Tolo74 26.11.2020 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2020 @Tolo74 przykro mi, ale nie rozumiem porównania do samochodu. Możesz wyjaśnić? Nie można zawsze patrzeć na okres zwrotu. Gdyby tak -to -najtaniej byłoby palić węglem, albo pozbieranym drewnem z własnego lasu. Dobrze patrzeć na wygodę, ekologię, niezawodność, prestiż choć oczywiście ekonomia nie może być bez znaczenia. Czym ludzie kierują się kupując samochód? M.in ma się podobać, ma być tej czy innej marki itp. Myślę, że podobnie jak z pompą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomeknr 26.11.2020 14:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2020 Panowie dzięki wielkie za wszystkie podpowiedzi i uwagi. Skalkulowałem sobie wszystko i wychodzi mi, że albo PC albo gaz najbardziej się opłacają. Ich stopa zwrotu jest podobna na przestrzeni 10 lat. Przy zainstalowaniu fotowoltaiki cała inwestycja w PC szybciej się zwróci, bez niej koszty będą podobne. Pozostaje jeden największy problem dla mnie...gdzie zamontować jednostkę zewnętrzą, aby nie mieć zwady z sąsiadami... Tutaj wizualizacja domków (mam segment środkowy):https://ibb.co/x3BNXxGhttps://ibb.co/JF7PgRf 2 możliwości:1. Z przodu między drzwiami i garażem2. Wyprowadzić w ogród ok 7 m i na granicy działki mojej i sąsiada, wentylatorem skierowanym bardziej w kierunku mojej działki. Zastanawiam się, czy sąsiad mnie nie zabije, nie wiem jakiej kultury pracy mam się spodziewac.Nie wyobrażam sobie, żeby siedząc na tarasie kilka metrów dalej jakiś "kombajn" mi chodził Rozmawiałem z kilkoma instalatorami i jeden nie był w stanie odpowiedzieć na temat czy takie ustawienia byłyby uciążliwe.Drugi powiedział, że będzie spoko chyba, że na jakiegoś bardzo wrażliwego sąsiada trafię.Trzeci był dość konkretny i wyjaśnij, że latem będzie praktycznie wyłaczona pompa nie licząc cwu, a ogrzewanie cwu zajmuje max 30 minut (parę razy na dobe) i pompa chodzi głośno tylko przez kilka minut, później zmniejsza moc. Zimą będzie chodzila głośniej, ale okna są pozamykane i nikomu nie powinno to przeszkadzać.Firma instaluje Panasy i Samsungi (LG montowali dużo, ale odeszli ze względu na serwis i sporo problemów technicznych z niektórymi seriami). Powiedział, że jeśli zależy mi na kulturze pracy w segmencie średnim to poleca Samsungi bo jego zdaniem są bardziej ciche niż Panasy. On sugeruje między drzwiami a garażem jeśli jest miejsce. Co o tym myślicie jeśli chodzi o kulture pracy jednostki zewnętrzej i umiejscowienie jej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 26.11.2020 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2020 Ja mam panasa 7kw tez w srodkowym segmencie taras ma 2,5m i pompa stoi 0,5m od tarasu skierowana wentylatorem nie na boki do któregos sasiada tylko na wprost.Jeszcze nikt nie nażekałW lecie wode mi grzeje raz na dobe o 14tej trzeba sie niezle przysłuchac zeby ja uslyszec wentylatora nie slychac wogóle tylko takie mruczenie sprezarki.Jak staniesz od niej 2m to jakby nie ruszajace sie kwiatki to bys nie wiedzial czy chodzi.Zima nikt nie siedzi na tarasie i wszyscy maja pozamykane okna w domu wogole jej nie slychac nawet jak uchylisz okno.Dopiero ponad 50hz zaczyna ja byc slychac oczywiscie jak uchylisz okno ale ponad 50hz to ona chodzi po jakims dluzszym postoju przez 15min albo 4 minuty podczas defrostu.Zawsze mozna wlaczyc tryb cichy ktory nie pozwala jej chodzic powyzej 50hz i beda sie przychodzic pytac czy ona teraz chodzi czy nie.Chyba ze za mala pompe wezmiesz np.3kw i bedzie chodzic na okretke prawie na maksa to wtedy moze byc glosno. Pamietaj o dlugosci przewodów gazowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 26.11.2020 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2020 Jak bym mial gaz na dzialce i za przylacze nie musiał płacic niewiadomo jakich pieniedzy a zamiezal grzac calodobowo w g11 to chyba wybral bym gaz.Ale tak jak grzeje tylko w taniej to wyjdzie polowe taniej niz gazem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 26.11.2020 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2020 Jak bym mial gaz na dzialce i za przylacze nie musiał płacic niewiadomo jakich pieniedzy a zamiezal grzac calodobowo w g11 to chyba wybral bym gaz. Ale tak jak grzeje tylko w taniej to wyjdzie polowe taniej niz gazem no wreszcie ktoś normalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 26.11.2020 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2020 I jak rurki gazowe beda Ci isc np.przez caly salon do jakiegos pomieszczenia gospodarczego to bedziesz siedzac w salonie slyszal syczenie czynnika nawet dosyc glosno jak bedzie gral tv i bedziecie cos tam dzialac to nie ale do spania to lipa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomeknr 26.11.2020 15:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2020 Dzięki @codix za info! Z tego moge wnioskować, że przy trochę przeszacowana pompie jednostka zewnętrza powinna chodzić ciszej bo używamy mniej mocy pompy. Ktoś jeszcze może się podzielić spotrzeżeniami odnośnie głośności / sąsiadów / odległości od domu sąsiadów / szeregówki? Jeśli hasał dochodzący do działki sąsiadów będzie przekraczać 40 db to mogliby mi wytoczyc sprawę sądową i zmusić do zdemontowania agregatu. Wiem, że to sytuacja skrajna, ale im więcej Waszych opinii tym mam większy punkt odniesienia. Jeśli chodzi o gaz czy PC to tutaj jest kilka czynników, nie tylko ekonomicznych. Na razie jestem na etapie zbierania informacji, kalkulacji. Nie wiem jeszcze w którym kierunku pójdę. Dlatego właśnie założyłem ten wątek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 26.11.2020 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2020 Wszystko tu rozbija sie o faktyczne zapotrzebowanie Twojego domu.Ale masz tak maly i srrodkowy itp.że jaki sposób ogrzewania nie wybierzesz to jakos z torbami nie pójdziesz nawet jak bys pradem grzal.Jak ja bym przed pompa wiedzial ze potrzebuje na sezon 5000kwh ,ze zmieszcze sie w grzaniu tylko w taniej taryfie i jeszcze mialbym nie wyszarpac dotacji z czystego powietrza to w życiu bym nie zalożył pompy tylko piecyk elektryczny bo rocznie by mnie to 1550zl kosztowalo bojler i tak mialem elektryczny to sama pompa to by 17tys kosztowala a piecyk uzywka 1tys to mialbym na 10lat za cene pompy a pompa tez bierze do tego jeszcze przeglady i caly czas z tylu glowy kiedy padnie i ile bedzie kosztowalo a napewno nie mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 26.11.2020 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2020 Wszystko tu rozbija sie o faktyczne zapotrzebowanie Twojego domu. Ale masz tak maly i srrodkowy itp.że jaki sposób ogrzewania nie wybierzesz to jakos z torbami nie pójdziesz nawet jak bys pradem grzal. Jak ja bym przed pompa wiedzial ze potrzebuje na sezon 5000kwh ,ze zmieszcze sie w grzaniu tylko w taniej taryfie i jeszcze mialbym nie wyszarpac dotacji z czystego powietrza to w życiu bym nie zalożył pompy tylko piecyk elektryczny bo rocznie by mnie to 1550zl kosztowalo bojler i tak mialem elektryczny to sama pompa to by 17tys kosztowala a piecyk uzywka 1tys to mialbym na 10lat za cene pompy a pompa tez bierze do tego jeszcze przeglady i caly czas z tylu glowy kiedy padnie i ile bedzie kosztowalo a napewno nie mało. Mądre podejście, można jeszcze zatrudnić się lub małżonkę w PGE czy innym operatorze i są deputaty prądu za darmo , poważnie przynajmniej kiedyś były. W mojej ocenie to pc mają sens w domach o powierzchni 180+ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 26.11.2020 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2020 Dzięki @codix za info! Z tego moge wnioskować, że przy trochę przeszacowana pompie jednostka zewnętrza powinna chodzić ciszej bo używamy mniej mocy pompy. Ktoś jeszcze może się podzielić spotrzeżeniami odnośnie głośności / sąsiadów / odległości od domu sąsiadów / szeregówki? Jeśli hasał dochodzący do działki sąsiadów będzie przekraczać 40 db to mogliby mi wytoczyc sprawę sądową i zmusić do zdemontowania agregatu. Wiem, że to sytuacja skrajna, ale im więcej Waszych opinii tym mam większy punkt odniesienia. Jeśli chodzi o gaz czy PC to tutaj jest kilka czynników, nie tylko ekonomicznych. Na razie jestem na etapie zbierania informacji, kalkulacji. Nie wiem jeszcze w którym kierunku pójdę. Dlatego właśnie założyłem ten wątek Pompa miesiąc od montażu .Jestem mile zaskoczony kulturą pracy. Z 1m slychać bardzo słabo z 6mb nie słyszę nic. Nie wiem jak to będzie przy mrozach . Moim zdanie jak się boisz sąsiada i masz do jego granicy 6mb to nie masz się czym przejmować. Naprawdę ta pompa jest bardzo cicha . Defrost jest głośniejszy ale on trwa parę minut i występuje tylko w temp ( -2 +2 najczęściej) lecz na pewno nie będzie uciążliwy dla sąsiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.11.2020 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2020 Jak staniesz od niej 2m to jakby nie ruszajace sie kwiatki to bys nie wiedzial czy chodzi. Przesadzasz. Ja szum pompy sąsiada słyszę gdzieś z 30m, jak jest cicho. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 26.11.2020 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2020 Przesadzasz. Ja szum pompy sąsiada słyszę gdzieś z 30m, jak jest cicho. No i się wydało jesteś dyrygentem i masz słuch absolutny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 26.11.2020 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2020 Przesadzasz. Ja szum pompy sąsiada słyszę gdzieś z 30m, jak jest cicho. Zapraszam tylko wez sporo gotówki bo przegrasz wszystko co weżmiesz.Niewiadomo co za szmelca tam ma i na jakich obrotach chodzi moja ponad 100hz to tez moze bedziesz nawet z 50m slyszal jak ja jeszcze w lesie by zamontowal to nawet ze 100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.11.2020 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2020 Niewiadomo co za szmelca tam ma i na jakich obrotach chodzi moja ponad 100hz to tez moze bedziesz nawet z 50m slyszal jak ja jeszcze w lesie by zamontowal to nawet ze 100 Nie słyszę sprężarki, tylko szum powietrza. Szmelc ma taki: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 26.11.2020 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2020 (edytowane) Nie słyszę sprężarki, tylko szum powietrza. Szmelc ma taki: No to przeczytaj sobie jeszcze raz opis umiejscowienia mojej pompy i zastanów się z której strony moi sasiedzi maja okna czy po stronie wentylatora czy wymiennika? Moze niezbyt dokladnie opisalem ale zaufaj mi nie dalem wylotem powietrza w stronę tarasu. Jak staniesz przed wentylatorem to jest troche inna bajka Swoja droga to fajne podkladki antywibracyjne dali dobrze ze cokolwiek wsadzili u mnie troszkę większe Edytowane 26 Listopada 2020 przez codix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.11.2020 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2020 Jak staniesz przed wentylatorem to jest troche inna bajka Nie stoję przed wentylatorem - widać, z jakiej perspektywy widzę i słyszę pompę. Owszem, na wprost też jest sąsiad - być może u niego jeszcze bardziej słychać. Nie ważne, jak ustawisz - prawda jest taka, że słychać z 30m (co najmniej). A stwierdzenie, że z 2m tylko ruch kwiatków świadczy o tym, że działa to czysta ściema. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 26.11.2020 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2020 Nie stoję przed wentylatorem - widać, z jakiej perspektywy widzę i słyszę pompę. Owszem, na wprost też jest sąsiad - być może u niego jeszcze bardziej słychać. Nie ważne, jak ustawisz - prawda jest taka, że słychać z 30m (co najmniej). A stwierdzenie, że z 2m tylko ruch kwiatków świadczy o tym, że działa to czysta ściema. No zgadza sie tylko Ty chyba dalej nie rozumiesz ze wiekszosc szumu rozchodzi sie powiedzmy 180stopni ale po stronie wentylatora a u mnie sasiedzi sa z tyłu od strony wymiennika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 27.11.2020 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2020 Jeśli hasał dochodzący do działki sąsiadów będzie przekraczać 40 db to mogliby mi wytoczyc sprawę sądową i zmusić do zdemontowania agregatu. Wiem, że to sytuacja skrajna, ale im więcej Waszych opinii tym mam większy punkt odniesienia. Jesteś pewny że gdzieś w przepisach pisze 40dB? A jak kosiarkę włacza po 100dB albo małolat muzykę puści przez otwarte okno to co wtedy robić mam? Dzwonić na Policję -przyjedźcie z decybelomierzem bo koszą trawę? Jak nie patrzeć musisz z sąsiadami dobrze żyć i postawić to tak żeby i Tobie i im było dobrze. W najgorszym wypadku można postawić ekran dżwiekochłonny (ale to wolałbym od strony północnej) albo jednostkę postawić gdzieś na balkonie-tarasie na piętrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 27.11.2020 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2020 Jesteś pewny że gdzieś w przepisach pisze 40dB? A jak kosiarkę włacza po 100dB albo małolat muzykę puści przez otwarte okno to co wtedy robić mam? Dzwonić na Policję -przyjedźcie z decybelomierzem bo koszą trawę? Jak nie patrzeć musisz z sąsiadami dobrze żyć i postawić to tak żeby i Tobie i im było dobrze. W najgorszym wypadku można postawić ekran dżwiekochłonny (ale to wolałbym od strony północnej) albo jednostkę postawić gdzieś na balkonie-tarasie na piętrze. NIe ale koszenie i imprezy są dozwolone od 6 rano do 22 wieczorem w domach i blokach. Policja reaguje bez problemu. Natomiast PC posiada atesty i gdyby generowała hałas np 140 db w promieniu 10 m to nikt by jej do użytku nie dopuścił. Więc ja bym się sąsiadami nie przejmował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 27.11.2020 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2020 Kosiarka jak i muzyka to nie jest rzecz ,która hałasuje codziennie przez dłuższy okres. Sąsiad zrozumie ,że za godzinę skończysz kosić , a muzykę nie będziesz puszczał co noc , tylko np raz w sobotę. Ale choć byś miał nie wiem jak dobre relacje z sąsiadem , to w końcu się wkurzy ,jak mu w różnych porach dnia i nocy będzie coś buczeć ,a jemu to nie będzie dawało spać .Tak jest w przepisach 50dB(A) w dzień i 40dB(A)w nocy na granicy działki , https://okieminzyniera.pl/przepisy-prawne-dotyczace-pomp-ciepla-wazne/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts