Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa przepustu z drogi na działkę - formalności

Recommended Posts

Cześć forumowicze!

Stoję przed pewnym dylematem dotyczącym budowy przepustu, szukałem podobnego tematu na forum, ale większość jest starych, gdy przepisy były jeszcze inne. Chcę zrobić przepust na działkę z wąskiej, asfaltowej drogi gminnej. Pomiędzy drogą, a działką znajduje się wyłożony betonowymi elementami rów (jak na zdjęciu poniżej).

Obecny przepust zastałem przy kupnie działki, chciałbym go poszerzyć. Zakładałem wyciągnięcie betonowych elementów, włożenie rury o takiej samej średnicy, położenie folii, przysypanie piaskiem i żwirem. Schody zaczynają się w gminie, która twierdzi, że na tego rodzaju budowlę potrzebuję projektu domu (aby umiejscowić wjazd na działkę - projekt lokalizacji wjazdu), wszystko ma zrobić architekt i dopiero wtedy mogę zbudować wjazd. Zaznaczam, że dom będę budował dopiero za kilka lat.

Wydaje mi się to bzdurą, bo obecny wjazd jest wąski i praktycznie uniemożliwia wjazd na własną działkę, a przecież nie muszę wcale się budować. Po przedstawieniu argumentów urzędnik stwierdził, że mogę złożyć pismo o wstępne warunki na budowę zjazdu, ale jest zdaniem nie ma to sensu, bo potrzebny będzie projekt, a za kilka lat trzeba to będzie robić ponownie.

Tymczasem nowelizacja prawa budowlanego z tego roku mówi, że przepusty do 100 cm średnicy można robić bez pozwolenia i bez zgłaszania. Jak to się ma to do tej sytuacji? Podpowiedzcie coś proszę.

Poniżej wklejam zdjęcie

44c6be2644a1cbe7gen.jpg

Jest MPZP.

Jajmar, czyli Twoim zdaniem pismo o wydanie warunków budowy przepustu i lokalizację powinno wystarczyć? Oczywiście wraz z opłatą.

Urzędnik wspominał, że na lokalizację potrzebuję projektu domu, ale spróbuję bez tego. Może wystarczy jak na mapie zasadniczej naszkicuję lokalizację wjazdu...?

Dzięki za pomoc!

Skoro jest MPZP i dopuszcza zabudowę mieszkalną, to nie ma o czym dyskutować. Składasz wniosek o warunki przebudowy istniejącego przepustu, załączasz mape syt-wys. (odbitka, za góra, kilkadziesiąt złotych), odbitkę mapy ze strony MPZP (na dole bedzie link do strony) i po ptokach. Formalnie urząd nie ma prawa żądać dokumentów, które są ogólnie dostępne w necie lecz odbitka z mapy MPZP to twoja uprzejmość względem urzędu. Powinno wystarczyć twoje oświadczenie o prawie do nieruchomości, niekiedy żądają wypisu i wyrysu z EGiB (200zeta) a prościej podać numer księgi wieczystej - pełny! XY1Z/00000000/0.