Damian6545 04.12.2020 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2020 Witam mam pytanie Piszę w takiej sprawie czy jest możliwość aby deszczownica blokowała przepływ ciepłej wody ? tzn ustawiam na piecu 50*C a z deszczownicy nie chce lecieć więcej niż 40/42*C czy będzie mi ktoś w stanie pomóc ? Deszczownica taka : https://allegro.pl/oferta/mexen-zestaw-podtynkowy-termostat-deszczownica-25-8526252747?fromVariant=8641761992Piec taki : https://allegro.pl/oferta/kociol-dwufunkcyjny-ecocondens-slim-20-25-termet-9922693787?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_DIO_pla_dom_budownictwo-ogrzewanie-%C5%82azienka&ev_adgr=Ogrzewanie&gclid=Cj0KCQiA2af-BRDzARIsAIVQUOdge97aGFIMEmtNT76gAo46gS2dIEG7EPoVxP-YulNwMIwLOacw9ssaAsQ4EALw_wcB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 04.12.2020 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2020 (edytowane) Głowica: TermostatycznaBlokada gorącej wody przy 38° CJak sama nazwa wskazuje - blokowanie przepływu ciepłej wody jest na etapie doprowadzenia wody do deszczownicy, a nie w niej samej.Piec jest ok i powinien bez problemu puścić na instalację CWU temperaturę 50*C. Co jednak nie zmienia faktu , że wszystko zależy od odległości pieca od deszczownicy, od przebiegu rur doprowadzenia wody do baterii, czy czasami woda nie wychładza się w sposób znaczący obniżając tym samym swój parametr/ temperaturę. Edytowane 4 Grudnia 2020 przez CityMatic błąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damian6545 04.12.2020 13:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2020 Odległość od pieca do deszczownicy jest nie daleko max 3metry czyli najlepiej sprawdzić głowicę od deszczownicy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 04.12.2020 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2020 Blokadę! - przecież jest napisane - naprawdę nie umiesz czytać? Te baterie mają ustawione stała blokadę wypływu temperatury wody( Ta ma 38*C) jeśli nie da się jej przestawić nawet wyższa temperatura wody na piecu i zasilaniu nie spowoduje, że popłynie przez deszczownice wyższa temperatura. Zawór jest sprawny i dobry, wszystko jest ok - wiem...dla Ciebie nie:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damian6545 04.12.2020 13:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2020 Głowica: Termostatyczna Blokada gorącej wody przy 38° C Jak sama nazwa wskazuje - blokowanie przepływu ciepłej wody jest na etapie doprowadzenia wody do deszczownicy, a nie w niej samej. Piec jest ok i powinien bez problemu puścić na instalację CWU temperaturę 50*C. Co jednak nie zmienia faktu , że wszystko zależy od odległości pieca od deszczownicy, od przebiegu rur doprowadzenia wody do baterii, czy czasami woda nie wychładza się w sposób znaczący obniżając tym samym swój parametr/ temperaturę. Odległość od pieca do deszczownicy jest nie daleko max 3metry czyli najlepiej sprawdzić głowicę od deszczownicy ? A w umywalce w łazience albo w kuchni leci normalnie woda taka jak się ustawi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damian6545 04.12.2020 13:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2020 Blokadę! - przecież jest napisane - naprawdę nie umiesz czytać? Te baterie mają ustawione stała blokadę wypływu temperatury wody( Ta ma 38*C) jeśli nie da się jej przestawić nawet wyższa temperatura wody na piecu i zasilaniu nie spowoduje, że popłynie przez deszczownice wyższa temperatura. Zawór jest sprawny i dobry, wszystko jest ok - wiem...dla Ciebie nie:( Czyli nie ma możliwości ściągnięcia tej blokady, żeby leciała cieplejsza woda ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 04.12.2020 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2020 Odległość od pieca do deszczownicy jest nie daleko max 3metry czyli najlepiej sprawdzić głowicę od deszczownicy ? A w umywalce w łazience albo w kuchni leci normalnie woda taka jak się ustawi A jest tam blokada temperatury wypływu wody?Zapewne nie i to normalne działanie zaworu termostatycznego z ustawioną blokadą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damian6545 04.12.2020 13:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2020 A jest tam blokada temperatury wypływu wody?Zapewne nie i to normalne działanie zaworu termostatycznego z ustawioną blokadą. Czyli trzeba zmienić zawór termostatyczny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 04.12.2020 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2020 Czyli nie ma możliwości ściągnięcia tej blokady, żeby leciała cieplejsza woda ? W 99% nie ma możliwości - stąd zawsze jest opis do produktu jeśli takową blokadę posiada. Niekiedy pod ozdobnym pokrętłem jest śruba regulacyjna i możliwość zmiany tej temperatury o +- 10*C (śruba jest wkręcana w zawór i zmienia zakres regulacji pokrętła temperatury) jeśli jej nie ma nie da się nic zmienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 04.12.2020 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2020 Czyli trzeba zmienić zawór termostatyczny ? Tutaj również jest problem , ale jeśli wymontujesz ten który posiadasz i uda Ci się do korpusu dokupić odpowiedni(nie taki sam z blokadą) to owszem istnieje taka możliwość wymiany. https://www.google.com/search?q=g%C5%82owica+termostatyczna+prysznica&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwiXqomztbTtAhVR6RoKHSseDW8Q_AUoAXoECA8QAw&biw=1920&bih=965 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damian6545 04.12.2020 14:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2020 Tutaj również jest problem , ale jeśli wymontujesz ten który posiadasz i uda Ci się do korpusu dokupić odpowiedni(nie taki sam z blokadą) to owszem istnieje taka możliwość wymiany. https://www.google.com/search?q=g%C5%82owica+termostatyczna+prysznica&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwiXqomztbTtAhVR6RoKHSseDW8Q_AUoAXoECA8QAw&biw=1920&bih=965 Będę musiał jutro wykrecić i szukać coś po sklepach i po internecie dziękuje za udzieloną pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 04.12.2020 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2020 (edytowane) nic nie wykręcaj, nic nie zmieniaj. Blokada jest, ale w dolnym pokrętle masz taki przycisk. jak go wciśniesz to możesz pokrętłem ustawić wyższą temperaturę. Ta blokada jest specjalnie i jest ona w KAŻDEJ armaturze termostatycznej. To jest po to aby kręcąc tym pokrętłem a mając piane na oczach i one sa zamknięte, nie ustawił większej temperatury i się nie poparzył. To nie wszystko. W instrukcji powinieneś mieć opis jak ja "skalibrować" czyli jak wyregulować, aby temperatura wody wylatująca z deszczownicy/słuchawki była taka jak wskazuje pokrętło. Kolejna sprawa: nie wiem dlaczego ale z deszczownicy zawsze leci chłodniejsza woda niż ze słuchawki przy tej samej nastawie pokrętła od temperatury. i nie wierz we wszystko co Ci napiszą na różnych forach, bo niektórzy są bezrobotni i pitolą trzy po trzy przez cały dzień. Edytowane 4 Grudnia 2020 przez Slawko123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.12.2020 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2020 Czyli nie ma możliwości ściągnięcia tej blokady, żeby leciała cieplejsza woda ? Oczywiście, że jest. Wciskasz przycisk i możesz kręcić dalej zwiększając temperaturę. Chyba, że na wyjściu z kotła jeszcze masz zawór ograniczający temperaturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 04.12.2020 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2020 A czy jest taka możliwość , aby autor wątku nie wcisnął tego przycisku? Przecież to od razu widać, że pokrętło nie przekręca się o pełen zakres( tam jest może 30%) Może macie rację, to w ogóle nie brałem pod uwagę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damian6545 05.12.2020 10:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2020 Oczywiście, że jest. Wciskasz przycisk i możesz kręcić dalej zwiększając temperaturę. Chyba, że na wyjściu z kotła jeszcze masz zawór ograniczający temperaturę. Kręcę pokrętłem w lewo na ciepłą wodę i bez różnicy czy ustawie na pokrętle 45/50*C woda nadal stoi na piecu na 40/42*C i nie chce się wql ruszyć pokrętło dolne nic nie daje :C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 05.12.2020 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2020 A w umywalce czy w innym miejscu z baterią nietermostatyczną jaką temperaturę maksymalną wody uzyskujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 05.12.2020 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2020 Kręcę pokrętłem w lewo na ciepłą wodę i bez różnicy czy ustawie na pokrętle 45/50*C woda nadal stoi na piecu na 40/42*C i nie chce się wql ruszyć pokrętło dolne nic nie daje :C Hahaha, chciałeś armaturą (kranem) do wody sterować piecem? No, czegoś takiego jeszcze nie było tutaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damian6545 05.12.2020 10:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2020 nic nie wykręcaj, nic nie zmieniaj. Blokada jest, ale w dolnym pokrętle masz taki przycisk. jak go wciśniesz to możesz pokrętłem ustawić wyższą temperaturę. [ATTACH=CONFIG]450862[/ATTACH] Ta blokada jest specjalnie i jest ona w KAŻDEJ armaturze termostatycznej. To jest po to aby kręcąc tym pokrętłem a mając piane na oczach i one sa zamknięte, nie ustawił większej temperatury i się nie poparzył. To nie wszystko. W instrukcji powinieneś mieć opis jak ja "skalibrować" czyli jak wyregulować, aby temperatura wody wylatująca z deszczownicy/słuchawki była taka jak wskazuje pokrętło. Kolejna sprawa: nie wiem dlaczego ale z deszczownicy zawsze leci chłodniejsza woda niż ze słuchawki przy tej samej nastawie pokrętła od temperatury. i nie wierz we wszystko co Ci napiszą na różnych forach, bo niektórzy są bezrobotni i pitolą trzy po trzy przez cały dzień. Kręcę pokrętłem w lewo na ciepłą wodę i bez różnicy czy ustawie na pokrętle 45/50*C woda nadal stoi na piecu na 40/42*C i nie chce się wql ruszyć pokrętło dolne nic nie daje :C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damian6545 05.12.2020 10:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2020 Hahaha, chciałeś armaturą (kranem) do wody sterować piecem? No, czegoś takiego jeszcze nie było tutaj. jeżeli na piecu ustawiasz 50*C i masz ten panel od deszczownicy to jeżeli ustawiasz sobię pokrętłem na 45*C to powinna taka woda leciec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 05.12.2020 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2020 jeżeli na piecu ustawiasz 50*C i masz ten panel od deszczownicy to jeżeli ustawiasz sobię pokrętłem na 45*C to powinna taka woda leciec Niekoniecznie. Z tego co mi wiadomo to tego typu armatury mają ograniczenia aby się nie poparzyc. 45*C to bardzo dużo dla ciała . Zajrzyj do instrukcji, tam powinien być opis jak wyregulować to pokrętło. Jak nie ma to poszukaj u innych producentów np grohe lub hansgrohe. Tam jest na pewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts