Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wymiana gruntu przy wysokim poziomie wód gruntowych

Niraya

Recommended Posts

Mam pytanko bo zasięgnęłam rady kilku specjalistów ale nikt nie jest w stanie mi odpowiedzieć na pytanie co robić dalej. Otóż wykopałam na działce warstwę humusu ok. 0.5 m. Okazało się, że pod nią są mułki z piaskiem nośnym - brak zdziwienia bo tak mówiły badania gruntu. Teraz co robić dalej? Wodę gruntową mam na wysokości 1 m.

Czy wystarczy w tym przypadku wybrać 0.3 m tych mułków (tak mówią badania geotechniczne, że do tej głębokości są dalej jest już grunt nośny) po obrysie domu z zapasem powiedzmy 1 m metra z każdej strony, a następnie zasypanietego tego dołu piaskiem i zagęszczenie go?

Podkłady betonowe planowałam albo zrobić na tym piasku wymienionym albo odkopać 10 cm i wtedy zalać tą dziurę betonem.

No i jeszcze jedno pytanko co w przypadku kiedy woda znajdzie się w tym wykopanym 30 cm dole przed zasypaniem.

Z góry dzięki za odpowiedź :)

Odpowiedzi na te pytania powinny być zapisane w projekcie budowlanym, a najlepiej wykonawczym. Osoba która przygotowywała projekt lub adaptowała już gotowy biorąc pod uwagę warunki gruntowe powinna szczegółowo opisać jak budynek powinien zostać posadowiony. Myślę, że KB powinien tu podjąć decyzję o samej technologii wykonania tego co masz w projekcie. Edytowane przez Sebixx

Nie wiem co chcesz zrobić, czytałem Twój post ze 3 razy. Budujesz na ławie czy na płycie? W jakiem poziomie masz posadowienie -projektowo?

Rozumiem że zebrałeś humus, wody nie ma, musisz zebrać cały grunt nienośny i jak planujesz wymianę gruntu to raczej nie piasek tylko jak już pospółka lub kruszywo , i to zagęszczać warstwami co 20-30 cm. Jak podjedzie woda piasku nie zagęścisz. Musisz robić stabilizację np cementem.

Jak po wykopaniu woda podchodzi wolno -poza obrysem kopiesz dziurę wsadzasz pompę i wylewasz. Jak kopiesz w terenie zalanym całkiem to albo szczelne ściany albo igłofiltry......... sposób jest sporo tylko pytanie co chcesz zrobić.

Sprawdzałeś uprawnienie projektanta i kierownika? Bo dziwne że nie wiedzą co robić

Właściwie miałem napisać to samo co jajmar.

Wszystko zależy od szczegółów projektowych, co tam ma powstać. Nikt tak nie zna tego konkrentego projektu jak architekt i KB (przynajmniej w teorii powinien przeanalizować projekt). Niech każdy z nich coś zaproponuje (i uzasadni) to będzie można ocenić.

Okazało się, że pod nią są mułki z piaskiem nośnym - brak zdziwienia bo tak mówiły badania gruntu. Teraz co robić dalej? Wodę gruntową mam na wysokości 1 m.

Budujesz poniżej poziomu wody?

Zazdroszczę domu w Wenecji.

Z ciekawości - jak to projektant zaprojektował? Wrzuć rysunki.