Boncki 05.12.2020 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2020 Witam, Kupiłem mieszkanie z lat 70-tych w którym to na całej podłodze jest położony parkiet .Próbowałem się dowiedzieć w którym roku był położony aby wykluczyć lub potwierdzić czy był klejony na subit. Wiadomo że gdyby było to grubo przed 96 rokiem wtedy prawie ze 100 % pewnością mógłbym podejrzewać że to subit. Na razie oderwałem kilka klepek i oto co się ukazało... Oceńcie proszę czy to wygląda na to rakotwórcze świństwo. W mieszkaniu nie śmierdzi,nawet oderwana klapka nie wydaje się cuchnąć tak jak to niektórzy opisują przy subicie. Klej jest koloru brązowego,na klepce wygląda jak bursztyn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jnow1 05.12.2020 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2020 Zeszlifuj to do betonu - nie warto się truć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Boncki 05.12.2020 15:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2020 Czyli jednak to subit? Na innych zdjęciach w necie jest to o wiele ciemniejsze w zasadzie czarne jak smoła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 06.12.2020 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2020 To jest parkiet czy mozaika parkietowa? Podaj jakie ma wymiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 07.12.2020 00:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2020 (edytowane) To mozaika, widać po układzie, parkiet ma pióro i wpust. To może być jakiś klej do wykładzin, było coś takie brązowe lecz nazwy nie pamiętam. Subit był zdecydowanie czarny, jak smoła czy lepik.. Edytowane 7 Grudnia 2020 przez Bertha parkiet ma pióro i wpust. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 07.12.2020 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2020 Masz rację.Tak, wygląda jak mozaika a nie jak parkiet. Pytałem dla upewnienia się.Mozaika raczej była klejona na "specjalny" klej a nie na subit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 07.12.2020 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2020 Ten typowy klej do mozaiki był biały, podobny do wikolu, na sucho po latach przypominał smalec lub ceres. Był znacznie droższy niż subit, a mozaika i tak się odklejała, może z powodu byle jakiego przygotowania podłoża. Widziałem go pod odklejoną mozaiką w blokach z lat 60'. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Boncki 08.12.2020 11:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2020 Klepka ma wymiary 20x100x10 mm i nie posiada pióra ani wpustu. Dziękuję wszystkim za porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts