Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowy dom 112 m2, potrzebna pompa ciepła powietrze - woda

Tomeknr

Recommended Posts

• Odpowiedzi 67
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Też o tym myślałem, mam wypłaszczenie dachu nad dwoma pokojami i tam spokojnie mógłbym to umieścić, natomiast wszyscy instalatorzy mi to odradzali gdyż:

- dach musi być specjalnie przygotowany gdyż normalnie żadne konstrukcje nie zabezpieczą mnie przed przenoszeniem drgań do środka

- agregator znajdowałby się dokłądnie nad sypialnią

- trzeba się zastanowić co zrobić ze skoploną wodą

- utrudniony dostęp do urządzenia (tylko dojście drabiną)

- agregator znajduje się tuż obok okien sąsiadów :D

Sytuacja wygląda inaczej kiedy w projekcie przewidzi się taką instalacje, a inaczej kiedy ktoś sobie coś takiego montuje na włąsną rękę.

Daj sobie spokój z wielkimi kombinacjami.

Jak ktoś napisał -tam także może przeszkadzać nawet wyłączony agregat sąsiadowi który będzie darł koty, a sam masz problem z mocowaniem serwisowaniem i ewentualnym szumem oraz wibracjami.

@Tomeknr

Ten gaz "na początek" wcale nie musi być bardzo drogi.

Ty masz już sieć gazową, więc dochodzi koszt przyłącza i armatury. Na mojej ulicy, gdzie nie było gazu 2 sąsiadów podpisało umowę z gazownią i płacili po 2250 złotych. Jeden z nich już grzeje, drugi załatwia sprawy w Urzędzie (ten drugi ma PC i panele PV). Sam gazociąg ma chyba ze 300 metrów, więc cena przyłącza symboliczna.

Ile Ciebie to może kosztować to dowiesz się w swojej gazowni. Musisz dodać koszt armatury i instalacji w domu.

Za kilka lat dokupisz PC i po sprawie. A hałasem PC nie masz co się przejmować - będą cichsze (i tańsze).

Ty masz już sieć gazową, więc dochodzi koszt przyłącza i armatury. Na mojej ulicy, gdzie nie było gazu 2 sąsiadów podpisało umowę z gazownią i płacili po 2250 złotych. Jeden z nich już grzeje, drugi załatwia sprawy w Urzędzie (ten drugi ma PC i panele PV). Sam gazociąg ma chyba ze 300 metrów, więc cena przyłącza symboliczna.

Ile Ciebie to może kosztować to dowiesz się w swojej gazowni. Musisz dodać koszt armatury i instalacji w domu.

.

Ech.......

2. W cenie domu mam w/w system CU i CWU. Developer powiedział, że ten system kosztuje go 12k i jeśli chce to tą kase moge przerzucić na pompe ciepła. Montaż on wykona. Zakładam, że za pompe ciepła + zasobnik cuw wydam max 25k czyli muszę dopłaci 13 k.

.

Ech.......

oraz Twoje słowa:

Jak korci autora wątku PC zostawić jakieś przepusty na rury chłodnicze, zabezpieczyć kabelki pod przyszłą PC.

Grzać gazem, a za parę lat....droga otwarta.

Założyłem, że prędzej, czy później przejdzie na PC + PV. np. za te 5 lat..

Więc mając "upust" od dewelopera 12 tys. jeśli by planował z gazu korzystać przez kilka sezonów grzewczych to wystarczy rozwiązanie z gazem jak najtańsze np. z kotłem 2-funkcyjnym Termet (około 3 tys. zł). Wyszło by sporo taniej bo mniej skomplikowana armatura i odpada zbiornik na c.w.u. Nie wykluczone, że deweloper by sam to wykonał za połowę ceny czyli około 6 tys. zł.