Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stworzenie mikro łazienki z prysznicem 2.1m

arturiano

Recommended Posts

Cześć.

Zastanawiam się nad dodaniem prysznica do wc w moim przyszłym mieszkaniu.

Przechwytywanie.jpg - tutaj podane są wymiary. Chciałbym lekko toaletę przestawić w lewą stronę a w prawym dolnym rogu dać prysznic.

Myślicie, że jest to możliwe?

Pomyślałem, że mógłbym zastosować prysznic z dwoma składanymi drzwiami od kabiny.

skladane-kabiny-prysznicowe-12-modeli-do-malych-lazienek-1.jpg

Bardzo zależy mi na prysznicu, natomiast układ pionu od wc oraz drzwi do tej małej łazienki w bloku pokazują, że to chyba jedyne sensowne miejsce.

Ta toaleta to jest o wymiarach tak trochę wiekszego prysznica tylko więc cudów się tam nie zrobi. Na siłę da radę ale to kwestia kompromisów. Możesz przenieśc toalete na miejsce umywalki , mała umywalkę po lewo od drzwi (bedzie w drzwiach ale drzwi są duze a umywalkę jakaś mała znajdziesz) a po prawo prysznic. Kwestia zasłony, raczej jakas "szmatka" i to chyba po łuku żeby drzwi ochronic przed wodą. Podłoga cała ze spadkiem do odpływu no i zabudowa rury od kibelka ale to nie problem. No jest jeszcze wersja lustrzana na przykład tylko że w takim układzie przechodzisz przez prysznic który jest w części na wprost drzwi. Czyli jak w kamperze - cały czas jak na wczasach:D. W tej wersji to mozesz nawet umywalkę zostawić (bedzie w prysznicu) a tylko kibelek obrócić żeby w prysznic nie wchodził. Edytowane przez tomatom

Jeżeli uda Ci się zmieścić umywalkę obok muszli, to w miejscu umywalki możesz zrobić prysznic bez żadnej kabiny i bez brodzika (jak wysokość przyłączenia umożliwi podpięcie odpływu liniowego - ale na etapie budowy da się to jeszcze zmienić, jak teraz nie da rady). Odpada wtedy szafka pod umywalką, bo nie zniesie ochlapywania - dla wiszących wyżej to nie problem.

też tak myślałem. Natomiast wtedy wszystko zachlapane będzie i może pojawić się problem z odprowadzeniem wilgoci. Łazienkę będę odbierał w stanie deweloperskim. Jestem w stanie zrobić odpływ liniowy na rurę 40mm, co powinno wystarczyć w zupełności. W 2 łazience mam 180cm wolnej ściany na wannę. Myślałem zrobić osobno prysznic i osobno wanne natomiast też wymiar jest zbyt krótki. Muszę mieć coś dla starszej osoby z minimalnym lub niskim progiem, więc zostało mi tylko wc.

Natomiast wtedy wszystko zachlapane będzie i może pojawić się problem z odprowadzeniem wilgoci.

Na czym ten problem ma polegać? Powierzchnia mokra będzie mniejsza, niż przy kabinie. I łatwiej będzie z niej ściągaczką ściągnąć wodę, więc mniej zostanie do odparowania.

Miałem tak w mieszkaniu i tak samo zrobiłem w małej łazience w domu (bo się sprawdziło).

A, trzeba mieć spadek - najlepiej na całej długości ze 2cm.

Skoro to przyszłe mieszkanie to zapewne jeszcze nie wykończone bądź w budowie. A nie możesz przesunąć tą niewielką sciankę działową w kształcie litery ,,L,, na lewo od drzwi troszkę do góry tak aby w powstałą wnękę wkomponować umywalkę?

Byłoby idealnie. Niestety 25 centymetrów dalej jest cała skrzynka eletryczna i nie dam rady manipulować w żadną ze stron ścianami. Jedyne, co ewentualnie mogę zrobić to drzwi trochę przesunąć.

• 3 weeks później...