krokodyl35 27.11.2020 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2020 Witam, Jako, że budżet jest ograniczony, a ocieplić dom trzeba mam pytanie - jak zrobić to jak najtańszym kosztem, a jednocześnie żeby było ciepło? To nie jest tak, że chcę dać 5cm styropianu, otóż myślę nawet o 15-20cm przy czym zastanawiam się jaka właściwie jest różnica pomiędzy zwykłym białym, a tym grafitowym? Czy przy użytkowaniu domu różnica w rachunkach za ogrzewanie jest aż tak zauważalna, że trzeba wydać kilka tysięcy więcej na styropian grafitowy z dobrą lambdą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.11.2020 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2020 Nie ma uniwersalnej odpowiedzi.Policz OZC w różnych wariantach. Zależy od konkretnego domu - jak np. masz wentylację grawitacyjną, to różnica % między kWh przy najgorszym, a najlepszym styropianem będzie dużo mniejsza, niż przy rekuperacji. Przy grzaniu prądem z COP1=1 znacznie szybciej się zwróci wydatek na lepsze/grubsze ocieplenie, niż przy grzaniu PC. Całość musi być dopasowana by wydając X pieniędzy teraz uzyskać minimalny roczny koszt ogrzewania czy TCO. https://www.bdb.com.pl/wyklady-praktycznej-fizyki-budowli-optymalizacja-ocieplen-[36min]-wp109 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 27.11.2020 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2020 Nawet styropian z najlepszą lambdą będzie nic nie wart jeśli ułożysz go w nieodpowiedni sposób.Oczywiście wszystko również zależy od tego czym będziesz ogrzewał taki dom, orientacja według stron świata i jakiej będzie on konstrukcji oraz jaką będzie miał bryłę.Można zaoszczędzić wiele , można stracić więcej - musisz sobie zdać sprawę , że raczej bardzo trudno jest to naprawić/poprawić(dołożyć więcej ocieplenia).Obliczenia które przeprowadzisz dadzą Ci orientacyjnie co musisz, aby było dobrze i zgodne z obowiązującymi przepisami.Wiadomo , że dla przepisów nie budujesz - a już wielu przekonało się do powiedzenia "Pańskie oko konia tuczy" i niekiedy jeśli nie będziesz pilnował ekipy(np od ocieplenia) to z Twoich pieniędzy wydanych na ten cel (ocieplenie) niewiele będzie procentowało w oszczędnościach energii, a tym samym pieniędzy wydanych na ten cel . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 27.11.2020 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2020 Największe oszczędności przy dociepleniu są gdy robi sobie wszystko samemu a jedynie tynki dać komuś do zrobienia inaczej liczyć razy 3 tak to wygląda . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Termo Organika 27.11.2020 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2020 Różnica w cenie zakupu styropianu grafitowego i białego jest na bardzo podobnym poziomie, proszę zapytać pracownika składu budowlanego. Trzeba też wspomnieć, że w przypadku styropianów zwykłych jest kilka typów produktów różniących się współczynnikiem przewodzenia ciepła lambda i wytrzymałością na rozciąganie. Podobnie jest w przypadku styropianów grafitowych, gdzie w ofercie firmy termo Organika są wyszczególnione 3 typu produktów przeznaczone do ocieplania ścian zewnętrznych. Jeśli chodzi o najprostsze porównanie pomiędzy najlepszym grafitowym styropianem TERMONIUM PLUS fasada o lambdzie 0,031 W/mk o grubości 20 cm, to jego odpowiednikiem, dającym taka samą izolację cieplną będzie zwykły styropian o lambdzie 0,44 W/mk, ale przy grubości 28 cm. Jeżeli policzymy całość potrzebnego styropianu, a nie tylko porównanie 1m3, oraz dodatkowe koszty obróbki grubszej warstwy izolacji na budynku, to szybko może się okazać, że zastosowanie grafitowego styropianu będzie rozwiązaniem tańszym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajprzeznet 29.11.2020 00:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2020 Moim zdaniem najpierw trzeba odpowiedzieć sobie na inne pytania:1 - jaka wentylacja - zwykla czy mechaniczna2 - czym ogrzewamy3 - JAKA jest izolacja INNYCH PRZEGRÓD? Jak jest izolacja stropu/dachu? Jakie są okna i drzwi? Jak izolacja posadzki?Może się okazać że nie ma sensu dopłacać do super drogiego styropianu , bo cała reszta popsuje efekt.Chyba że mamy porządnie ocieplony strop, bardzo dobre drzwi i okna itp, ale obstawiam że przy wariancie oszczędnościowym - są one prowadzone w każdym aspekcie. Ja mam średnie okna, średnie drzwi, średnia izolacje stropu - więc i styropian mam średni - 20cm grafitowego. Więcej by raczej nic nie dało, poza sporymi kosztami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 29.11.2020 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2020 Witam, Jako, że budżet jest ograniczony, a ocieplić dom trzeba mam pytanie - jak zrobić to jak najtańszym kosztem, a jednocześnie żeby było ciepło? To nie jest tak, że chcę dać 5cm styropianu, otóż myślę nawet o 15-20cm przy czym zastanawiam się jaka właściwie jest różnica pomiędzy zwykłym białym, a tym grafitowym? Czy przy użytkowaniu domu różnica w rachunkach za ogrzewanie jest aż tak zauważalna, że trzeba wydać kilka tysięcy więcej na styropian grafitowy z dobrą lambdą? Mam cały dom ocieplony starannie styropianem ze styrominu 10 cm i jest bardzo ciepło w domu , najpierw był styropian z kropkami dla łosi potem grafitowy również dla łosi jak nie musisz to nie przepłacaj:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 29.11.2020 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2020 Witam, Jako, że budżet jest ograniczony, a ocieplić dom trzeba mam pytanie - jak zrobić to jak najtańszym kosztem, a jednocześnie żeby było ciepło? To nie jest tak, że chcę dać 5cm styropianu, otóż myślę nawet o 15-20cm przy czym zastanawiam się jaka właściwie jest różnica pomiędzy zwykłym białym, a tym grafitowym? Czy przy użytkowaniu domu różnica w rachunkach za ogrzewanie jest aż tak zauważalna, że trzeba wydać kilka tysięcy więcej na styropian grafitowy z dobrą lambdą? Mam cały dom ocieplony starannie styropianem ze styrominu 10 cm i jest bardzo ciepło w domu , najpierw był bardzo modny styropian z kropkami dla łosi potem grafitowy również dla łosi jak nie musisz to nie przepłacaj:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 29.11.2020 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2020 najpierw był styropian z kropkami dla łosi potem grafitowy również dla łosi jak nie musisz to nie przepłacaj:D Wszystko dla łosi a dla jeleni coś było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts