Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Od tygodnia mam uruchomioną pompę.

Moje pytanie jest może banalne ale poproszę kogoś o wytłumaczenie co gdzie się ustawia?

Co ustawiamy tutaj

25.11.3.jpg

Czy temp wody jaka jest w "grzejnikach" przy danej temperaturze na zewnątrz?

Nie do końca rozumiem to:

25.11.4.jpg :-?

i to

25.11.5.jpg

Z góry dziękuje

https://forum.murator.pl/topic/258857-pompy-ciep%C5%82a-mitsubishi-zubadan-krzywa-grzewcza/

Pionowo Y - to temp. wody w CO, a poziomo X - temp. na dworze.

Odpowiednio z grafiki pierwszej - grzejesz wodę do +48°C przy temp. na dworze -10°C.

Grafika druga - woda +20°C przy temp. na dworze +17°C.

Grafika 3 - wygląda na to co 1 - ale przestawiłeś ustawienia.

https://forum.murator.pl/topic/258857-pompy-ciep%C5%82a-mitsubishi-zubadan-krzywa-grzewcza/#findComment-7864765

Patrząc na dodane 4 zdjęcie - może to co zaznaczyłeś foto 1 i 2 to tylko podgląd ustawień, a na 3 możesz regulować ustawienia i dostosować je wg siebie.

Ja mam Daikina - to wygląda inaczej. Mam dwie krzywe do wyboru :

1) krzywa i kąt nachylenia

2) krzywa wg dwóch punktów - podobnie jak u Ciebie

Zostałem przy krzywej z kątem nachylenia. A zadane temp. odczytałem przykładając kartkę papieru do wykresu, tak sprawdziłem przecięcie współrzędnych z linią wykresu - jaką temp. wody będzie miała przy -20°C :D

Edytowane przez Marco36
https://forum.murator.pl/topic/258857-pompy-ciep%C5%82a-mitsubishi-zubadan-krzywa-grzewcza/#findComment-7864778

Znalazłem w instrukcji coś takiego

Wyjaśnienie krzywej kompensacji

Późną wiosną i latem, zapotrzebowanie na ogrzewanie, zazwyczaj, jest mniejsze.

Aby pompa ciepła nie generowała zbyt wysokich temperatur przepływu dla obiegu

pierwotnego, można wykorzystać trybu krzywej kompensacji, w celu maksymalizacji wydajności i zmniejszenia kosztów eksploatacji.

Krzywą kompensacji stosuje się w celu ograniczenia temperatury przepływu w

obiegu pierwotnym ogrzewania, w zależności od temperatury otoczenia zewnętrznego. Regulator FTC4 wykorzystuje informacje zarówno z czujnika temperatury

otoczenia zewnętrznego i z czujnika temperatury na pierwotnym obiegu, w celu

zapewnienia, że pompa ciepła nie generuje nadmiernych temperatur przepływu,

jeżeli nie wymagają tego warunki pogodowe.

1. Z menu ogrzewanie wybrać edytowanie za pomocą przycisku funkcyjnego

F3.

2. Wyświetlony zostanie ekran ustawień krzywej kompensacji.

3. W przypadku ogrzewania dwustrefowego, nacisnąć przycisk F1, aby przełą-

czyć pomiędzy Strefą1 i Strefą2.

4. Nacisnąć przycisk F2, aby zmienić parametr Hi (gdy temperatura przepływu

jest maksymalna a temperatura otoczenia zewnętrznego jest minimalna).

5. Nacisnąć F3, aby zmienić parametr Lo (gdy temperatura przepływu jest minimalna a temperatura otoczenia zewnętrznego jest maksymalna).

6. Nacisnąć przycisk F4, aby dodać dodatkowy punkt (wyregulować).

Naciśnięcie F2-4 spowoduje wyświetlenie odpowiedniego ekranu edycji. Edycja

parametrów Lo i Hi odbywa się w ten sam sposób; poniżej znajduję się szczegółowe wyjaśnienie edycji parametrów.

Na ekranie edycji parametrów (Lo/Hi) można ustawiać i zmieniać temperaturę

przepływu i temperaturę otoczenia zewnętrznego dla wykresu krzywej kompensacji, dla 2 skrajnych wielkości Hi i Lo.

1. Nacisnąć F1 i F2, aby zmienić temperaturę przepływu (oś y krzywej kompensacji).

2. Naciśnięcie F1 podniesie żądaną temperaturę przepływu dla zadanej temperatury otoczenia zewnętrznego.

3. Naciśnięcie F2 obniży żądaną temperaturę przepływu dla zadanej temperatury otoczenia zewnętrznego.

4. Nacisnąć F3 i F4 4 aby zmienić temperaturę otoczenia zewnętrznego (oś x

krzywej kompensacji).

5. Naciśnięcie F3 obniży temperaturę otoczenia zewnętrznego dla wybranej

temperatury przepływu.

6. Naciśnięcie F4 podniesie temperaturę otoczenia zewnętrznego dla wybranej

temperatury przepływu.

https://forum.murator.pl/topic/258857-pompy-ciep%C5%82a-mitsubishi-zubadan-krzywa-grzewcza/#findComment-7864864

U Ciebie Krzywa kompensacji - na forum piszą krzywa grzewcza - w Daikinie Krzywa Pogodowa - to wszystko to samo.

W tym co podałeś masz opisane pod którym ekranem, który zakres ustawiasz.

Nie wiem czy masz grzejniki czy podłogówkę, ale zasada podobna.

Jak ustawisz zbyt wysoką temp. wody w CO - to dom będzie się szybciej nagrzewał, ale często będziesz pokoje przegrzewał, bo zanim automatyka zareaguje to instalacja CO będzie jeszcze rozgrzana i dalej będzie ciepło oddawać do pomieszczeń. Jak temp. wody ustawisz za nisko, to nie osiągniesz zadanej temp. w pokoju.

U siebie na grzejnikach tak miałem, początkowo fabrycznie PC grzała wodę powyżej +40°C - to temp. w domu o 1°C potrafiła przekraczać tę zadaną w harmonogramie, a jak PC zrobiła przerwę w grzaniu to szybko było czuć chłodem fizycznie po ciele.

Później była woda ustawiona na +35°C - to przy +3°C na dworze - w domu temp. dochodziła do +21,5°C - i nie była PC w stanie podnieść temp. do zadanej +22°C. Po podniesieniu temp. wody do +36°C już te 22°C w domu osiąga.

Krzywa grzewcza pomaga w domu utrzymać komfortową temp., na w miarę stałym poziomie. sterując optymalnie mocą pompy.

Edytowane przez Marco36
https://forum.murator.pl/topic/258857-pompy-ciep%C5%82a-mitsubishi-zubadan-krzywa-grzewcza/#findComment-7864891

Posiadam w domu tylko grzejniki. I mam jeszcze bezprzewodowy czujnik gdzie można regulować temperaturę. Na chwilę obecną mam ustawioną krzywą i reguluje temperaturę czujnikiem zdalnym. W pierwsze dni miałem tylko regulację czujnikiem ale kiedy nagrzało do żądanej temperatury i pompa się wyłączyła (grzejniki zrobiły się zimne) w pomieszczeniu było temp tyle ile ustawiłem ale tak jak kolega pisze było czuć chłód. Po przełączeniu na krzywą jest zdecydowanie lepiej. Tylko muszę ją teraz wyregulować.
https://forum.murator.pl/topic/258857-pompy-ciep%C5%82a-mitsubishi-zubadan-krzywa-grzewcza/#findComment-7864904

Czy jest możliwe, że kiedy krzywa grzewcza jest za bardzo obniżona, będzie się załączała grzałka, aby podnieść temperaturę w obiegu? Gdzie mogę sprawdzić, czy i na jak długo pracowała grzałka w Mitsubishi Zubadan?
https://forum.murator.pl/topic/258857-pompy-ciep%C5%82a-mitsubishi-zubadan-krzywa-grzewcza/#findComment-7866636

Sprawdź w instrukcji obsługi.

Akurat Mitsubishi nie znam, w Daikinie menu > informacje > czas pracy > u góry jest czas pracy pompy obiegowej, a poniżej czas pracy BUH - to jest grzałka. Czy u Ciebie będzie podobnie to nie wiem. Posprawdzaj na spokojnie ustawienia i może znajdziesz.

Krzywa mówi PC do jakiej temp. ma zagrzać wodę w zależności od aktualnej temp. na dworze.

Grzałka będzie dokładana gdy kompresor nie będzie osiągał zadanej temp. - na Twoje pytanie czy grzałka się uruchomi gdy krzywa jest za nisko - raczej odpowiedziałbym że nie, a przynajmniej nie bezpośrednio. Jak krzywa będzie za nisko - to nie dogrzejesz domu. Przykładowo temp. w domu dojdzie do 20 lub 21°C a nie jak byś chciał do 22°C przykładowo.

Natomiast pośrednio, przy niskiej temp. wody pompa uruchamia grzałkę by szybciej rozmrozić kompresor i szybciej podnieść temp. do wymaganej. Praca grzałki skraca czas rozgrzewania kompresora, wody i temp. w domu, a w zamian zwiększa pobór prądu.

Moja PC przy obecnych temp. na granicy zera i do -5°C, po czterogodzinnej przewie w nocy - rano dłużej się "rozkręca" - robi przerwy na odszranianie wymiennika, przez co później temp. w domu się podnosi. Natomiast gdy uruchomiłem bezpiecznik od grzałki, to komfort termiczny się poprawił PC szybciej reaguje na harmonogram i podnosi temp. w domu, ale zużycie prądu wzrosło o ok. 50% w skali doby.

https://forum.murator.pl/topic/258857-pompy-ciep%C5%82a-mitsubishi-zubadan-krzywa-grzewcza/#findComment-7867589