Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

okna i rolety zewnętrzne DAKO

Recommended Posts

Ja kupiłem okna DAKO. Dom w budowie, montowane rok temu, więc moja opinia nie jest poparta długim doświadczeniem.

1) Firma DAKO - produkcja całkiem dobra tzn. okna nie mają jakichś poważnych usterek. Wyglądają na raczej okna z wyższej półki. Nie mam porównania, ale zamykają się sprawnie, równo i lekko. Są szczelne i chyba dość ciepłe (czuję po szybie w ostatnie dni). Mam do tego drzwi tarasowe PSK i bramę garażową.

2) Ekipa montażowa - bardzo dobra.

3) Firma handlująca i pomiar - duże problemy, ale w końcu udało się rozwiązać.

Typowym problemem jest, że na pomiar nie przyjeżdża ekipa montażowa, tylko facet z salonu, który średnio zna się na oknach i nie do końca wie jak należy przygotować nadproża. Przygotowane nadproża i otwory musieliśmy kilka razy przerabiać, w końcu przyjechała ekipa od okien i po nich musieliśmy też przerabiać. Ale to nie jest problem producenta DAKO, tylko problem pomiaru. Przecież okna przyjeżdżają na wymiar taki jak podano.

• 2 months później...
Ja kupiłem okna DAKO. Dom w budowie, montowane rok temu, więc moja opinia nie jest poparta długim doświadczeniem.

1) Firma DAKO - produkcja całkiem dobra tzn. okna nie mają jakichś poważnych usterek. Wyglądają na raczej okna z wyższej półki. Nie mam porównania, ale zamykają się sprawnie, równo i lekko. Są szczelne i chyba dość ciepłe (czuję po szybie w ostatnie dni). Mam do tego drzwi tarasowe PSK i bramę garażową.

2) Ekipa montażowa - bardzo dobra.

3) Firma handlująca i pomiar - duże problemy, ale w końcu udało się rozwiązać.

Typowym problemem jest, że na pomiar nie przyjeżdża ekipa montażowa, tylko facet z salonu, który średnio zna się na oknach i nie do końca wie jak należy przygotować nadproża. Przygotowane nadproża i otwory musieliśmy kilka razy przerabiać, w końcu przyjechała ekipa od okien i po nich musieliśmy też przerabiać. Ale to nie jest problem producenta DAKO, tylko problem pomiaru. Przecież okna przyjeżdżają na wymiar taki jak podano.

Lew2,

dobre podsumowanie. Ale też wniosek: że warto wybierać nie tylko markę, ale i sprzedawcę.Dobrego, sprawdzonego.

No nie do konca tak typowo dobrze i źle.

Producent sredniej polki cenowej i wg.mnie jskość dorównuje cenie.

Wybrany dystrybutor/salon staral sie i przekonac i zarobic ale w nienachalny sposob. Wybralem Dako stolarke mieszana plast/alu, rolety zewn i drzwi. Pomiar ok przez wlasciciela salonu, montaz rowniez ok jego ekipy, serwis po czasie to sie okaze.

Po dwoch latach moje spostrzeżenia:

Okna typowe plastikowe szczelne, duze HSy tylko w alu, w plastiku posiadam jednego i uwazam ze moglem dolozyc do alu poniewaz rama w czasie upalow jednak pracuje.

Ciekaw jestem opinii uzytkownikow rowniez innych producentow HS plastikowych.

Przed zima smarowalem okucia i zmianialem na zimowy system zamykania i pkanuje na wiosne powrot do letniego systemu i znowu smarowanie.

Duze ruchome przeszklenia mysle ze troche klopotliwe gdyz ograniczona regulacja, tj. bede musial zaprosic serwis do przeszklenia. Najwazniejszy i najistotniejszy w calym wyborze to oczywiscie technologia i jakosc montazu szczelnego/"ciepłego" oraz calobudowlano ograniczenie mostkow cieplnych.

Wybralem tasme rozprezną bez zadnej namowy i drugi raz postapilbym tak samo oraz zastosowalem kilka innych niestandardowych rozwiazan.

Edytowane przez margabr