Pytajnick 27.11.2020 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2020 Grzać gazem, a za parę lat....droga otwarta. Tym bardziej, że niektórzy na forum piszą, że gaz trzeba będzie wymieniać na inne źródła ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 28.11.2020 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2020 Też o tym myślałem, mam wypłaszczenie dachu nad dwoma pokojami i tam spokojnie mógłbym to umieścić, natomiast wszyscy instalatorzy mi to odradzali gdyż: - dach musi być specjalnie przygotowany gdyż normalnie żadne konstrukcje nie zabezpieczą mnie przed przenoszeniem drgań do środka - agregator znajdowałby się dokłądnie nad sypialnią - trzeba się zastanowić co zrobić ze skoploną wodą - utrudniony dostęp do urządzenia (tylko dojście drabiną) - agregator znajduje się tuż obok okien sąsiadów Sytuacja wygląda inaczej kiedy w projekcie przewidzi się taką instalacje, a inaczej kiedy ktoś sobie coś takiego montuje na włąsną rękę. Daj sobie spokój z wielkimi kombinacjami. Jak ktoś napisał -tam także może przeszkadzać nawet wyłączony agregat sąsiadowi który będzie darł koty, a sam masz problem z mocowaniem serwisowaniem i ewentualnym szumem oraz wibracjami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 28.11.2020 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2020 @Tomeknr Ten gaz "na początek" wcale nie musi być bardzo drogi.Ty masz już sieć gazową, więc dochodzi koszt przyłącza i armatury. Na mojej ulicy, gdzie nie było gazu 2 sąsiadów podpisało umowę z gazownią i płacili po 2250 złotych. Jeden z nich już grzeje, drugi załatwia sprawy w Urzędzie (ten drugi ma PC i panele PV). Sam gazociąg ma chyba ze 300 metrów, więc cena przyłącza symboliczna. Ile Ciebie to może kosztować to dowiesz się w swojej gazowni. Musisz dodać koszt armatury i instalacji w domu. Za kilka lat dokupisz PC i po sprawie. A hałasem PC nie masz co się przejmować - będą cichsze (i tańsze). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 28.11.2020 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2020 Ty masz już sieć gazową, więc dochodzi koszt przyłącza i armatury. Na mojej ulicy, gdzie nie było gazu 2 sąsiadów podpisało umowę z gazownią i płacili po 2250 złotych. Jeden z nich już grzeje, drugi załatwia sprawy w Urzędzie (ten drugi ma PC i panele PV). Sam gazociąg ma chyba ze 300 metrów, więc cena przyłącza symboliczna. Ile Ciebie to może kosztować to dowiesz się w swojej gazowni. Musisz dodać koszt armatury i instalacji w domu. . Ech....... 2. W cenie domu mam w/w system CU i CWU. Developer powiedział, że ten system kosztuje go 12k i jeśli chce to tą kase moge przerzucić na pompe ciepła. Montaż on wykona. Zakładam, że za pompe ciepła + zasobnik cuw wydam max 25k czyli muszę dopłaci 13 k. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 28.11.2020 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2020 Nie słyszę sprężarki, tylko szum powietrza. Posadź kilka krzewów np. tuje i problem rozwiązany. A jak nadal będzie przeszkadzać Ci hałas to w rewanżu zamontuj sobie PC Ulrich (split) 3,5 kW do grzania wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.11.2020 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2020 Posadź kilka krzewów np. tuje i problem rozwiązany. Jaki problem? Prawdziwości stwierdzenia, z którym polemizuję (że z 2m tylko po ruchu kwiatków można poznać, że PC chodzi)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 28.11.2020 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2020 Jeszcze raz rozważ -pionowy kolektor i gruntową PC, piszę o tym póki działka niezagospodarowana. Miałbyś spokój na amen. Wada tego rozwiązania poza bałaganem teraz jest tylko jedna -koszt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 28.11.2020 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2020 Ech....... oraz Twoje słowa: Jak korci autora wątku PC zostawić jakieś przepusty na rury chłodnicze, zabezpieczyć kabelki pod przyszłą PC. Grzać gazem, a za parę lat....droga otwarta. Założyłem, że prędzej, czy później przejdzie na PC + PV. np. za te 5 lat.. Więc mając "upust" od dewelopera 12 tys. jeśli by planował z gazu korzystać przez kilka sezonów grzewczych to wystarczy rozwiązanie z gazem jak najtańsze np. z kotłem 2-funkcyjnym Termet (około 3 tys. zł). Wyszło by sporo taniej bo mniej skomplikowana armatura i odpada zbiornik na c.w.u. Nie wykluczone, że deweloper by sam to wykonał za połowę ceny czyli około 6 tys. zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts