Niraya 07.12.2020 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2020 Mam pytanko bo zasięgnęłam rady kilku specjalistów ale nikt nie jest w stanie mi odpowiedzieć na pytanie co robić dalej. Otóż wykopałam na działce warstwę humusu ok. 0.5 m. Okazało się, że pod nią są mułki z piaskiem nośnym - brak zdziwienia bo tak mówiły badania gruntu. Teraz co robić dalej? Wodę gruntową mam na wysokości 1 m. Czy wystarczy w tym przypadku wybrać 0.3 m tych mułków (tak mówią badania geotechniczne, że do tej głębokości są dalej jest już grunt nośny) po obrysie domu z zapasem powiedzmy 1 m metra z każdej strony, a następnie zasypanietego tego dołu piaskiem i zagęszczenie go? Podkłady betonowe planowałam albo zrobić na tym piasku wymienionym albo odkopać 10 cm i wtedy zalać tą dziurę betonem. No i jeszcze jedno pytanko co w przypadku kiedy woda znajdzie się w tym wykopanym 30 cm dole przed zasypaniem. Z góry dzięki za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebixx 07.12.2020 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2020 (edytowane) Odpowiedzi na te pytania powinny być zapisane w projekcie budowlanym, a najlepiej wykonawczym. Osoba która przygotowywała projekt lub adaptowała już gotowy biorąc pod uwagę warunki gruntowe powinna szczegółowo opisać jak budynek powinien zostać posadowiony. Myślę, że KB powinien tu podjąć decyzję o samej technologii wykonania tego co masz w projekcie. Edytowane 7 Grudnia 2020 przez Sebixx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niraya 07.12.2020 12:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2020 Dzięki za odpowiedź, ale niestety gdyby kierownik budowy wiedział albo projektant to bym się nie pytała na forum. Niestety oboje są niezdecydowani co dalej robić :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 07.12.2020 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2020 Nie wiem co chcesz zrobić, czytałem Twój post ze 3 razy. Budujesz na ławie czy na płycie? W jakiem poziomie masz posadowienie -projektowo? Rozumiem że zebrałeś humus, wody nie ma, musisz zebrać cały grunt nienośny i jak planujesz wymianę gruntu to raczej nie piasek tylko jak już pospółka lub kruszywo , i to zagęszczać warstwami co 20-30 cm. Jak podjedzie woda piasku nie zagęścisz. Musisz robić stabilizację np cementem. Jak po wykopaniu woda podchodzi wolno -poza obrysem kopiesz dziurę wsadzasz pompę i wylewasz. Jak kopiesz w terenie zalanym całkiem to albo szczelne ściany albo igłofiltry......... sposób jest sporo tylko pytanie co chcesz zrobić. Sprawdzałeś uprawnienie projektanta i kierownika? Bo dziwne że nie wiedzą co robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 07.12.2020 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2020 Właściwie miałem napisać to samo co jajmar.Wszystko zależy od szczegółów projektowych, co tam ma powstać. Nikt tak nie zna tego konkrentego projektu jak architekt i KB (przynajmniej w teorii powinien przeanalizować projekt). Niech każdy z nich coś zaproponuje (i uzasadni) to będzie można ocenić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 07.12.2020 23:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2020 Okazało się, że pod nią są mułki z piaskiem nośnym - brak zdziwienia bo tak mówiły badania gruntu. Teraz co robić dalej? Wodę gruntową mam na wysokości 1 m. Budujesz poniżej poziomu wody? Zazdroszczę domu w Wenecji. Z ciekawości - jak to projektant zaprojektował? Wrzuć rysunki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts