Damian78989 29.11.2020 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2020 Witam. Jestem zupełnie niedoświadczony w temacie i nie bardzo mam kogo się poradzić więc piszę tu.Planuje kupno domu od dewelopera.Zastosowane w nim ma być ogrzewanie podłogowe wodne zasilane kotłem elektrycznym firmy kospel o mocy 4kw. Dom 108 m docieplony wydaje mi się dość dobrze. Na podłodze wylewka, papa ,15 cm styropianu. Ściany 20cm styropian, na stropie 30cm wełny. Okna trzyszybowe. Ten piec deweloper daje w cenie. I teraz pytanie czy pozostać przy tym co jest i założyć panele fotowoltaiczne czy jednak z tego zrezygnować i założyć coś innego. Komin jak coś normalnie i tak zostanie wybudowany. Proszę o wasze opinie i porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.11.2020 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2020 (edytowane) 4kW to mało, nawet, jak jest dobry rekuperator i wszystko szczelne. To znaczy jest szansa, że da radę ogrzać - ale na pewno w znacznej mierze grzejąc w drogiej strefie. A to przy prądzie wychodzi prawie 2x drożej. A teraz zdecydowanie najbardziej opłaci Ci się wybrać G12as. Panele PV do policzenia, kiedy się zwrócą, jak będziesz miał oferty. Ale problem z nimi jest taki, że jedna noc w sejmie, i masz zmienione zasady rozliczania - np. zmiana okresu w którym można odebrać nadprodukcje z roku do kwartału = nie masz odłożonych kWh do grzania. No i trzeba pamiętać, że jak będziesz miał PV to nie możesz mieć G12as ani kupować prądu od innego sprzedawcy. Edytowane 29 Listopada 2020 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 29.11.2020 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2020 No i trzeba pamiętać, że jak będziesz miał PV to nie możesz mieć G12w a to ciekawe. ja mam PV i G12W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.11.2020 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2020 a to ciekawe. ja mam PV i G12W Miałem na myśli as, a napisałem w. Już poprawiłem swój błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damian78989 29.11.2020 18:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2020 Generalnie ten kocioł ma być 4/6/8kw czyli chyba można zwiększyć jego moc jak coś? Dobrze rozumiem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damian78989 29.11.2020 18:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2020 Czyli co deweloper wciska mi za mały kocioł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 29.11.2020 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2020 Czyli co deweloper wciska mi za mały kocioł ? To zależy. Jak ma być grzane CWU? Tym kotłem czy oddzielną grzałką? Wg mnie kocioł powinien być na tyle przewymiarowany, żeby praktycznie dać radę grzać w taniej taryfie przez cały sezon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damian78989 29.11.2020 18:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2020 Kocioł ma być dwufunkcyjny. Z tego co mi tłumaczył to cwu ma być ogrzewane przeplywowo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.11.2020 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2020 Kocioł ma być dwufunkcyjny. Z tego co mi tłumaczył to cwu ma być ogrzewane przeplywowo ? Żeby grzać przepływowo, to ze 24kW minimum trzeba. A grzanie kotłem elektrycznym wody kotłowej, żeby wężownicą grzać zasobnik to sięganie lewą ręką do prawej kieszeni. Taniej i lepiej zamontować grzałkę w zasobniku. Ale jak deweloper wyczarował odbiór budynku przy ogrzewaniu elektrycznym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damian78989 29.11.2020 18:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2020 No kilka domów na tym osiedlu jest już zamieszkanych więc chyba są po odbiorach. A czemu mieli by nie dostać odbioru ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damian78989 29.11.2020 19:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2020 Czyli ogólnie to co tam chcą zamontować to jest o kant tyłka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.11.2020 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2020 No kilka domów na tym osiedlu jest już zamieszkanych więc chyba są po odbiorach. A czemu mieli by nie dostać odbioru ? Bo nie da się grzejąc kotłem elektrycznym uzyskać EP wymaganego WT 2014 nawet, jak od tak dawna miał pozwolenie (a WT2017 są jeszcze ostrzejsze). Dostałeś dokumentację? W tym świadectwo energetyczne czy podobny dokument? Klik w sygnaturę na EP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damian78989 29.11.2020 19:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2020 Nic nie dostałem bo rozmowy są jeszcze na początku. Ale skoro poprzednie domy odebrali to musiały te normy być spełnione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.11.2020 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2020 Nic nie dostałem bo rozmowy są jeszcze na początku. Ale skoro poprzednie domy odebrali to musiały te normy być spełnione. W trzy kubeczki też najpierw ktoś wygrywa (niby). Sprawdź, jakie źródło (czy źródła) ciepła są w projekcie. Jak wygląda PCHE/świadectwo energetyczne. Czy faktycznie jest zrobiony tak, jak w projekcie. Deweloperzy mają tendencję do szukania oszczędności na każdym kroku - zwłaszcza, jak te oszczędności są niewidoczne (często jednak najtrudniejsze do usunięcia, jak np. niedoróbki w termoizolacji czy hydroizolacji podłogi na gruncie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 30.11.2020 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2020 Witam. Jestem zupełnie niedoświadczony w temacie i nie bardzo mam kogo się poradzić więc piszę tu. Planuje kupno domu od dewelopera. Zastosowane w nim ma być ogrzewanie podłogowe wodne zasilane kotłem elektrycznym firmy kospel o mocy 4kw. Dom 108 m docieplony wydaje mi się dość dobrze. Na podłodze wylewka, papa ,15 cm styropianu. Ściany 20cm styropian, na stropie 30cm wełny. Okna trzyszybowe. Ten piec deweloper daje w cenie. I teraz pytanie czy pozostać przy tym co jest i założyć panele fotowoltaiczne czy jednak z tego zrezygnować i założyć coś innego. Komin jak coś normalnie i tak zostanie wybudowany. Proszę o wasze opinie i porady. Kilka lat temu sprawdzałem czy kocioł Kospel 4 kW jest w stanie nagrzać mój dom. 130 m2, ściany 13 cm styropianu, okna 3 szybowe, strych docieplony porównywalnie do Twojego. Dał radę, ale temperatury na dworze to -10 do -15 st.C. Temperatury w domu 18 st.C do 21 st.C. (18 st. w sypialni). Nie było na dworze zimniej od tych -15 st. Wyszło na to, że koszt grzania prądem by był wysoki (zużycie do 90 kWh na dobę), więc sobie darowałem. Teraz grzeję pompą ciepła i z wyjątkiem sypialni (około 18-19 st.) w całym domu utrzymuję wyższe temperatury. Jeśli w sąsiednich domach o porównywalnej powierzchni mieszkają już sąsiedzi to popytaj się ile kosztuje ich ogrzewanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 01.12.2020 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2020 To jak to w końcu można mieć tanią taryfę mając pv czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 01.12.2020 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2020 To jak to w końcu można mieć tanią taryfę mając pv czy nie. Można mieć, ale nie g12as w której "droga" strefa kosztuje tyle, co w g11 a tania najtaniej ze wszystkich tanich. Ale jest warunek, ze tania jest tylko różnica między bieżącym rokiem a rokiem poprzedzającym przejście na g12as zużyta w godzinach taniej strefy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hipodrom 01.12.2020 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2020 no i warto dodać że g12as nie ma okienka dziennego więc bardzo trudno będzie grzać kotłem 4kW tylko w taniej taryfie (nocy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 01.12.2020 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2020 no i warto dodać że g12as nie ma okienka dziennego więc bardzo trudno będzie grzać kotłem 4kW tylko w taniej taryfie (nocy) Wg stawek PGE jeżeli w g12 grzejesz 100% w taniej (z czego przyjmijmy nawet 20% w dziennym okienku) to za 5MWh zapłacisz w g12w o 100zł mniej grzejąc 2 godziny w ciągu dnia. Kocioł 4kw to jakaś pomyłka. 12kW + bojler z grzałką min. 3kW należy zamontować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byq84 01.12.2020 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2020 dlaczego 4kW ma nie wystarczyć? z tego co zauważyłem to u mnie piec chodzi cały czas na mocy minimalnej, wszyscy przy gazie szukają pieców z jak najniższą moca minimalną.Właśnie zaczynam dostrzegać minus ogrzewania elektrycznego z tymi taryfami, a to nocą można a w dzień drożej. Rzeźba straszna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts