Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec akumulacyjny dynamiczny - gdzie ustawić?

madzia27

Recommended Posts

Witam,

Jestem w trakcie remontu starego sklepu z nową funkcją pod najem dla pracowników. Małe pomieszczenie 30 m2, liczy się każdy metr. Pytanie w którym miejscu umieścić piec akumulacyjny i jakiej mocy, jakie przewody. Sprzedawca polecał 4-5 kW, na podstawie użytkowania we wcześniejszym okresie, gdzie używany był zwykły piecyk elektryczny 2 kW stwierdziłem, że 3,3 kW Piec akumulacyjny Dimplex XLE150 - dynamiczny powinien wystarczyć. Jeżeli macie jakieś opinie o tym piecu lub polecacie inny proszę o info.

Poniżej zdjęcie pomieszczenia. Będzie w nim 4-5 łóżek piętrowych po obu stronach więc mało miejsca na umieszczenie pieca. Najbardziej mi pasuje wnęka przy oknie/witrynie wejściowej lub ewentualnie przy zejściu do piwnicy (oznaczone na grafice). Pytanie tylko czy umieszczenie pieca w miejscu, w którym to ciepło najbardziej uchodzi będzie ok? Jak ma się kwestia rozchodzenia się ciepła w pomieszczeniu, tak by było dogrzane równomiernie, kwestia usuwania wykorzystanego powietrza przez wentylację (czy takie piece wymagają dodatkowej wentylacji?)

Będę wdzięczny za wszelkie rady, pomysły.

1902666210_piecakumulacyjny-4.jpg.42555e4708862ebf0651c86de0477e95.jpg

326757069_piecakumulacyjny-3.jpg.9efd94d7924286d9a8f3fcb1317ea0b3.jpg

376206801_piecakumulacyjny-2.jpg.b00521ac3d99f2604aa99fc35666566d.jpg