gryziciel 30.11.2020 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2020 witam, chciałbym na działce rekreacyjnej trawnik i parę sensownie umieszczonych drzewek. Żadnego betonu, ścieżek, rabat, kwiatów ani nic podobnego. Zastanawiałem się nad kwietną łąką, no ale jednak trawnik lepszy żeby z dzieciakami się poturlać itp. Żeby przyspieszyć realizację pewnie trawnik z rolki. Działka jest wąska (12m) i w sąsiedztwie podobnie bezpretensjonalnych działek ze starymi drzewami itp., wiec jakiekolwiek betony i krawężniki mi nie pasują. Rozmawiałem z ogrodnikiem. Upiera się, że jak porządny trawnik to muszą być obrzeża i to z podsypką cementową. Uzasadnia to 1) przerastaniem chwastów od płotu od sąsiadów 2) oparciem dla zraszaczy (robiłby je na skraju działki, a nie w środku) 3) oparciem dla siatki na krety (bez niego niby kret wlezie NA siatkę i przeryje trawnik). Po spotkaniu z nim myślę o tych punktach tak: 1) przerastanie - jakieś mlecze na krawędzi trawnika mi nie przeszkadzają, a na koszonym trawniku to chwasty i tak nie maja szans? 2) jako oparcie zraszacza wystarczy przecież lokalnie fragment obrzeza, a nie dookoła całej działki.. 3) krety - tutaj nie mam pojęcia czy to prawda czy byłby na to jakiś sposób inny niż obrzeża? Googlowalem różne opcje obrzeży, ale nic mi nie pasuje. W ogóle ta koncepcja trawnika gdzieś się na "kancik" kończącego wydaje mi się przy moim typie ogrodu zbędna.. Gdyby to jeszcze było w linii płotu, ale myślę, że to obrzeże musiałoby od linii płotu w wielu miejscach odbiegać, bo częściowo rosną wzdłuż niego rośliny u sąsiada, którym by się uszkodziło korzenie wykopem pod obrzeże. Jak myślicie, działać bez tych obrzeży, czy będę żałował? Tutaj jeszcze foto jak to wygląda przed trawnikiem: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.12.2020 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2020 jak ci chwasty nie przeszkadzają, to nie rób Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gryziciel 01.12.2020 16:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2020 jak ci chwasty nie przeszkadzają, to nie rób dzięki - chwasty pod płotem, tam gdzie nie skoszę - nie przeszkadzają, o ile nie wylezą na sam trawnik - a przy koszeniu przecież nie wylezą. Krety ale by przeszkadzały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroles 01.12.2020 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2020 Można wkopać pionowo przy płocie siatkę przeciwko kretom, tylko głęboko i powinno pomóc. Z tym, że na pewno uszkodzisz istniejące rośliny. Ja nic nie robiłem, a do kretów, cóż, można się przyzwyczaić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.12.2020 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2020 no własnie - to działka rekreacyjna a nie wypieszczony trawniczek pod domem.Niech sobie krety jedzą pędraki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gryziciel 01.12.2020 23:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2020 właśnie przy okazji goglowania tematu się przyjrzałem na youtube dokładniej kretowi i faktycznie nie można mu odmówić pewnego wdzięku;-) dobra zrobię siatkę (pozioma, pionowej to tam nie widzę) ale bez obrzeży. Jak bydlak znajdzie dziurę i wlezie to sobie na moje dżdżownice zasłuży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BioArt Ogrody 14.01.2021 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2021 Nawodnienie i zraszacze nic nie mają do obrzeży trawnikowych, a obrzeża na podsypce to najdroższe obrzeża. Proponuje może ekobordy, są mało widoczne i łatwo je się montuje i później można łatwo zmienić ich kształt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewa1919 05.03.2021 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2021 (edytowane) U siebie w ogrodzie wykorzystałam dwa rodzaje obrzeży: elasteo i ekobordy. Te pierwsze zastosowałam pomiędzy krzewami i kwiatami (są elastyczne i niskie ) a zależało mi na efekcie różnych kształtów. Ekobordy bardziej sprawdziły sie w miejscach ,,stałych" ogrodu , przy tujach i żywopłotach ( są grube, proste i wysokie). Wszystkie elementy kupiłam przez internet Edytowane 5 Marca 2021 przez Greengaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts