Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Żólte rury spustowe - czy konieczne?

Smyq999

Recommended Posts

Hej, dekarze zrobili mi kompletny dach z rynnami, ale bez rur spustowych, bo nie mam jeszcze elewacji. Elewacja bedzie w przyszlym roku i wtedy tez zamontowane na niej docelowe rury spustowe.

Czy musze teraz zamontowac takie zolte tymczasowe? Widzialem je u wielu osob. Czy sa niezbedne? Bez nich bedzie mi podmywac fundamenty czy co?

Przy każdym deszczu będzie się lało po ścianach, do fundamentów.

Załóż jakieś tymczasowe rury spustowe i skieruj wodę "od domu".

Rodzaj i materiał rur dowolny, byleby coś było, natomiast żółta rura drenarska (nie perforowana!) wychodzi najtaniej.

Alternatywnie możesz dać klocki ze styropianu pod kołki do mocowania rur spustowych i założyć nawet docelowe rury spustowe jak Ci ich nie szkoda.

Coś być musi!

• 3 weeks później...

A trafisz potem w te dziury, jak przykleisz ocieplenie? Czy będzie wiercił nowe?

Ja zrobiłem tak jak pisze Pan Andrzej. Dekarze motując dach założyli kolanka tylko w odwrotną stronę. Pewnie to rozwiązanie nie sprawdzi się przy dachu z małym okapem - woda odbijająca się od ziemi będzie pryskać na mur. U mnie się sprawdziło.

A czy założenie docelowych spustów jest jakimś błędem?

[ATTACH=CONFIG]451002[/ATTACH]

Nie jest. natomiast montując izolację cieplną trzeba je zdemontować. Trzeba znać dokładną grubość izolacji cieplnej + klej i warstwy zewnętrzne. Mocowanie jest na długiej śrubie mało stabilne do tego mostek. Reasumując rury są zakładane, ściągane, gdzieś odkładane (narażone na uszkodzenia), powinny być poznaczone bo inaczej mogą nie pasować i ponownie zakładane. Pozdrawiam.