Jakie zastosować ogrzewanie w moim przypadku może zastanowić się nad jakimś innym. Bardzo proszę o pomoc pozdrawiam Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 21.11.2020 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2020 Ogrzewanie podłogowe kanałowe z maksymalnie zmienną dynamiką grzania, zlokalizowane na obrzeżach sali oraz przy wyjściach na zewnątrz.https://www.regulus.com.pl/download/katalog-portfolio-canal.pdf Wentylacja z rekuperacją. PozdrawiamBogusław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karasso 21.11.2020 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2020 (edytowane) Porządna centrala wentylacyjne sekcyjna z sekcją nawiewno wywiewną, sekcją rekuperatora, sekcją nagrzewnicy. Do nagrzewnicy podłączasz zewnętrzne źródło ciepła ( pompę ciepła, kocioł gazowy lub na paliwo stałe ) i grzejesz tym nadmuchowo. Ciepłe powietrze nie zbiera się przy suficie , jest jego cyrkulacja, nie masz strat ciepła na wentylacji, sterownik fajnie utrzymuje zadaną temperaturę, nie jest duszno. Rozwiązanie prawie bez wad ( jedyną jest cena nowej centrali ale obecnie przez covd tyle zakładów produkcyjnych pobankrutowało że tani zakup używki w bdb stanie nie będzie problemem) Temat dawno temu przerobiłem w zakładzie produkcyjnym z którym miałem do czynienia. Imo do biznesu jak siłownie, sale balowe, hale produkcyjne gdzie jest sporo oddychających ludzi nie ma lepszego rozwiązania. Chyba że po taniości to cokolwiek + destryfikatory przy suficie. W wysokich pomieszczeniach problemem jest to że ciepło trzyma się przy suficie i bez czegoś co wymusi cyrkulacje każdy system ogrzewania będzie drogi w eksploatacji Edytowane 21 Listopada 2020 przez Karasso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 22.11.2020 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2020 Klimatyzacja kanałowa i po sprawie , to chyba najlepsza opcja w tym przypadku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karasso 22.11.2020 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2020 (edytowane) Klimatyzacja kanałowa i po sprawie , to chyba najlepsza opcja w tym przypadku . W miejscach takich jak sale bankietowe, siłownie czyli w miejscach gdzie na jednej sali masz 100-200 ćwiczących osób musi być wentylacja mechaniczna która zbiera "powietrze brudne" i wtłacza powietrze czyste ( nie jestem pewien czy nie warunkują tego przepisy ) . Klima tego nie zapewnia ona tylko chłodzi ,ogrzewa, osusza powietrze. Edytowane 22 Listopada 2020 przez Karasso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts