Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Połączenie kaloryferów z podłogówką. Piec gazowy dwufunkcyjny

mateuszg2521

Recommended Posts

Czyli wracając do schematu: https://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=451019&d=1607550506

1 Definitywnie nie potrzebuję sprzęgła?

2 Pompa 2 do kaloryferów niepotrzebna, zajmnie się tym piec?

Raczej tak ale warunkiem jest wydajność pompy kotła. Jeśli dobrze liczę to na piętrze masz 6 kaloryferów:

mały pokój biurowy + kaloryfer

mały pokój dziecięcy + kaloryfer

większy pokój dziecięcy + kaloryfer

duża sypialnia + kaloryfer

korytarze + 2 kaloryfery

do tego prawdopodobnie 2 drabinki w łazienkach. więc razem 10 kaloryferów.

Do tego dochodzą obecnie dwie pętle podłogówki ale docelowo będzie ich nawet z 8.

Piszesz że gdzieniegdzie są one nieużywane więc jest to efekt dobrej izolacji domu oraz migracji ciepłego powietrza z parteru ku górze.

Z racji powyższych jeśli pójdziesz w kocioł kondensacyjny sądzę że trochę niższa temperatura niż 50*C dla kaloryferów wystarczy.

Naczytałem się, że najlepiej aby kociol miał jak najniższą minimalną moc. Z tego co widzę, to piece najniższą mocą minimalną (ok 2-3) to już wydatek ok 10k i w górę, następna grupa cenowa to te z mocą minimalną ok 5 (często mają max ok 15 właśnie). Czy jesteście w stanie polecić coś konkretnego, albo choć z jakich firm wybierać? I jak z tą mocą minimalną?

Naczytałeś się ale nie do końca zrozumiałeś swoją sytuację. Nie masz 100% podłogówki czyli ogrzewania niskotemperaturowego gdzie aż tak ważna jest minimalna moc kotła ale układ łączony czyli grzejniki z podłogówką. Kocioł więc produkuje temperaturę wyższą dla zasilania kaloryferów a mieszacz zajmuje się zmniejszeniem jej do wartości potrzebnej do zaspokojenia obwodów podłogówki.

Jeśli zatem wspominasz o cenach i poleceniu konkretnego rozwiązania to można by zaproponować kocioł Vaillanta VC 146 lub VC 206

Z mocy poprzednika jego sprawności oraz średniego docieplenia raczej skłaniał bym się ku temu drugiemu rozwiązaniu.

https://grzanieplus.pl/vaillant-pakiet-vc-206-vih-r-120-multimatic-700-zestaw-do-szachtu-303920-dostepny-od-reki-autoryzowany-dystrybutor-firmy-vaillant.html

Prawdopodobnie remontu oraz instalacji kotłowni nie będziesz robił sam więc zdaj się tu na swojego instalatora jeśli oczywiście jest to ktoś sprawdzony.

Jakiekolwiek narzucanie rozwiązania fachowcowi z reguły może zakończyć się źle więc zdania z forum potraktuj jako sugestie które pomogą w wyborze spośród ofert kilku instalatorów.

Edytowane przez Mareks77
  • Like 1

Mareks77 a słuchaj według tego co napisałeś o połączeniu to u siebie mógłbym zrobić tak że kupię rozdzielacz z grupą pompowa do podlogowki i oddzielny rozdzielacz do kaloryferów i teraz z pieca trójnikiem podłącze te rozdzielacze czy to będzie działać dobrze na 3 kaloryferach i 3 pętlach podlogowki? Teoretycznie pompa z pieca będzie pchała wodę na grzejniki a na podlogowke będzie oddzielna pompa w grupie pompowo mieszającej. Czy to będzie działać czy potrzebuje jeszcze jakiegoś urządzenia ?

Nic nie potrzebujesz i będzie działać.....Należy tylko i wyłącznie wyregulować pompę w kotle i mieszaczu ponieważ owszem pompa kotła będzie napędzać grzejniki ale pompa mieszacza będzie zabierać część wody z obiegu grzejnikowego mieszać ze swoim powrotem tak by obniżyć temperaturę i pchać w podłogówkę.

Tej wody pompa mieszacza nie może pobierać za dużo gdyż jest niebezpieczeństwo że obwód grzejników będzie niedogrzany .

Pompa w mieszaczu czyli w grupie pomowo mieszającej może pracować cały czas ale najlepiej aby posiadała termostat taki jak masz teraz zapięty aby załączała się dopiero powyżej pewnej temperatury np 25 - 30*C i startowała wtedy gdy wystartuje kocioł

No ją też na 2 ona by kaloryfery napędzała. Ale okej jak możesz to rozpisz jaśniej tą kwestie z tym termostatem na pompce od podłogówki bo nie za bardzo rozumiem "Pompa w mieszaczu czyli w grupie pomowo mieszającej może pracować cały czas ale najlepiej aby posiadała termostat taki jak masz teraz zapięty aby załączała się dopiero powyżej pewnej temperatury np 25 - 30*C i startowała wtedy gdy wystartuje kocioł" moze jakis link do takiego termostatu czy moze jest taka pompka o ktorej wspominasz :D

No ją też na 2 ona by kaloryfery napędzała. Ale okej jak możesz to rozpisz jaśniej tą kwestie z tym termostatem na pompce od podłogówki bo nie za bardzo rozumiem "Pompa w mieszaczu czyli w grupie pomowo mieszającej może pracować cały czas ale najlepiej aby posiadała termostat taki jak masz teraz zapięty aby załączała się dopiero powyżej pewnej temperatury np 25 - 30*C i startowała wtedy gdy wystartuje kocioł" moze jakis link do takiego termostatu czy moze jest taka pompka o ktorej wspominasz :D

strowanie_podlogowka-min.jpg

To nic innego jak urządzenie "D" z Twojej fotki ylko wpięte na rurę zasilającą rozdzielacz.

A tak wogóle idąc po taniości jeśli masz teraz kupować rozdzielacz z grupą pompowo mieszającą to raczej zakup sam zawór trójdrogowy termostatyczny i wepnij wszystko zgodnie z fotką.

strowanie_podlogowka.jpg

Poza tym termostat D wpinasz na rurę zamiast pompki A oraz likwidujesz zawory B i C.

Taki układ spowoduje że wszystko będzie działać prawidłowo, możliwe że łazienki zaczną być dogrzane a potem rozbudowując podłogówkę tylko zainwestujesz w rozdzielacz i wepniesz w niego dodatkowe obwody.

Edytowane przez Mareks77

Mareks ale ty nie piszesz o moim poscie gdzie ja nie mam jeszcze nic zalozonego i planuje zalozyc kaloryfery i podlogowke. Ja stworzylem post :D przeczytaj pierwszy komendarz odemnie gdzie opisuje ile mam m2 domek co chce czym ogrzewac i odnies sie do tego :D bo Ty mi piszesz o instalacji kolegi kolenda :D. przeczytaj watek postu mojego i odnies sie do tego co juz pisalem wczesniej

w skrócie zrobiłbym wszędzie podłogówkę ale w pokoju mam podłogę drewnianą i musze mieć te 2 kaloryfery minimum dlatego o to rozchodzi się cała sprawa że hydraulik mówił że nie ma problemu mozna zrobić ale kuchnie i łazienkę na zaworach RTL tych z dwoma głowicami jedna to od temp wody a drugi temp powietrza. Ale ja nie mam z tym zadnego doswiadczenia dlatego pytam tutaj :)

Mareks ale ty nie piszesz o moim poscie gdzie ja nie mam jeszcze nic zalozonego i planuje zalozyc kaloryfery i podlogowke. Ja stworzylem post :D przeczytaj pierwszy komendarz odemnie gdzie opisuje ile mam m2 domek co chce czym ogrzewac i odnies sie do tego :D bo Ty mi piszesz o instalacji kolegi kolenda :D. przeczytaj watek postu mojego i odnies sie do tego co juz pisalem wczesniej

Stworzyłeś post i moim zdaniem dostałeś odpowiedź po czym zaczęliśmy dyskusję z Twoim kolegą a ty z pytającego stałeś się moim zdaniem dyskutującym.

kolend to jak Ty obecnie masz tą podłogówkę podłączoną? :D bez RTL? na jakiej zasadzie to u Ciebie obecnie działa ? :D

Posty mają już dwie strony więc jak chcesz o coś zapytać kogoś kto dyskutuje z kimś innym to nie wchodź w pół zdania mącąc. Trwa pewiem wątek i nikt nie będzie skakał z myślami ani cofał się stronę do tyłu aby przeczytać i wgłębić się w szczegóły Twojej sytuacji.

Raczej tak ale warunkiem jest wydajność pompy kotła. Jeśli dobrze liczę to na piętrze masz 6 kaloryferów:

mały pokój biurowy + kaloryfer

mały pokój dziecięcy + kaloryfer

większy pokój dziecięcy + kaloryfer

duża sypialnia + kaloryfer

korytarze + 2 kaloryfery

do tego prawdopodobnie 2 drabinki w łazienkach. więc razem 10 kaloryferów.

Do tego dochodzą obecnie dwie pętle podłogówki ale docelowo będzie ich nawet z 8.

Piszesz że gdzieniegdzie są one nieużywane więc jest to efekt dobrej izolacji domu oraz migracji ciepłego powietrza z parteru ku górze.

Z racji powyższych jeśli pójdziesz w kocioł kondensacyjny sądzę że trochę niższa temperatura niż 50*C dla kaloryferów wystarczy.

Naczytałeś się ale nie do końca zrozumiałeś swoją sytuację. Nie masz 100% podłogówki czyli ogrzewania niskotemperaturowego gdzie aż tak ważna jest minimalna moc kotła ale układ łączony czyli grzejniki z podłogówką. Kocioł więc produkuje temperaturę wyższą dla zasilania kaloryferów a mieszacz zajmuje się zmniejszeniem jej do wartości potrzebnej do zaspokojenia obwodów podłogówki.

Jeśli zatem wspominasz o cenach i poleceniu konkretnego rozwiązania to można by zaproponować kocioł Vaillanta VC 146 lub VC 206

Z mocy poprzednika jego sprawności oraz średniego docieplenia raczej skłaniał bym się ku temu drugiemu rozwiązaniu.

https://grzanieplus.pl/vaillant-pakiet-vc-206-vih-r-120-multimatic-700-zestaw-do-szachtu-303920-dostepny-od-reki-autoryzowany-dystrybutor-firmy-vaillant.html

Prawdopodobnie remontu oraz instalacji kotłowni nie będziesz robił sam więc zdaj się tu na swojego instalatora jeśli oczywiście jest to ktoś sprawdzony.

Jakiekolwiek narzucanie rozwiązania fachowcowi z reguły może zakończyć się źle więc zdania z forum potraktuj jako sugestie które pomogą w wyborze spośród ofert kilku instalatorów.

Dzięki za odp.

Remontu nie będę robił sam, ale chcę się dokształcić, by przynajmniej wiedzieć o czym będe rozmawiał i z grubsza ocenić czy fachowiec nie proponuje zbyt rozbudowanego czy zbyt prostego rozwiązania. Zrobię teraz sobie research kocioł+zasobnik.

Jeszcze zastanawia mnie automatyka rozwiązania łączonego podłogówkę z grzejnikami. Zestaw który wkleiłeś ma sterownik pogodowy. Muszę popytać u sprzedawców jaką automatykę sensowną mają do takiego rozwiązania jak planuję.

Teraz tak czytam i oglądam te zestawy i zgłupiałem. Ja obecnie mam zestaw kocioł dwufunkcyjny z zasobnikiem. Z tego co widzę po sprzedawanych zestawach, to z reguły są to piece jednofunkcyjne + zasobnik. Jaka korzyść z pieca dwufunkcyjnego, skoro i tak mam zasobnik?

Edytowane przez kolend

Teraz tak czytam i oglądam te zestawy i zgłupiałem. Ja obecnie mam zestaw kocioł dwufunkcyjny z zasobnikiem. Z tego co widzę po sprzedawanych zestawach, to z reguły są to piece jednofunkcyjne + zasobnik. Jaka korzyść z pieca dwufunkcyjnego, skoro i tak mam zasobnik?

Pytanie trochę dziwnie zadane i powinno brzmieć raczej: jaka jest korzyść z zasobnika skoro mam piec dwufunkcyjny.

W wersji ZSE kotła była możliwość podłączenia zasobnika. W związku z czym zamiast 7l / min wydajność cwu wzrasta bo w zasobniku miałeś zabezpieczone kilkadziesiąt litrów podgrzanej.

Przy obecnej wydajności montuj raczej jednofungcyjny z zasobnikiem.

Do zestawu który wspomniałem ze sterownikiem pogodowym z automatyki radzę moduł mieszacza VR70 oraz dla strefy grzejników możesz domówić dodatkowy regulator VR91.

Obwód grzejnikowy nie pracuje wówczas non stop w oparciu o głowice termostatyczne grzejników ale tylko gdy temperatura w pomieszczeniu spadnie

Edytowane przez Mareks77

Dzwonię po infoliniach by wypytać o rozwiązania kocioł + zasobnik + automatyka dla 2 obiegów (kaloryfery + podłogówka)

Jak na razie w miarę podobnej cenie:

• Podane przez Mareks: Vaillant VC 206 + VIH R 120 + multiMATIC 700 + VR79 + VR91
  • Bosh Condens GC2300iW 20P kocioł kondensacyjny jednofunkcyjny + zasobnik WST120 l + CW400 + MR100 + CR10
  • Junkers Junkers Cerapur Smart ZSB 24-5C + zasobnik WST120-5O+ CW400 + MR100 + CR10

Junkers całość wyjdzie ok 1000 drożej, ale kocioł mocniejszy niż poprzednie (z wyglądu brzydszy niż bosch, pani z infolinii powiedziała, że bosch/junkers to praktycznie to samo, ujednolicają, a ten cerapur brzydszy, osprzęt do automatyzacji ten sam, a niby piec bardzo wytrzymały)

DeDietrich jakoś mnie nie urzekł, oglądam teraz jeszcze aristron, buderus. Macie jeszcze jakieś sensowne typy? Viessman wychodzi zdecydowanie drożej niż reszta, także na razie nie biore pod uwagę.

Dzwonię po infoliniach by wypytać o rozwiązania kocioł + zasobnik + automatyka dla 2 obiegów (kaloryfery + podłogówka)

Jak na razie w miarę podobnej cenie:

• Podane przez Mareks: Vaillant VC 206 + VIH R 120 + multiMATIC 700 + VR79 + VR91
  • Bosh Condens GC2300iW 20P kocioł kondensacyjny jednofunkcyjny + zasobnik WST120 l + CW400 + MR100 + CR10
  • Junkers Junkers Cerapur Smart ZSB 24-5C + zasobnik WST120-5O+ CW400 + MR100 + CR10

Junkers całość wyjdzie ok 1000 drożej, ale kocioł mocniejszy niż poprzednie (z wyglądu brzydszy niż bosch, pani z infolinii powiedziała, że bosch/junkers to praktycznie to samo, ujednolicają, a ten cerapur brzydszy, osprzęt do automatyzacji ten sam, a niby piec bardzo wytrzymały)

DeDietrich jakoś mnie nie urzekł, oglądam teraz jeszcze aristron, buderus. Macie jeszcze jakieś sensowne typy? Viessman wychodzi zdecydowanie drożej niż reszta, także na razie nie biore pod uwagę.

Jeśli nie jesteś ściśle związany z jednym instalatorem to nie dzwoń po infoliniach tylko zaproś do siebie w różnych terminach ze 3 instalatorów powiedz co chcesz i niech Ci przedstawią oferty wraz z kotłami i osprzętem. Zaopatrując się w hurtowniach oni mają swoje rabaty i taki sposób zawsze możesz ugrać zakup kotła z 8% VAT np. wraz z robocizną, a poza tym rozeznasz się co każdy o tym sądzi i w ten sposób samemu zyskasz większą jasność umysłu.

Według mnie idź w rozwiązania Vaillanta.

Poza tym Junkers lub Bosch ma moduł MM 100 a nie MR 100, Vaillant VR70 a nie VR 79