Serpher 22.11.2020 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2020 Wiem, że temat był już dużo razy wałkowany, jednak w moim przypadku nie jest to standard. Dodatkowo jestem laikiem w temacie. Otóż mam: dom nieocieplony, kocioł na paliwo stałe z miarkownikiem (70 st C), instalacja grawitacyjna bez pompy, grzejniki żeliwne do których założyłem zawory termostatyczne wraz z głowicami.Pytanie jest takie: czy warto kryzować grzejniki jeżeli regulacją dopływu wody zajmuje się głowica termostatyczna? Rozumiem kwestię oporów, że będzie leciało tam gdzie bardziej może. Jakby nie było głowic a tylko nakrętki to kryzowanie miało by sens bardziej. Mam 3 grzejniki do potencjalnej regulacji. Jeden ok 2300 Watt w bezpośredniej odległości od kotła ok 2 metry oraz dwa pozostałe w odległości ok 10 metrów (2300 W i 1400 W). Apka na smartfona Danfossa sugeruje nastawy 6 dla 2300 W oraz 4 dla 1400 W. Nie jest chyba uwzględniane odległość od źródła ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.11.2020 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2020 Rozumiem kwestię oporów, że będzie leciało tam gdzie bardziej może. Jakby nie było głowic a tylko nakrętki to kryzowanie miało by sens bardziej. Bez kryzowania będziesz miał zimne grzejniki w pozostałych pomieszczeniach, jak to o najmniejszych oporach będzie (jeszcze) nieogrzane. Przy 3 grzejnikach może i to jakoś ujdzie, jak nie ustawisz odpowiednio przepływów przy otwartych głowicach tak, żeby przez każdy przepływała odpowiednia ilość wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszkoks 17.01.2021 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2021 Cześć. Mam problem z grzejnikami. Potrzebna pomoc z kryzowaniem tzn: dom 1 pietrowy. Grzejniki najdalej od pieca na piętrze gorące i zwory na dole odkręcone. Grzejniki najbliżej na dole odkrecone, na parterze i są lodowate. Jak poustawiać przeplyw by grzal dół a mniej góra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnonimowyAlkoholik 17.01.2021 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2021 W którym miejscu je kryzujesz? Przez kryzowanie pod zaworem termostatycznym czy przymykanie zaworów odcinających? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts