Tolo74 02.12.2020 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2020 WitamMam zrobiony podział PEN sieci TN-C w szafce ogrodzeniowej Zakładu Energetycznego.Doczytałem gdzieś, że dużo lepiej byłoby ten podział (na PE i N) zrobić u siebie - w rozdzielni.Czy ktoś napisze mi argumenty za przeniesieniem tego podziału do rozdzielni? -mam uziom fundamentowyCzy dopiąć własny uziom fundamentowy po raz kolejny do linii PE z zakładu energetycznego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 02.12.2020 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2020 Skoro masz TN-C, to nie ma PE z zakładu energetycznego. PE miałbyś w przypadku gdyby zakład doprowadzał do Ciebie TN-S. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 02.12.2020 08:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2020 (edytowane) Skoro masz TN-C, to nie ma PE z zakładu energetycznego. PE miałbyś w przypadku gdyby zakład doprowadzał do Ciebie TN-S. Uziemienie jest w skrzynce licznika elektrycznego i stamtąd jak wiem jest już TN-CS. Jest podpobny wątek "Bednarka czy uziom z PGE" https://forum.muratordom.pl/showthread.php?358011-bednarka-czy-uziom-z-PGE&highlight=uziom ale nie wiem kto decyduje na jakim etapie -który uziom wykorzystać. Edytowane 2 Grudnia 2020 przez Tolo74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 02.12.2020 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2020 Co jest w warunkach przyłącza?Wolisz płacić za kabel 4x czy 5x? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 02.12.2020 09:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2020 heh, gdzie ja to znajdę ...?Kabel już od dawna leży 5żył i elektrycy podpięli uziemienie z licznika. Wiem, że tam jest bednarka i uziemienie tej skrzynki w ogrodzeniu.Może wartałoby dopiąć moje uziemienie, albo je przepiąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 02.12.2020 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2020 Mam zrobiony podział PEN sieci TN-C w szafce ogrodzeniowej Zakładu Energetycznego. ... Czy ktoś napisze mi argumenty za przeniesieniem tego podziału do rozdzielni? -mam uziom fundamentowySkoro masz zamiar przenieś podział PEN do rozdzielnicy budynku, rozumiem, że przekrój kabla to jest nie mniej niż 5 x 10 mm2 Cu lub 5 x 16 Al. Wracając do zagrożeń z zasilaniem budynku : Wyobraź sobie takie sytuacje : (pamiętamy o własnym uziemieniu fundamentowym) Dla kabla 5-żyłowego od ZK do budynku - - przerwa PEN na linii kablowe do ZK od strony zasilania - przerwa N pomiędzy ZK a budynkiem - przerwa N i/lub PE pomiędzy ZK a budynkiem - przerwa PE jak wyżej Dla kabla 4-żyłowego, z żyłą PEN - przerwa PEN na odcinku ZK - budynek (rozdzielnica) I będzie wszystko jasne. Kabel już od dawna leży 5żył i elektrycy podpięli uziemienie z licznika. Wiem, że tam jest bednarka i uziemienie tej skrzynki w ogrodzeniu.Na dzień dzisiejszy ZE bardzo nie lubi łączyć uziemienia roboczego linii kablowej z uziemieniem ochronnym Odbiorcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 02.12.2020 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2020 Warunki powinieneś dostać na piśmie od ZE. Uziemienie z licznika? A to cuda Ile tej bednarki tam jest? Będzie ze 2 metry chociaż? I kto Ci powiedział, że możesz się do niej podłączać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 02.12.2020 09:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2020 (edytowane) Skąd to ja mam wiedzieć ile tej bednarki jest w skrzynce licznikowej? Myślisz że sam licznik zakładałem?ale domyślam się że to może być trochę na sztukę zrobione więc słusznie prostuję zaległości ...Teraz pytanie, czy po podpięciu mojego uziomu fundamentowego -uziom z licznika lepiej zostawić podłączony czy odpiąć kabel PE w mojej rozdzielni.Wiem, że pomiary to osobna sprawa. Edytowane 2 Grudnia 2020 przez Tolo74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 02.12.2020 09:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2020 (edytowane) Skoro masz zamiar przenieś podział PEN do rozdzielnicy budynku, rozumiem, że przekrój kabla to jest nie mniej niż 5 x 10 mm2 Cu lub 5 x 16 Al. Wracając do zagrożeń z zasilaniem budynku : Wyobraź sobie takie sytuacje : (pamiętamy o własnym uziemieniu fundamentowym) Dla kabla 5-żyłowego od ZK do budynku - - przerwa PEN na linii kablowe do ZK od strony zasilania - przerwa N pomiędzy ZK a budynkiem - przerwa N i/lub PE pomiędzy ZK a budynkiem - przerwa PE jak wyżej Dla kabla 4-żyłowego, z żyłą PEN - przerwa PEN na odcinku ZK - budynek (rozdzielnica) ... elapiotr -dziękuję za wskazania. Czyli wszelkie moje wcześniejsze podejrzenia są słuszne i zrobić tak: -badanie rezystancji uziemienia własnego -fundamentowego -wpięcie uziemienia fundamentowego na GSU z odpowiednim podziałem żyły niebieskiej "PEN" -odpięcie w mojej rozdzielni kabla PE który leci od licznika. Tu mam wątpliwości ale chyba można zaufać że PEN bedzie w kolorze niebieskim Kabel mam YKY 5x10 mm2 Jak widać elektrycy są tacy, że pytają -"żarówka świeci?" -to OK. Niebardzo za to potrafię sobie wyobrazić przerwany przewód PEN w kablu 4żyłowym. Ochronę będę miał zachowaną od siebie, ale niebezpieczeństwo "sztucznego zera nadal jest" tylko że mniejsze? Edytowane 2 Grudnia 2020 przez Tolo74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 02.12.2020 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2020 elapiotr -dziękuję za wskazania. Czyli wszelkie moje wcześniejsze podejrzenia są słuszne i zrobić tak: -badanie rezystancji uziemienia własnego -fundamentowego -wpięcie uziemienia fundamentowego na GSU z odpowiednim podziałem żyły niebieskiej "PEN" -odpięcie w mojej rozdzielni kabla PE który leci od licznika. Tu mam wątpliwości ale chyba można zaufać że PEN bedzie w kolorze niebieskim I co, jaka ma być ta rezystancja (uziemienia badanego)? Może być 400 om? Jaki jest przekrój żył kabla zasilającego? Z tym odpinaniem PE kabla zasilającego to bym się głęboko zastanowił, niestety, nie widząc sposobu podłączenia na listwie w złączu kablowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 02.12.2020 10:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2020 I co, jaka ma być ta rezystancja (uziemienia badanego)? Może być 400 om? Jaki jest przekrój żył kabla zasilającego? Z tym odpinaniem PE kabla zasilającego to bym się głęboko zastanowił, niestety, nie widząc sposobu podłączenia na listwie w złączu kablowym. Podczas badania rezystancji-to ja wiem że muszę być osobiście i widzieć że jest kilka ohm, żadnym obiecankom nie wierzę, ale byłem i uczestniczyłem podczas wykonywania uziomu i o to nie powinienem się bać, albo pożyczę miernik . Kabel od licznika mam YKY 5x10mm, dobrze byłoby zaglądnąć -jak jest on podłączony -nie wiem czy to możliwe (plomby). Czy praktycznie stoi coś na przeszkodzie aby był on podłaczony PE równolegle z N ? Teoretycznie nie powinien chyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 02.12.2020 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2020 Niebardzo za to potrafię sobie wyobrazić przerwany przewód PEN w kablu 4żyłowym. Ochronę będę miał zachowaną od siebie, ale niebezpieczeństwo "sztucznego zera nadal jest" tylko że mniejsze? To sprawdź, jakie napięcie występuje pomiędzy uziemioną metalową rurą wodną, lub rurą gazową, a przewodem L. Wtedy zrozumiesz. Czy praktycznie stoi coś na przeszkodzie aby był on podłaczony PE równolegle z N ? Raczej nie wskazane w sensie wykonawczym, bo teoretycznie - żadne przeciwwskazanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 02.12.2020 11:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2020 To sprawdź, jakie napięcie występuje pomiędzy uziemioną metalową rurą wodną, lub rurą gazową, a przewodem L. Wtedy zrozumiesz. Raczej nie wskazane w sensie wykonawczym, bo teoretycznie - żadne przeciwwskazanie. 1. Już chyba wiem, chodzi o to, że zerwanie przewodu PEN między licznikiem a rozdzielnią spowoduje, że moje uziemienie będzie robić za N w mojej instalacji i L nie trafi tam gdzie nie powinno. 2. W sensie wykonawczym -to już jest podłączone. Więc mówisz, żeby lepiej zostawić leżący i podłączony kabel PE równolegle z N od skrzynki z licznikiem do rozdzielni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 02.12.2020 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2020 Tak, lepiej zostawić. I do szyny PE, do której jest podłączona żyła o barwie zielono-żółtej kabla zasilającego (bo przecież inna być nie może w tej konfiguracji) podłączyć uziemienie własne, fundamentowe poprzez GSW.Twoje uziemienie nie będzie robić za ewentualny przewód N. Jeżeli już, to za PE przy istniejącym kablu 5-żyłowym. Co innego, gdyby zasilanie było kablem 4-żyłowym, w układzie TN. Tak jest lepiej, ale cóż, jest jak jest.Na szczęście ZE odchodzi od tych bzdurnych rozwiązań, ale projektanci jeszcze nie dojrzeli do tego. Dalej walą 5-żył, zgodnie z kulawym Rozporządzeniem Syryjczyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebixx 02.12.2020 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2020 Hej! Podobny temat wałkujemy w poście: "Mała modyfikacja podwójnej rozdzielni - schemat". Nie zaszkodzi zerknąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 02.12.2020 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2020 (edytowane) Tak, lepiej zostawić. I do szyny PE, do której jest podłączona żyła o barwie zielono-żółtej kabla zasilającego (bo przecież inna być nie może w tej konfiguracji) podłączyć uziemienie własne, fundamentowe poprzez GSW. Twoje uziemienie nie będzie robić za ewentualny przewód N. Jeżeli już, to za PE przy istniejącym kablu 5-żyłowym. Co innego, gdyby zasilanie było kablem 4-żyłowym, w układzie TN. Tak jest lepiej, ale cóż, jest jak jest. ... ? na pewno? Wydawało mi się, że w układzie TNC zerwanie żyły PEN w kablu 4 żyłowym praktycznie spowoduje, że mój uziom będzie robił za N. Ale sytuacja jest faktycznie nieprzewidywalna i uzależniona od ilości faz i załączonych urządzeń które wpłyną na wypadkowy potencjał. Prąd zmienny nie jest stały. Praktycznie taka sytuacja może dojść chyba tylko przy przeciążeniach i upaleniu na stykach. Jakby nie było ta żyła jest chyba najbardziej obciążona. Jeszcze jedna kwestia: -Czy w mojej rozdzielni -ponownie łączyć żyłę N z PE kabla który przychodzi ze skrzynki licznikowej?\ Ktoś gdzieś napisał, że dwa razy podziału (ani łączenia) PEN robić nie powinno się. Sprawdziłem w projekcie. Podział PEN jest w skrzynce licznikowej, dalej ma być 5x10mm2 do rozdzielni w budynku na FR i na GSW. To że mam zgodnie z projektem -nie znaczy że dobrze. Dzieki elpapiotr Dzięki Sebixx Edytowane 2 Grudnia 2020 przez Tolo74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts