Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czasowy wyłącznik elektroniczny

Recommended Posts

Witam. Zamarzył mi się czasowy wyłącznik elektroniczny do sterowania oświetleniem nazewnatrz. Kupiłem taki ładny z wyświetlaczem, pan zapewnił mnie że wystarcza przewody które mam w puszcze pod normalny wyłącznik. Zabrałem się wiec do montażu. Dodam że na tym samym obwodzie znajduje się dzwonek zewnętrzny. Po montażu pojawił się problem. Otóż nie wiedzieć czemu dzwonek zaczął samoistnie buczeć po podłączeniu wyłącznika. Napiszę ktoś co z tym zrobić? Skąd to buczenie ? Po wciśnięciu przycisku dzwonki jest tylko sygnał Ding. Nie odbija na Dong.

Podłączyłem na próbę inny wyłącznik taki na szynę. Problemu nie ma z buczeniem. Więc prawdopodobnie wadliwy jest ten drugi. Jak podłącze do niego L i N zamyka się obieg i prąd nie wiedzieć czemu trafia na N i do dzwonka stąd zakładam brzęczenie.

Kolego - brakuje Ci po prostu zasilania tego włącznika elektronicznego i tyle. jeśli go prawidłowo zasilisz w L i N oraz z wyjść(lub wyjścia) zasilisz oświetlenie zewnętrzne - będzie działał.

Kolego - brakuje Ci po prostu zasilania tego włącznika elektronicznego i tyle. jeśli go prawidłowo zasilisz w L i N oraz z wyjść(lub wyjścia) zasilisz oświetlenie zewnętrzne - będzie działał.

NIe twierdziłem że włącznikowi brakuje zasilania, tylko, że po podłączeniu go do instalacji odzywa sie buczenie w dzwonku, ze względu na to że jest na tym samym obiegu co włącznik.

NIe twierdziłem że włącznikowi brakuje zasilania, tylko, że po podłączeniu go do instalacji odzywa sie buczenie w dzwonku, ze względu na to że jest na tym samym obiegu co włącznik.

A jednak brakuje, zasiliłeś go przez dzwonek (szeregowo). Prawdopodobnie równolegle z wyłącznikiem dzwonkowym dlatego jest ding a kowadełko dzwonka się nie cofa bo nie pozwala na to zasilanie z wyłącznika w szeregu z uzwojeniem dzwonka, dlatego też buczenie.

A jednak brakuje, zasiliłeś go przez dzwonek (szeregowo). Prawdopodobnie równolegle z wyłącznikiem dzwonkowym dlatego jest ding a kowadełko dzwonka się nie cofa bo nie pozwala na to zasilanie z wyłącznika w szeregu z uzwojeniem dzwonka, dlatego też buczenie.

Można to jakoś obejść szybko złączkami ? Byłem pewny że sobie z tym poradzę. Jak ominąć zasilanie dzwonka z tej samej żyły

Instalacja jest starego typu czyli z puszkami przy suficie ale przewód N jest we włączniku bo inaczej włącznik elektryczny by nie zadziałał. Albo już całkiem zdurnialem z tego myślenia ....

Niestety nie masz racji, żyła fazowa schodzi do puszki wyłącznika i za wyłącznikiem wraca do puszki na górze. To że gdzieś nie świeci kontrolka nie znaczy że jest to żyła N.