Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Porównanie kosztów ró?nych ogrzewa?

sanipro

Recommended Posts

mam pewne obawy że jak podam maila to zginę pod natłokiem , przysyłanej korespondencji , a przecież mam także inne obowiązki oprócz opisywania jak u mnie działa pompa ciepła . myślę że wytyczne podane wcześniej trochę pomogą osobom decydującym się na takie ogrzewanie , postaram się napisać krótką broszurkę dotyczącą zagadnienia , i mojej instalacji , wtedy będe rozsyłał osobom zainteresowanym.

piotrek

• Odpowiedzi 68
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Z wypowiedzi Piotrka, który zechciał podzielić się swoimi doświadczeniami wynika, że dobrze wykonana instalacja z zastosowaniem pompy ciepła przynosi efekty. Ale jak mi wiadomo inwestycja jest bardzo droga. Dlatego mam prośbę do Piotrka aby jeszcze uchylił rąbka tajemnicy i podał jakie poniósł koszty inwestycyjne związane z pompą ciepła.

za pompę ciepła zapłacilem ok 12,5 tys złotych ( z vatem 7% ) instalacja pozyskiwania ciepła niskotemperaturowego kosztowała ok 7,5 tys zł ( pompka wilo top30/7 , 140 mb pionowego odwiertu z rurą stalowa zewnętrzną i rurą ekoplastik wewnętrzną ) , oczywiście całość wykonałem i podłączyłem sam , oprócz wiercenia otworów w ziemi i wpuszczania rury stalowej , kosztów centralnego ogrzewania nie podaje gdyż jest to typowe ogrzewanie podłogowe , tyle że obliczone na parametry czynnika 40/30/20 , może dlatego rury są trochę gęściej , ale za to oszczędziłem na mieszaczach , gdyż pompa ciepła podłączona jest bezpośrednio do rozdzielaczy.

Piotrek

grunt i woda to najlepsze dolne źródło ciepła niskotemperaturowego , woda ma tendencję do zamulania instalacji , poza tym pompa dolnego źródła w układzie otwartym ( dwie studnie ) pobiera więcej prądu , dlatego też mam układ zamknięty z glikolem jako czynnikiem , dodatkowo ten wymiennik gruntowy bedę używał latem do pozbycia się nadmiaru ciepła z kolektora słonecznego ( a jest to 9 mkw powierzchni ) , kolektor zrobiłem pionowy a nie poziomy ze względu na wyższą temperaturę w głebi ziemi niż przy powierzchni , szybkość wykonania ( wiercenia trwały 1,5 dnia ) i mniejsze zniszczenie działki , wyobrażasz sobie zakopanie poziomo na działce 200 mb rury na głebokości 2m , a tak to wykop z rurami poziomymi ( doprowadzenie do budynku ) miał tylko ok 30 m długości i 1m głębokości.

piotrek

A są takie ciekawostki jak mała pompa ciepła - 60m2 ogrzewania podłogowego. Kolektor dla niej zmieści się na większości działek. Nie wiem, czy można ją odwracać, choć oziębiona podłoga to niezbyt dobry pomysł. Ciekawe są te, które z grzejnikami konwektorowymi (mam wstręt do konwektorów grzejących - alergie) robią za klimę latem.

im mniejszy dom tym wszystko łatwiej zrobić , pompa ciepła też byłaby mniejsza , ale secespol najmniejsze jakie produkuje to cetus 8 ( moc 6,4 kW w warunkach -5, +50 ) , jednak mała pompa będzie dłużej grzała cwu , żeby jednak z tej pompy był pożytek to c.o. musi być policzone i zrobione na temperaturę 40/30/20 lub jeszcze mniejszą , grzejniki nie bardzo chcą grzać w tych warunkach , co do chłodzenia to pomy ciepła mają taką funkcję ( ale i 22% vat ) ja osobiście odradzam ,szkoda prądu , chłodzić latem mozna zimną wodą ze studni ( mnieszy koszt ).

piotrek

On 2002-01-19 19:18, Anonymous wrote:

Nadmuch z kominka musi powodować dużo kurzu.

Mam to jak w banku. Wszyscy mnie lekceważą. Zadałem pytanie i nikt nie zauważył. Jak stoję w kolejce, również mnie pomijają.

Anonimowy - sam skazujesz się na pomijanie. W stosunkach międzyludzkich jest tak - lubisz kogoś to mu pomagasz. Mimo wszystko wydaje mi się, że tu też tak może być. Osoby "się znają" z nicków i chętniej odpowiadają tym co im lub innym już pomogli.

Wężownica występuje w kominku wystawianych na budma 2002,który skrótowo opisałem

On 2002-01-18 10:08, sanipro wrote:

Wojtek M. wspominał o wspomaganiu ogrzewania c.o. kominkiem. Na targach BUDMA 2002 firma SPARTHERM wystawiała kominek połączony z nagrzewnicą wodną i dmuchawą. Masz równocześnie kominek nadmuch cieplego powietrza. Nazywał się AQUA WT.

• 2 weeks później...