punisher20 06.12.2020 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2020 Witajcie. Sprawa wygląda tak, że sąsiad chce się pozbyć świerków pod budowę domu. Ja natomiast pragnę, zasadzić u siebie około 10-15 dużych (3-4m) świerków. Obecnie na działce mam kilka dużych kilkunastometrowych świerków. Kwestia jest taka, że do wiosny już ich (sąsiada świerków) nie będzie, pójdą pod wycinkę. Wiem, że duże świerki ciężej się przyjmują i większa ilość, może odpaść. Mam również świadomość podstawowych zabiegów, a przede wszystkim tego, aby wykopać dużą bryłę ziemi, o średnicy około 1/3 wysokości świerka. Pytanie do Was, czy przesadzanie w grudniu ma szanse powodzenia, czy odpuścić temat? Wszędzie piszą, że początek wiosny albo jesieni, ale znam przypadki, że w zimie też się przyjmowały. Nie chciałbym jednak kopać całego dnia albo 2 na marne, żeby się okazało, że wszystkie 15 świerków umrze i znowu kopanie i utylizacja . Dlatego pytam bardziej doświadczonych, co sądzicie? Jakby się przyjęła chociaż połowa, to już myślę, że dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.12.2020 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2020 ma szanse powodzenia. Tym bardziej, że ludzie sadzą okaleczone świerki kupowane jako choinki i też sie przyjmują.Świerki mają płytki system korzeniowy, wiec nie są trudne w przesadzaniu.trzeba je mocno podlewać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
punisher20 07.12.2020 21:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2020 Zastanawia mnie czemu nigdzie nikt nie pisze, że zimą też można przesadzać świerki. Dodatkowo chcę zastosować mikoryzę oraz hydrożel. Czy podlewać jedynie przy dodatnich temperaturach, za dnia, aby uniknąć mrozu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.12.2020 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2020 bo to nie jest optymalny termin. Nasze zimy są różne - raz jest ciepło jak wiosną i korzenie sobie rosną a raz zimno, gleba zamarznięta i korzenie nie urosną a roślina może się nie przyjąć. Dla zimy nie da się stworzyć reguły przesadzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BioArt Ogrody 14.01.2021 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2021 Sadziliśmy nie raz świerki jako żywopłot i to w okolicach później jesieni, wczesnej zimy i powiem szczerze że z 80 szt. wypadły może 4 ale nie wiem jak później intensywnie podlewał je klient. (mogły paść z powodu przesuszenia w kolejnym roku kalendarzowym). Przy naszym ociepleniu klimatu myślę że jak ziemia nie jest zmarznięta to można śmiało przesadzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts