Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór PC PW

dawiddur

Recommended Posts

• Odpowiedzi 86
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mając płytę 30 cm - to można rozważyć 9 kW/ T-Cap oraz pracę w T2,

Jak sytuacja z PV???

No rozważam ale to znaczy że do takiego grzania nada się tylko i wyłącznie t cap? SDC nie podoła takiemu grzaniu? Jeżeli chodzi o PV narazie nie rozwazalem instalacji ponieważ nie mam rozeznania ile kw będę w skali roku używał.

Dlaczego uparcie przedstawiasz ten wykres który nie ma nic wspólnego z rzeczywistoscia i wprowadzasz go w błąd?

Po pierwsze już Ci pisalem ze zadna z tych pomp nie ma stalej minimalnej mocy niezaleznej od temperatury zewnetrznej i zadna z nich nie zmoduluje sie w dodatnich temperaturach do takiego poziomu jak na wykresach.

Po drugie zdjecie ktore zamiesciles jest nieczytelne a link ktory dales przedstawia pompy seri H a teraz juz będzie mial J a tu moce są inne

Serio górę będziesz grzał 8cm betonu, a dół 42cm? Jak to będzie pracowało? Sprawdź sobie Samsunga mono z szafą. Zapłacisz porównywalną cenę lub trochę wyższą na gotowo.
Miałem przez jakiś czas w trójce Samsunga. Teraz jestem na bieżąco z panasem. Myślę że będzie pracowało dobrze że będę zadowolony. Więcej powiem jak to odpalę ale i tak nie będę miał porównania.

Widziałem już ten wykres. Nie do końca wiem z czym to się wszystko je. T cap jest constans SDC zaś też poradzi sobie z tym wszystkim. Teraz czy warto dopłacać do tcapa?Jakie korzyści ma ten T cap ?

Dalej promujesz te bzdury? Rozumiem, że można się pomylić. Ale to już wygląda na celowe wprowadzanie w błąd, że moc minimalna jest niezależna od temperatury.

Te przerywane kreski wprowadzają w błąd. Moc minimalna zmienia się w zależności od temperatur GZ i DZ.

Niestety, zazwyczaj producenci nie chwalą się tak szczegółowymi danymi - dlatego posłużę się jedynym znanym mi producentem:

attachment.php?attachmentid=448508

I co to oznacza? Że ta konkretna pompa potrafi zejść minimalnie do 5,98kW - ale przy A20/W25 minimum to 12,37kW A20/W35 10,11kW itd. Nie jest to wartość stała, niezależna od temperatur.

Edyta.

A czemu zapotrzebowanie (czy raczej obciążenie) na tym wykresie zmienia się nieliniowo? Htr i Hve są stałe (W/K nie zmienia się w funkcji temperatury zewnętrznej, ani wewnętrznej - czyli jak na zewnątrz temperatura wzrasta o 1* to obciążenie maleje o tyle samo niezależnie od tego, czy temperatura wzrasta z -20 do -19, czy z +4 do +5 - więc wykres obciążenia powinien być prosty)

Tak jest to wykonane. Dół bez żadnego podziału 30 cm płyty i na to 12 cm wylewek zaś gora 5 cm styro i 8cm wylewek.

Nie znam sie tak bardzo ale wydaje mi sie ze bedziesz mial efekt podobny do grzania dol podlogowka gora grzejniki.

Bo po pierwsze przewaznie góra ma wieksze straty niz dół a po drugie bedziesz musial przymykac na dole petle czego pompa nie lubi bo bedziesz mial za cieplo zanim beton na dole wystygnie to na gorze juz bedzie zimno.

Nie znam sie tak bardzo ale wydaje mi sie ze bedziesz mial efekt podobny do grzania dol podlogowka gora grzejniki.

Bo po pierwsze przewaznie góra ma wieksze straty niz dół a po drugie bedziesz musial przymykac na dole petle czego pompa nie lubi bo bedziesz mial za cieplo zanim beton na dole wystygnie to na gorze juz bedzie zimno.

Szczerze to naprawdę nie mogę się wypowiedzieć bo tak naprawdę się nie znam. Wybrałem taka opcję i chce co do tego wybrać jakąś pompę. Wydaje mi się że każda da radę ale czym i w czym będzie tkwiła różnica to ja tego nie wiem.

Kaizen jaki byłby twój wybór? Na co spoglądać?

Najpierw zrób porządne OZC (zwróć uwagę audytorowi na to, żeby przyjął realną sprawność rekuperacji, jak masz, i realną szczelność domu - bo te normowe prowadzą też w maliny).To, co załączone do projektu jest robione pro forma. A do tego w czasie budowy pewnie dokonałeś zmian materiałów i np. U okien masz inne, niż w projekcie.

Potem zbierz oferty, na różne rozwiązania i sprawdź koszty nie tylko "paliwa" do różnych rozwiązań, ale też koszty ich przeglądów, napraw i odkładania na wymianę/remont generalny/usunięcie poważnej usterki.

https://forum.muratordom.pl/entry.php?132580-Dwa-w%C4%85tki-o-optymalizacji-termoizolacji

https://forum.muratordom.pl/entry.php?132573-Najta%C5%84sze-ogrzewanie-domu

https://forum.muratordom.pl/entry.php?131352-PC-czy-pr%C4%85d-1-1

https://forum.muratordom.pl/entry.php?132709-Dob%C3%B3r-pompy-wg-OZC

https://forum.muratordom.pl/entry.php?132130-Kable-Zr%C3%B3b-wodn%C4%85-pod%C5%82og%C3%B3wk%C4%99-Pod%C5%82%C4%85czysz-dowolny-kocio%C5%82

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?336803-Ogrzewanie-kablami-2017

Ja mam zrobione porządne OZC które przedstawiłem już wcześniej. Mam rekuperacje mam projekt podlogowki. Chce wybrać jakąś pompę. Nie znając się chciałem mieć tcapa jednak teraz zglebiajac jakoś wiedze a do tego cena za urządzenia myślę że każdy z wymienionych panasow da radę tylko nie wiem czy jest warto dopłacać tyle tysięcy by mieć akurat tcapa. Jestem w stanie kupić go tylko czy warto aż tyle za niego płacić.

Ja mam zrobione porządne OZC które przedstawiłem już wcześniej.

Masz na myśli to:

Projektowe obciążenie cieplne 6,2 kw

Zapotrzebowanie na ciepło 7,1 kw

?

No, jak potrzebujesz 7,1kW(domyślam się, że zjadłeś "h") to masz dom superpasywny i montuj klimy, żeby go chłodzić. Nie potrzebujesz ogrzewania.

Jak masz faktycznie obliczenia, na podstawie danych rzeczywistych (z faktycznymi parametrami okien, rekuperatora, szczelność) - to wrzuć razem z tymi danymi wejściowymi.

Ja mam zrobione porządne OZC które przedstawiłem już wcześniej. Mam rekuperacje mam projekt podlogowki. Chce wybrać jakąś pompę. Nie znając się chciałem mieć tcapa jednak teraz zglebiajac jakoś wiedze a do tego cena za urządzenia myślę że każdy z wymienionych panasow da radę tylko nie wiem czy jest warto dopłacać tyle tysięcy by mieć akurat tcapa. Jestem w stanie kupić go tylko czy warto aż tyle za niego płacić.

A czy warto pomimo ze Cię stać kupic ciezarówkę o ładownosci 24t jak bedziesz woził 15t. ???