Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Jestem zupełnie niedoświadczony w temacie i nie bardzo mam kogo się poradzić więc piszę tu.

Planuje kupno domu od dewelopera.

Zastosowane w nim ma być ogrzewanie podłogowe wodne zasilane kotłem elektrycznym firmy kospel o mocy 4kw. Dom 108 m docieplony wydaje mi się dość dobrze. Na podłodze wylewka, papa ,15 cm styropianu. Ściany 20cm styropian, na stropie 30cm wełny. Okna trzyszybowe. Ten piec deweloper daje w cenie. I teraz pytanie czy pozostać przy tym co jest i założyć panele fotowoltaiczne czy jednak z tego zrezygnować i założyć coś innego. Komin jak coś normalnie i tak zostanie wybudowany.

Proszę o wasze opinie i porady.

https://forum.murator.pl/topic/258866-ogrzewanie-pod%C5%82ogowe-plus-kocio%C5%82-elektryczny-kospel/

• Odpowiedzi 76
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

4kW to mało, nawet, jak jest dobry rekuperator i wszystko szczelne. To znaczy jest szansa, że da radę ogrzać - ale na pewno w znacznej mierze grzejąc w drogiej strefie. A to przy prądzie wychodzi prawie 2x drożej. A teraz zdecydowanie najbardziej opłaci Ci się wybrać G12as.

Panele PV do policzenia, kiedy się zwrócą, jak będziesz miał oferty. Ale problem z nimi jest taki, że jedna noc w sejmie, i masz zmienione zasady rozliczania - np. zmiana okresu w którym można odebrać nadprodukcje z roku do kwartału = nie masz odłożonych kWh do grzania. No i trzeba pamiętać, że jak będziesz miał PV to nie możesz mieć G12as ani kupować prądu od innego sprzedawcy.

Edytowane przez Kaizen
Czyli co deweloper wciska mi za mały kocioł ?

To zależy. Jak ma być grzane CWU? Tym kotłem czy oddzielną grzałką? Wg mnie kocioł powinien być na tyle przewymiarowany, żeby praktycznie dać radę grzać w taniej taryfie przez cały sezon.

Kocioł ma być dwufunkcyjny. Z tego co mi tłumaczył to cwu ma być ogrzewane przeplywowo ?

Żeby grzać przepływowo, to ze 24kW minimum trzeba. A grzanie kotłem elektrycznym wody kotłowej, żeby wężownicą grzać zasobnik to sięganie lewą ręką do prawej kieszeni. Taniej i lepiej zamontować grzałkę w zasobniku.

Ale jak deweloper wyczarował odbiór budynku przy ogrzewaniu elektrycznym?

No kilka domów na tym osiedlu jest już zamieszkanych więc chyba są po odbiorach. A czemu mieli by nie dostać odbioru ?

Bo nie da się grzejąc kotłem elektrycznym uzyskać EP wymaganego WT 2014 nawet, jak od tak dawna miał pozwolenie (a WT2017 są jeszcze ostrzejsze). Dostałeś dokumentację? W tym świadectwo energetyczne czy podobny dokument?

Klik w sygnaturę na EP.

Nic nie dostałem bo rozmowy są jeszcze na początku. Ale skoro poprzednie domy odebrali to musiały te normy być spełnione.

W trzy kubeczki też najpierw ktoś wygrywa (niby).

Sprawdź, jakie źródło (czy źródła) ciepła są w projekcie. Jak wygląda PCHE/świadectwo energetyczne. Czy faktycznie jest zrobiony tak, jak w projekcie.

Deweloperzy mają tendencję do szukania oszczędności na każdym kroku - zwłaszcza, jak te oszczędności są niewidoczne (często jednak najtrudniejsze do usunięcia, jak np. niedoróbki w termoizolacji czy hydroizolacji podłogi na gruncie).

Witam.

Jestem zupełnie niedoświadczony w temacie i nie bardzo mam kogo się poradzić więc piszę tu.

Planuje kupno domu od dewelopera.

Zastosowane w nim ma być ogrzewanie podłogowe wodne zasilane kotłem elektrycznym firmy kospel o mocy 4kw. Dom 108 m docieplony wydaje mi się dość dobrze. Na podłodze wylewka, papa ,15 cm styropianu. Ściany 20cm styropian, na stropie 30cm wełny. Okna trzyszybowe. Ten piec deweloper daje w cenie. I teraz pytanie czy pozostać przy tym co jest i założyć panele fotowoltaiczne czy jednak z tego zrezygnować i założyć coś innego. Komin jak coś normalnie i tak zostanie wybudowany.

Proszę o wasze opinie i porady.

Kilka lat temu sprawdzałem czy kocioł Kospel 4 kW jest w stanie nagrzać mój dom.

130 m2, ściany 13 cm styropianu, okna 3 szybowe, strych docieplony porównywalnie do Twojego.

Dał radę, ale temperatury na dworze to -10 do -15 st.C. Temperatury w domu 18 st.C do 21 st.C. (18 st. w sypialni). Nie było na dworze zimniej od tych -15 st. Wyszło na to, że koszt grzania prądem by był wysoki (zużycie do 90 kWh na dobę), więc sobie darowałem.

Teraz grzeję pompą ciepła i z wyjątkiem sypialni (około 18-19 st.) w całym domu utrzymuję wyższe temperatury.

Jeśli w sąsiednich domach o porównywalnej powierzchni mieszkają już sąsiedzi to popytaj się ile kosztuje ich ogrzewanie.

To jak to w końcu można mieć tanią taryfę mając pv czy nie.

Można mieć, ale nie g12as w której "droga" strefa kosztuje tyle, co w g11 a tania najtaniej ze wszystkich tanich. Ale jest warunek, ze tania jest tylko różnica między bieżącym rokiem a rokiem poprzedzającym przejście na g12as zużyta w godzinach taniej strefy.

no i warto dodać że g12as nie ma okienka dziennego więc bardzo trudno będzie grzać kotłem 4kW tylko w taniej taryfie (nocy)

Wg stawek PGE jeżeli w g12 grzejesz 100% w taniej (z czego przyjmijmy nawet 20% w dziennym okienku) to za 5MWh zapłacisz w g12w o 100zł mniej grzejąc 2 godziny w ciągu dnia.

Kocioł 4kw to jakaś pomyłka. 12kW + bojler z grzałką min. 3kW należy zamontować.

dlaczego 4kW ma nie wystarczyć? z tego co zauważyłem to u mnie piec chodzi cały czas na mocy minimalnej, wszyscy przy gazie szukają pieców z jak najniższą moca minimalną.

Właśnie zaczynam dostrzegać minus ogrzewania elektrycznego z tymi taryfami, a to nocą można a w dzień drożej. Rzeźba straszna.