Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Porównanie kosztów ró?nych ogrzewa?

sanipro

Recommended Posts

Odpowiadam na pytanie zadane wcześniej naforum: Jak kształtują się koszty ogrzewania budynku jednorodzinnego przy zastosowaniu różnych źródeł wnergii? Podaję wg cen paliw z drugiej połowy 2000 r. w zł/rok:

Koks - 1995 zł/rok

Gaz ziemny wysokometanowy - 2185 zł/rok

Olej opałowy EKOTERM - 2876 zł/rok

Energia cieplna z sieci miejskiej - 2723 zł/rok

Energia elektryczna - taryfa całodobowa - 6480 zł/rok

Energia elektryczna - taryfa nocna - 3240 zł/rok

Energia elektryczna - taryfa mieszana - 5184 zł/rok

(przy odpowiedzi wykorzystałem pracę Pana dr inż. Macieja Robakiewicza)

• Odpowiedzi 68
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Odpowiadam Anonimowi: Zapewne nie przeczytałeś mojej wypowiedzi do końca gdzie napisałem, że przy odpowiedzi wykorzystałem pracę Pana dr inż. Macieja Robakiewicza. Otóż są to wyniki analiz, którez zostały zamieszcone w artykule w/w autora p.t. "Ogrzewanie elektryczne budynków jako usprawnienie termomodernizacyjne. Artykuł został wydany przez Narodową Agencję Poszanowania Energii - Warszawa w październiku 2000 r..

Jezeli interesuje Cię jak dokonuje się takich obliczeń, zainteresuj się sposobami opracowywania audytów energetycznych Odpowiednie materiały uzyskasz w Narodowj Agencji Poszanowania Energii.

Zgodnie z ustawa z dnia 18 grudnia 1998 r.

o wspieraniu przedsięwzięć termomodernizacyjnych z późniejszymi zmianami z dnia 21 czerwca 2001 (Nowelizacja wg Dziennika Ustaw nr 76 poz. 80:cool:, audyt energetyczny – jest to opracowanie określające zakres i parametry techniczne oraz ekonomiczne przedsięwzięcia termomodernizacyjnego, ze wskazaniem rozwiązania optymalnego, w szczególności z punktu widzenia kosztów realizacji tego przedsięwzięcia oraz oszczędności energii, stanowiące jednocześnie założenia do projektu budowlanego, Opracowanie audytu energetycznego jest jednym z warunków uzyskania środków w ramach dofinansowania przez Państwo przedsięwzięć termomodernizacyjnych. Audyt Powinien między innymi wykazać (kolejny warunek), że inwestycja jest opłacalna przyczynia się do oszczędności energii Więcej informacji znajdziesz na stronie:

http://www.kape.gov.pl/PL/index.phtml

W artykule reklamującym gaz ziemny http://www.gazownia.krakow.pl/dlaczego.htm spotkałem podobne porónanie kosztów, lecz nie ma kosztu ogrzewania w ciągu roku. Aby dokonać porównania kosztu należałoby porównać ceny i wartości opałowe gazu ziemnego i gazu płynnego.

Poniżej przedstawiono tabelę porównawczą kosztów 1 MJ energii wytworzonej z różnych jej nośników na dzień 30.04.2001r.

rodzaj energii jednostka [a] wartość opałowa [kJ/a] cena jednostkowa [gr/a] sprawność urządzeń [%] koszt energii użytkowej [gr/MJ]

Koks* kg 27 000 53,5 65 3,05

Węgiel kamienny* kg 27 500 37 60 2,24

Gaz ziemny wysokometanowy m3 35 346 110,8 92 3,41

Olej opałowy* dm3 43 740 150 90 3,81

Gaz płynny Propan-Butan* kg 47 300 238,08 92 5,47

Energia elektryczna kW/h - 31 98 8,79

Gdzie:

* do kosztów tych nośników należy doliczyć koszty transportu, magazynowania i obsługi.

P.s. Wielkość okna się zmienia i nie wiem jak będzie wyglądać tabelka.

Ponieważ w tych zestawieniach, które podałem przyjęto różne ceny gazu ziemnego, przeliczyłem na ceny podane przez gazownię.

Przy cenach:

Gaz ziemny wysokometanowy - 1,108 zł/ m3

Gaz płynny Propan-Butan* - 2,3808 zł/ kg

i sprawności 92% wychodzi:

Gaz ziemny wysokometanowy 24943 zł/rok

Gaz płynny Propan-Butan* 40051 zł/rok

Wynika z tego, że ogrzewanie gazem płynnym Propan-Butan jest około 1,6 razy droższe niż ogrzewanie gazem ziemnym wysokometanowym.

Można do tego dojść w inny sposób, porównując koszt jednego MJ w przypadku zastosowania każdego paliw:

5,47/3,41=1,6.

Gaz ziemny jest rozprowadzany siecią.

W butlach rozprowadzany jest gaz płynnt, tj propan-butan.

W dużych zbiornkach przydomowych magazynowany jest gaz płynny ale propan, może być propan-butan, ale istnieje niebezpieczeństwo zamarznięcia wokresie zimowym.

Koszt ogrzewanie z zastosowaniem gazowych kotłów kondensacyjnych jest niższy od kosztu ogrzewania z zastosowaniem zwykłych kotłów. Jezeli przyjmuje się średnią sprawniść kotłów gazowych tradycyjnych 92%, tosprawność kotłów kondensacyjnych producenci podają 107%. Jeżeli wartości kosztu rocznego dla gazu ziemnego, czy gazu płynnego pomnożysz przez 92% a następnie podzielisz przez 107% otrzymasz koszt rocznej eksploatacji ogrzewania z kotłem kondensacyjnym.

To możliwe, pompy ciepła mogą mieć sprawność 300%! Najprościej mówiąc, sprawność to pojęcie określające, ile energii uzyskamy w stosunku do energii włożonej. W pompach bierze się to stąd, że czerpią ciepło z ziemi lub z wody, a my wkładamy tylko energię, żeby je stamtąd wydobyć. A w piecach to się przyznam, że nie wiem skąd się bierze ta sprawność.

Możliwe. Natomiast to co napisał Sanipro jest tylko częściowo prawdą. Sprawność tradycyjnego kotła 90 kilka % jest podawana przy pracy pełną mocą. Co zdarza sie b. rzadko albo gdy na dworze jest siarczysty mróz albo po nocy gdy wyłaczone było ogrzewanie i dom jest wychłodzony. Przy modulacji sprawność na "niższej mocy" jest trochę mniejsza. Natomiast kkocioł kondensacyjny jest tym sprawniejszy im chłodniejsza jest woda powrotna do kotła. Róznica wg. mnie może być ponad 20% na kożyść kondensacyjnego. Wejdźcie na stronę http://www.ulrich.pl tam jest to niżle wyjaśnili. Sam chce kupić ich kocioł, więc jeżeli ktoś coś o nich wie...

pzdr.

Sprawność kotła kondensacyjnego pow. 100% wynika z odzyskania energi zgromadzonej podczas odparowywania wody. Inaczej mówiąc uzyskuje się ją (tą dodatkową energię) po przez skroplenie w specjalnym wymienniku pary wodnej zwartej w spalinach - w tradycyjnych nie brano tego pod uwagę w bilansie mocy. Z tą prawnością to jest tak, że producenci obliczają ją jako stosunek energii otrzymanej do włożonej, ale tylko gazu (paliwa) nie wliczają energi elektrycznej potrzebnej do obsługi kotła. O ile w tradycyjnych kotłach jest to głuwnie prąd pobierany przez pompy to w kondensacyjnych dodatkowo trzeba zasilić wentylator (95% kotłów kondensacyjnych ma wymuszony przepływ spalin). Rzeczywiście kotły kondensacyjne mają wysoką sprawność, ale tylko przy niskich tęp. 55/45oC, ale przy wyższych np 75/65oC sprawność ich gwałtownie spada, osiągając niższy poziom niż kotłów tradycyjnych (para się nie skrapla w wymieniku, za wysoka temp. czynnika grzewczego). Więc nadają się tylko do ogrzewania podłogowego ew. konwektorów. Trwalość: kotły kond. z racji swojej budowy są wykonane (90% kotłów) z blachy kwasowej nierdzewnej. Żywotność takiej blachy oblicza się na 15 lat - skrobliny mają wysokie PH kwasowe, no i koszt zakupu - np Viessman różnica ok 50% na niekożyść k.kond. Tylko wspomiany wyżej URLICH oferuje jako takie przystępne ceny różnica 10-20% między zwykłym a kond.

Ale się rozpisałem. Sam się zastanawiam nad kupnem k.k., ale to jeszce śpiew przyszłości. Niewątpliwie posiada on szereg zalet, ale też i wady (jak wszystko) trzeba po porostu zrobić symulację kosztów i potrzeb użytkownika (rodzaj ogrzewania, przygotowywanie c.w.u, koszt zakupu) i sprawdzić po ilu latach się podwyższony koszt inwestycji zwróci. A cha pamiętajmy, że gaz raczej nie będzie taniał!!!!

Pozdr.

Wladek