Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przesadzanie świerków w grudniu

Recommended Posts

Witajcie. Sprawa wygląda tak, że sąsiad chce się pozbyć świerków pod budowę domu. Ja natomiast pragnę, zasadzić u siebie około 10-15 dużych (3-4m) świerków. Obecnie na działce mam kilka dużych kilkunastometrowych świerków. Kwestia jest taka, że do wiosny już ich (sąsiada świerków) nie będzie, pójdą pod wycinkę. Wiem, że duże świerki ciężej się przyjmują i większa ilość, może odpaść. Mam również świadomość podstawowych zabiegów, a przede wszystkim tego, aby wykopać dużą bryłę ziemi, o średnicy około 1/3 wysokości świerka. Pytanie do Was, czy przesadzanie w grudniu ma szanse powodzenia, czy odpuścić temat? Wszędzie piszą, że początek wiosny albo jesieni, ale znam przypadki, że w zimie też się przyjmowały. Nie chciałbym jednak kopać całego dnia albo 2 na marne, żeby się okazało, że wszystkie 15 świerków umrze i znowu kopanie i utylizacja :(. Dlatego pytam bardziej doświadczonych, co sądzicie? Jakby się przyjęła chociaż połowa, to już myślę, że dobrze.

bo to nie jest optymalny termin.

Nasze zimy są różne - raz jest ciepło jak wiosną i korzenie sobie rosną a raz zimno, gleba zamarznięta i korzenie nie urosną a roślina może się nie przyjąć.

Dla zimy nie da się stworzyć reguły przesadzania.

• 1 month później...
Sadziliśmy nie raz świerki jako żywopłot i to w okolicach później jesieni, wczesnej zimy i powiem szczerze że z 80 szt. wypadły może 4 ale nie wiem jak później intensywnie podlewał je klient. (mogły paść z powodu przesuszenia w kolejnym roku kalendarzowym). Przy naszym ociepleniu klimatu myślę że jak ziemia nie jest zmarznięta to można śmiało przesadzać.