Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mała działka - studnia + oczyszczalnia

Recommended Posts

W dużym skrócie , od zamieszkanie 08.2017 do dnia dzisiejszego 2 razy zamawiałem wywóz "szlamu".

Co to za oczyszczalnia? Co na ten temat stoi w gwarancji i instrukcji?

Takiego januszowanie jak rozsączania ledwo odstanych ścieków po swoim gruncie nie brałem pod uwagę. A bardzo ciepło na początku myślałem o oczyszczalni - ale biologicznej. Tylko zniechęciła mnie do niej glina, koszty utrzymania, obsługowość i ograniczenia w sposobie używania.

Jeżeli byśmy zrezygnowali ze studni to i pewnie z drenażem jakoś byśmy się zmieścili... ale biorąc pod uwagę koszty wodociągu i później koszty przy podlewaniu ogródka itp, to taniej studnia wyjdzie.

Też dobrze to policz. Ja robiłem odwiert próbny i niestety, wody nie mam na działce. Ale nie liczyłem, że będzie opłacalne jej używanie do celów spożywczych, bo zazwyczaj uzdatnianie takiej wody wychodzi drogo. Ale dokładnie to będziesz wiedział, jak przebadasz wodę i zbierzesz oferty na stację uzdatniania. Planowałem podłączenie wodociągu. Studnia z tanią pompą kosztowałaby jakieś 5K zł byłaby do podlewania ogródka. No, ale nawet jakby była, to za te 5K zł (nie licząc kosztów prądu, napraw a z czasem i wymiany pompy) kupiłbym 1400m3 wody (po 3,54zł/m3 płacę). A to ponad 15 lat podlewania wg mojego zużycia.

Więc dobrze to policz, czy studnia ze stacją uzdatniania (włącznie z kosztami jej eksploatacji) faktycznie da tańszą wodę, niż wodociąg. Bo zazwyczaj jak wodę chcesz używać do celów spożywczych, to wychodzi drożej ze studni.