Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Przeszukałem pierwsze trzydzieści stron tematu i nie znalazłem odpowiedzi. Wieje przez drzwi balkonowe, do tego bardzo przenosi hałas z zewnątrz- wystarczy lekko docisnąć i różnica jest znacząca. Góra i dół jest ok- problem ze środkiem. Da się jakkolwiek wyregulować odległość skrzydła do ościeżnicy w tym wypadku?

PXL_20201207_103547135.jpg

To jest docisk nieregulowany. Jeśli elementy są na dobrych wysokościach (po zamknięciu powinny za siebie zachodzić) to .. nie powinno wiać w tym miejscu. Czasem jednak są zamontowane na różnych wysokościach i wystarczy go przesunąć.

Ale jak jest ok, to zostawiamy w spokoju docisk i szukamy innej przyczyny. Może jest banan na ościeżnicy? Może na skrzydle? Może wypadła podkładka od szklenia i skrzydło "wklęsło". Może tych docisków jest za mało.... Szukaj przyczyny. Zawsze możesz pod ten docisk coś podłożyć, ale to nie będzie naprawa a januszowanie ;)

Da się jakkolwiek wyregulować odległość skrzydła do ościeżnicy w tym wypadku?

A dopiero teraz zwróciłem uwagę na to zdanie. Oczywiście się da. Na górnym i dolnym zawiasie kręcisz regulacją boczną i skrzydło przesuwa się bliżej ramy z szansą na poprawę docisku. .

Tyle, że poprawę, czyli musi być już jakiś poziom. Jak teraz nic nie łapie, to szukałbym przyczyny tak jak napisałem. Mega banany na pionach (w skrzydle da się łatwo poprawić) lub najprostsze: te elementy mogą się nie pokrywać ze sobą (sa zamontowane na różnych wysokościach).

Sprawdź, czy ościeżnica środkiem nie jest za bardzo dociągnięcia do muru i nie wygięłą się (dla pewności sprawdź wszystkie ramy i ościeżnice w każdej płaszczyźnie).

Jeżeli tak, to też trochę da się podratować wstawiając kliny między pakiet a ramę, żeby ramę też wygiąć - szukaj na YT "regulacja okna szybą".