Gość 11.01.2002 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2002 mam pewne obawy że jak podam maila to zginę pod natłokiem , przysyłanej korespondencji , a przecież mam także inne obowiązki oprócz opisywania jak u mnie działa pompa ciepła . myślę że wytyczne podane wcześniej trochę pomogą osobom decydującym się na takie ogrzewanie , postaram się napisać krótką broszurkę dotyczącą zagadnienia , i mojej instalacji , wtedy będe rozsyłał osobom zainteresowanym.piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Feft 11.01.2002 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2002 Nie zapomnij o nas - informacje od użytkownika (na dodatek od takiego, który to sam uruchomił) są więcej warte niż zapewnienia sprzedawcy - w koncu sprzedawcy zależy na kasie.Czekam z niecierplwością na informacje od Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sanipro 15.01.2002 06:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2002 Z wypowiedzi Piotrka, który zechciał podzielić się swoimi doświadczeniami wynika, że dobrze wykonana instalacja z zastosowaniem pompy ciepła przynosi efekty. Ale jak mi wiadomo inwestycja jest bardzo droga. Dlatego mam prośbę do Piotrka aby jeszcze uchylił rąbka tajemnicy i podał jakie poniósł koszty inwestycyjne związane z pompą ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.01.2002 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2002 za pompę ciepła zapłacilem ok 12,5 tys złotych ( z vatem 7% ) instalacja pozyskiwania ciepła niskotemperaturowego kosztowała ok 7,5 tys zł ( pompka wilo top30/7 , 140 mb pionowego odwiertu z rurą stalowa zewnętrzną i rurą ekoplastik wewnętrzną ) , oczywiście całość wykonałem i podłączyłem sam , oprócz wiercenia otworów w ziemi i wpuszczania rury stalowej , kosztów centralnego ogrzewania nie podaje gdyż jest to typowe ogrzewanie podłogowe , tyle że obliczone na parametry czynnika 40/30/20 , może dlatego rury są trochę gęściej , ale za to oszczędziłem na mieszaczach , gdyż pompa ciepła podłączona jest bezpośrednio do rozdzielaczy.Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.01.2002 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2002 Pompy ciepła mogą wykorzystywać energię środowiska wróżny sposób. Dlaczego Piotrek zdecydowałeś się na odwierty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.01.2002 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2002 grunt i woda to najlepsze dolne źródło ciepła niskotemperaturowego , woda ma tendencję do zamulania instalacji , poza tym pompa dolnego źródła w układzie otwartym ( dwie studnie ) pobiera więcej prądu , dlatego też mam układ zamknięty z glikolem jako czynnikiem , dodatkowo ten wymiennik gruntowy bedę używał latem do pozbycia się nadmiaru ciepła z kolektora słonecznego ( a jest to 9 mkw powierzchni ) , kolektor zrobiłem pionowy a nie poziomy ze względu na wyższą temperaturę w głebi ziemi niż przy powierzchni , szybkość wykonania ( wiercenia trwały 1,5 dnia ) i mniejsze zniszczenie działki , wyobrażasz sobie zakopanie poziomo na działce 200 mb rury na głebokości 2m , a tak to wykop z rurami poziomymi ( doprowadzenie do budynku ) miał tylko ok 30 m długości i 1m głębokości.piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 16.01.2002 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2002 A są takie ciekawostki jak mała pompa ciepła - 60m2 ogrzewania podłogowego. Kolektor dla niej zmieści się na większości działek. Nie wiem, czy można ją odwracać, choć oziębiona podłoga to niezbyt dobry pomysł. Ciekawe są te, które z grzejnikami konwektorowymi (mam wstręt do konwektorów grzejących - alergie) robią za klimę latem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.01.2002 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2002 im mniejszy dom tym wszystko łatwiej zrobić , pompa ciepła też byłaby mniejsza , ale secespol najmniejsze jakie produkuje to cetus 8 ( moc 6,4 kW w warunkach -5, +50 ) , jednak mała pompa będzie dłużej grzała cwu , żeby jednak z tej pompy był pożytek to c.o. musi być policzone i zrobione na temperaturę 40/30/20 lub jeszcze mniejszą , grzejniki nie bardzo chcą grzać w tych warunkach , co do chłodzenia to pomy ciepła mają taką funkcję ( ale i 22% vat ) ja osobiście odradzam ,szkoda prądu , chłodzić latem mozna zimną wodą ze studni ( mnieszy koszt ).piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sanipro 18.01.2002 09:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2002 Wojtek M. wspominał o wspomaganiu ogrzewania c.o. kominkiem. Na targach BUDMA 2002 firma SPARTHERM wystawiała kominek połączony z nagrzewnicą wodną i dmuchawą. Masz równocześnie kominek nadmuch cieplego powietrza. Nazywał się AQUA WT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.01.2002 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2002 Nadmuch z kominka musi powodować dużo kurzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.01.2002 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2002 On 2002-01-19 19:18, Anonymous wrote: Nadmuch z kominka musi powodować dużo kurzu. Mam to jak w banku. Wszyscy mnie lekceważą. Zadałem pytanie i nikt nie zauważył. Jak stoję w kolejce, również mnie pomijają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 22.01.2002 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2002 Anonimowy - sam skazujesz się na pomijanie. W stosunkach międzyludzkich jest tak - lubisz kogoś to mu pomagasz. Mimo wszystko wydaje mi się, że tu też tak może być. Osoby "się znają" z nicków i chętniej odpowiadają tym co im lub innym już pomogli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.01.2002 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2002 Powietrze, które tłoczy dmuchawa nie przepływa przez kominek. Ogrzewanie powietrza następuje poprzez wężownicę. To jest czyste powietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.01.2002 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2002 Przy ogrzewaniu kominkiem dużo ciepła idzie do atmosfery. Zastosowanie wężownicy napewno zwiększy sprawność źródła ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.01.2002 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2002 O JAKIEJ WĘŻOWNICY MOWA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sanipro 24.01.2002 06:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2002 Wężownica występuje w kominku wystawianych na budma 2002,który skrótowo opisałem On 2002-01-18 10:08, sanipro wrote: Wojtek M. wspominał o wspomaganiu ogrzewania c.o. kominkiem. Na targach BUDMA 2002 firma SPARTHERM wystawiała kominek połączony z nagrzewnicą wodną i dmuchawą. Masz równocześnie kominek nadmuch cieplego powietrza. Nazywał się AQUA WT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.01.2002 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2002 Chętnie zdecydowałbym się na ten kominek z wężownicą. Podaj jakieś namiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sanipro 25.01.2002 19:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2002 Kominki takie wystawiala firma:SPARTHERM Sp.z.o.o ul. Balicka 214 PL-30-149 Kraków Telefon: 0048-(0)12-637 95 50 0048-(0)12-637 23 00 Telefax: 0048-(0)12-636 78 75 WorldWideWeb: http://www.spartherm.com.pl/ EMail: [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.02.2002 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2002 Po jakim czasie zwracają się koszty poniesione na dobrze wykonaną pompę ciepła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.02.2002 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2002 A czy ktoś porównywał ile należąłoby zapłacić za ciepło z elektrociepłowni? Może nie warto się wysilać tylko podłączyć, jeśli są takie warunki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts