Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc w funkcjonalnym ustawieniu mieszkania 79m2 dla rodziny 2+3

Recommended Posts

Witam. Wiem że tu na forum jest sporo fachowców więc proszę o poradę. Kupiłem mieszkanie w stanie deweloperskim 79m2 3 pokoje + salon z aneksem.

Jedno dziecko w wieku 7 lat (chłopiec), drugie 4 (dziewczynka) i trzecie dziecko w drodze (na razie będzie z nami w sypialni). Może ktoś ma jakiś pomysł jak zaaranżować pokoje i mieszkanie ? wg. tego projektu co mam średnio mi się podoba a nie mam pomysłu na rozmieszczenie. Czy sypialnie zostawic tak jak jest? Chcę mieć duże łóżko małżeńskie, ktory pokój zostawic dla 2 dzieci? W salonie z aneksem chciałym żeby był stół do posiłków i jakieś święta czy uroczystości rodzinne. Za każdą radę będę bardzo wdzięczny.

ebdab635d0fe24c3med.jpg

https://forum.murator.pl/topic/259047-pomoc-w-funkcjonalnym-ustawieniu-mieszkania-79m2-dla-rodziny-23/

nie masz jakiegoś większego obrazka?

Co będzie jak to dziecko, które jest w drodze, podrośnie? Zmiana mieszkania na większe?

Edytowane przez Elfir
Raczej nie, to już jest docelowe mieszkanie. Do tej pory dzieci mieszkały w jednym pokoju. Jeśli będą tej samej płci w przyszłości będą razem w pokoju. Za chwilę wrzucę większe zdjęcie.

tylko jak umieścisz 3 latka i 10 latka w jednym pokoju? Jedno będzie chciało się bawić a drugie musiało uczyć.

Duża różnica wieku. W pewnym momencie będziesz miał 17-latka, który będzie chciał przyprowadzić dziewczynę i 10 latka w jednym pokoju.

Tylko jeśli urodzi się dziewczynka to będzie do ogarnięcia, bo różnica wieku nie będzie drastyczna.

Problem z tym wnętrzem jest taki, że jedna sypialnia jest ogromna w porównaniu z pozostałymi, a nie da się przestawić ścianek, bo jest tam ściana nośna.

Największy pokój mógłby być wspólny dla dwóch dzieci jednej płci, ale wówczas dla rodziców pozostaje mała klitka w której nie wejdzie szafa ubraniowa dla 2 dorosłych osób.

gdyby gdzieś w pobliżu tej wielkiej sypialni był pion kanalizacyjny, dałoby się tam zrobić salon z aneksem a kuchnię i salon podzielić na dwie sypialnie.

• 3 weeks później...
Można poszukać rozwiązania, które da każdemu dziecku swój kąt i pozwoli rodzicom zachować sypialnię. Nie obejdzie się bez kompromisów ale może się udać. Potrzebna jest lista priorytetów i większe zdjęcie planu.