Rfc 28.11.2020 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2020 Cześć forumowicze! Stoję przed pewnym dylematem dotyczącym budowy przepustu, szukałem podobnego tematu na forum, ale większość jest starych, gdy przepisy były jeszcze inne. Chcę zrobić przepust na działkę z wąskiej, asfaltowej drogi gminnej. Pomiędzy drogą, a działką znajduje się wyłożony betonowymi elementami rów (jak na zdjęciu poniżej). Obecny przepust zastałem przy kupnie działki, chciałbym go poszerzyć. Zakładałem wyciągnięcie betonowych elementów, włożenie rury o takiej samej średnicy, położenie folii, przysypanie piaskiem i żwirem. Schody zaczynają się w gminie, która twierdzi, że na tego rodzaju budowlę potrzebuję projektu domu (aby umiejscowić wjazd na działkę - projekt lokalizacji wjazdu), wszystko ma zrobić architekt i dopiero wtedy mogę zbudować wjazd. Zaznaczam, że dom będę budował dopiero za kilka lat. Wydaje mi się to bzdurą, bo obecny wjazd jest wąski i praktycznie uniemożliwia wjazd na własną działkę, a przecież nie muszę wcale się budować. Po przedstawieniu argumentów urzędnik stwierdził, że mogę złożyć pismo o wstępne warunki na budowę zjazdu, ale jest zdaniem nie ma to sensu, bo potrzebny będzie projekt, a za kilka lat trzeba to będzie robić ponownie. Tymczasem nowelizacja prawa budowlanego z tego roku mówi, że przepusty do 100 cm średnicy można robić bez pozwolenia i bez zgłaszania. Jak to się ma to do tej sytuacji? Podpowiedzcie coś proszę. Poniżej wklejam zdjęcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 29.11.2020 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2020 Chcesz się kopać z gminą? Powodzenia. Jeszcze się okaże że inwestycja (rów) była z funduszy Unijnych i nie minęło lat pięć, to masz jedyne wyjście - obrazić się na Europę. Bez zgody właściciela drogi lepiej nie kombinuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rfc 29.11.2020 18:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2020 Bertha, nie chodzi o kopanie się z gminą, a raczej znalezienie wyjścia z sytuacji, bo obecnie urzędnik wciska mi, że potrzebuję projektu domu, aby zrobić wjazd na działkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 29.11.2020 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2020 Jest MPZP czy masz WZ na działkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 29.11.2020 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2020 To co z tego że możesz zrobić przepust jak jego warunki (średnica, lokalizacja) musisz uzgodnić z właścicielem drogi, to się raczej nie zmieniło. Kto jest właścicielem drogi ? Tam uderzaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rfc 30.11.2020 00:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2020 Jest MPZP. Jajmar, czyli Twoim zdaniem pismo o wydanie warunków budowy przepustu i lokalizację powinno wystarczyć? Oczywiście wraz z opłatą. Urzędnik wspominał, że na lokalizację potrzebuję projektu domu, ale spróbuję bez tego. Może wystarczy jak na mapie zasadniczej naszkicuję lokalizację wjazdu...? Dzięki za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 30.11.2020 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2020 Skoro jest MPZP i dopuszcza zabudowę mieszkalną, to nie ma o czym dyskutować. Składasz wniosek o warunki przebudowy istniejącego przepustu, załączasz mape syt-wys. (odbitka, za góra, kilkadziesiąt złotych), odbitkę mapy ze strony MPZP (na dole bedzie link do strony) i po ptokach. Formalnie urząd nie ma prawa żądać dokumentów, które są ogólnie dostępne w necie lecz odbitka z mapy MPZP to twoja uprzejmość względem urzędu. Powinno wystarczyć twoje oświadczenie o prawie do nieruchomości, niekiedy żądają wypisu i wyrysu z EGiB (200zeta) a prościej podać numer księgi wieczystej - pełny! XY1Z/00000000/0. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts