Arek1984 29.11.2020 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2020 Witam. Zamarzył mi się czasowy wyłącznik elektroniczny do sterowania oświetleniem nazewnatrz. Kupiłem taki ładny z wyświetlaczem, pan zapewnił mnie że wystarcza przewody które mam w puszcze pod normalny wyłącznik. Zabrałem się wiec do montażu. Dodam że na tym samym obwodzie znajduje się dzwonek zewnętrzny. Po montażu pojawił się problem. Otóż nie wiedzieć czemu dzwonek zaczął samoistnie buczeć po podłączeniu wyłącznika. Napiszę ktoś co z tym zrobić? Skąd to buczenie ? Po wciśnięciu przycisku dzwonki jest tylko sygnał Ding. Nie odbija na Dong. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 29.11.2020 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2020 No cóż, posłuchałeś "pana", teraz zrobił się problem.Tylko żeby kolega domsat rzetelnie odpowiedział, musisz mu dokładnie wyjaśnić, jak ten cały układ jest połączony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek1984 29.11.2020 13:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2020 Podłączyłem na próbę inny wyłącznik taki na szynę. Problemu nie ma z buczeniem. Więc prawdopodobnie wadliwy jest ten drugi. Jak podłącze do niego L i N zamyka się obieg i prąd nie wiedzieć czemu trafia na N i do dzwonka stąd zakładam brzęczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 29.11.2020 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2020 Podłączyłem na próbę inny wyłącznik taki na szynę. Problemu nie ma z buczeniem. Więc prawdopodobnie wadliwy jest ten drugi. Jak podłącze do niego L i N zamyka się obieg i prąd nie wiedzieć czemu trafia na N i do dzwonka stąd zakładam brzęczenie. Kolego - brakuje Ci po prostu zasilania tego włącznika elektronicznego i tyle. jeśli go prawidłowo zasilisz w L i N oraz z wyjść(lub wyjścia) zasilisz oświetlenie zewnętrzne - będzie działał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek1984 29.11.2020 15:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2020 Kolego - brakuje Ci po prostu zasilania tego włącznika elektronicznego i tyle. jeśli go prawidłowo zasilisz w L i N oraz z wyjść(lub wyjścia) zasilisz oświetlenie zewnętrzne - będzie działał. NIe twierdziłem że włącznikowi brakuje zasilania, tylko, że po podłączeniu go do instalacji odzywa sie buczenie w dzwonku, ze względu na to że jest na tym samym obiegu co włącznik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 29.11.2020 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2020 NIe twierdziłem że włącznikowi brakuje zasilania, tylko, że po podłączeniu go do instalacji odzywa sie buczenie w dzwonku, ze względu na to że jest na tym samym obiegu co włącznik. A jednak brakuje, zasiliłeś go przez dzwonek (szeregowo). Prawdopodobnie równolegle z wyłącznikiem dzwonkowym dlatego jest ding a kowadełko dzwonka się nie cofa bo nie pozwala na to zasilanie z wyłącznika w szeregu z uzwojeniem dzwonka, dlatego też buczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 29.11.2020 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2020 I pewnie tak długo będzie Ding, aż dzwonek się spali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek1984 29.11.2020 16:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2020 A jednak brakuje, zasiliłeś go przez dzwonek (szeregowo). Prawdopodobnie równolegle z wyłącznikiem dzwonkowym dlatego jest ding a kowadełko dzwonka się nie cofa bo nie pozwala na to zasilanie z wyłącznika w szeregu z uzwojeniem dzwonka, dlatego też buczenie. Można to jakoś obejść szybko złączkami ? Byłem pewny że sobie z tym poradzę. Jak ominąć zasilanie dzwonka z tej samej żyły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 29.11.2020 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2020 Kolega chociaż wspomniał, czy instalacja bezpuszkowa? Czy w rzeczonej puszce znajdują się wszystkie potrzebne przewody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek1984 29.11.2020 16:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2020 Instalacja jest starego typu czyli z puszkami przy suficie ale przewód N jest we włączniku bo inaczej włącznik elektryczny by nie zadziałał. Albo już całkiem zdurnialem z tego myślenia .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 29.11.2020 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2020 Właśnie. Nie masz w puszce łącznika przewodu zerowego, i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 29.11.2020 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2020 Instalacja jest starego typu czyli z puszkami przy suficie ale przewód N jest we włączniku bo inaczej włącznik elektryczny by nie zadziałał. Albo już całkiem zdurnialem z tego myślenia .... Niestety nie masz racji, żyła fazowa schodzi do puszki wyłącznika i za wyłącznikiem wraca do puszki na górze. To że gdzieś nie świeci kontrolka nie znaczy że jest to żyła N. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek1984 29.11.2020 18:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2020 Obok jest druga puszka do włączania światła na holu. Tam jest podciągnięty przewód 0 ale nigdzie nie podpięty. Czy to cos zmieni? W końcu spaliłem dzwoniek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek1984 29.11.2020 18:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2020 Jednym słowem muszę podciągnąć z puszki pod sufitem kabel N do puszki włącznika... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 29.11.2020 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2020 Jednym słowem muszę podciągnąć z puszki pod sufitem kabel N do puszki włącznika... ? Tak, to najprostsze rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts