mookie 08.12.2020 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2020 Jako inwestor dogadałem się z wykonawcą na wykonanie usługi budowlano-remontowej, dogadaliśmy kwotę samej robocizny (bez materiałów) powiedzmy na 10 000 PLN BRUTTO, Zakup materiałów zleciłem wykonawcy i umówiliśmy się, że ja za nie zapłacę oraz będę miał wgląd do faktur z hurtowni. Wykonawca zakupił materiały, przedstawił mi fakturę na łączna kwotę brutto 10 000 PLN na której widnieje podatek VAT 23%. Wykonawca po wykonaniu prac, wystawił mi łączną fakturę na kwotę 20 000 PLN brutto, z wyróżnionym podatkiem VAT 8% od całości. Domyślam się, że wykonawca w ten sposób "dorabia" na zakupie materiałów w hurtowni, odliczając sobie później VAT 15%. Czy takie działania są powszechnie stosowane i praktykowane w branży budowlanej? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/259067-pytanie-o-rozliczenie-materia%C5%82%C3%B3w-zakupionych-przez-wykonawc%C4%99/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 08.12.2020 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2020 Tak, zyskuje na różnicy w VAT - dlatego uczciwsze byłoby dogadanie się że płacisz za materiały netto z faktury hurtowni + VAT 8%. Ale jak się umówiłeś, tak się trzymaj. Ale jak wykonawca zechce dorobić, to i tak dorobi - bez problemu znajdzie sprzedawcę, który niektórym klientom indywidualnym nie wystawia faktur, więc i tak wyjdzie na swoje, jak Twojemu wystawi fakturę na zawyżone ilości i ceny i na fakturze będziesz miał np. 12K brutto, towar warty 10K brutto i tyle Twój wykonawca zapłaci hurtowni (dwa koła "dopłacą" klienci nie biorący faktury - ale też oni dostaną towar tyle warty, tyle, że bez faktury). Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/259067-pytanie-o-rozliczenie-materia%C5%82%C3%B3w-zakupionych-przez-wykonawc%C4%99/#findComment-7867679 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mookie 08.12.2020 18:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2020 Tak, zyskuje na różnicy w VAT - dlatego uczciwsze byłoby dogadanie się że płacisz za materiały netto z faktury hurtowni + VAT 8%. Ale jak się umówiłeś, tak się trzymaj. Ale jak wykonawca zechce dorobić, to i tak dorobi - bez problemu znajdzie sprzedawcę, który niektórym klientom indywidualnym nie wystawia faktur, więc i tak wyjdzie na swoje, jak Twojemu wystawi fakturę na zawyżone ilości i ceny i na fakturze będziesz miał np. 12K brutto, towar warty 10K brutto i tyle Twój wykonawca zapłaci hurtowni (dwa koła "dopłacą" klienci nie biorący faktury - ale też oni dostaną towar tyle warty, tyle, że bez faktury). Inny problem, że jak zacząłem porównywać ceny na tej fakturze z hurtowni to wyszło, że są o około 30% wyższe niż ceny materiałów tych samych producentów w takiej Castoramie. Zastanawiam się, jak podejść do tematu bo czuje się troche dymany. Oczywiście zawsze jest opcja zmiany wykonawcy, tym bardziej że nie podpisywaliśmy umowy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/259067-pytanie-o-rozliczenie-materia%C5%82%C3%B3w-zakupionych-przez-wykonawc%C4%99/#findComment-7867681 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 08.12.2020 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2020 Inny problem, że jak zacząłem porównywać ceny na tej fakturze z hurtowni to wyszło, że są o około 30% wyższe niż ceny materiałów tych samych producentów w takiej Castoramie. Zastanawiam się, jak podejść do tematu bo czuje się troche dymany. Oczywiście zawsze jest opcja zmiany wykonawcy, tym bardziej że nie podpisywaliśmy umowy. Znaczna część towarów w hurtowni jest inna nawet, przy tej samej nazwie - i są droższe. Ale jak to dokładnie niby ten sam towar to raczej nie o tyle. Wtedy to jest ta sytuacja, co opisałem. Byłem raz w hurtowni elektrycznej słuchaczem fajnej rozmowy elektryka-klienta z zaprzyjaźnionym sprzedawcą. Stosunki wyglądały na mocno koleżeńskie. Rozwalił mnie fragment domykania zamówienia: - To wypisać Ci WZetkę na wszystko? - Na te drobiazgi, to nie, to dla mnie - uczciwy jestem. Tylko to, co dla klienta. Czyli x,y,z... - Ceny wpisać z Twoją zniżką? - Nie, katalogowe... Niby WZ to nie faktura, ale jak wcześniej pisałem, to nie jest problem. Z drugiej strony jaki interes ma wykonawca w szukaniu taniej czy negocjowaniu cen, jak ma z Tobą taką umowę? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/259067-pytanie-o-rozliczenie-materia%C5%82%C3%B3w-zakupionych-przez-wykonawc%C4%99/#findComment-7867686 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mookie 08.12.2020 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2020 (edytowane) Znaczna część towarów w hurtowni jest inna nawet, przy tej samej nazwie - i są droższe. Ale jak to dokładnie niby ten sam towar to raczej nie o tyle. Wtedy to jest ta sytuacja, co opisałem. Byłem raz w hurtowni elektrycznej słuchaczem fajnej rozmowy elektryka-klienta z zaprzyjaźnionym sprzedawcą. Stosunki wyglądały na mocno koleżeńskie. Rozwalił mnie fragment domykania zamówienia: - To wypisać Ci WZetkę na wszystko? - Na te drobiazgi, to nie, to dla mnie - uczciwy jestem. Tylko to, co dla klienta. Czyli x,y,z... - Ceny wpisać z Twoją zniżką? - Nie, katalogowe... Niby WZ to nie faktura, ale jak wcześniej pisałem, to nie jest problem. Z drugiej strony jaki interes ma wykonawca w szukaniu taniej czy negocjowaniu cen, jak ma z Tobą taką umowę? Przykładowo cena za YTONG 60x20x10 PP4/0,6 to 7,09 PLN (x cała paleta 120 szt.) a płyty OSB 9x1250x2500 po 72,99 PLN Teraz jeszcze raz zobaczyłem, że to co dostałem od wykonawcy to WZ a nie Faktura Vat. Ceny tych materiałów wydają mi się podejrzanie wysokie w porównaniu z tymi znalezionymi w internecie czy chociażby w castoramie, zamierzam zadzwonić do hurtowni i się zapytać jakie ceny i jak z rabatami. Edytowane 8 Grudnia 2020 przez mookie Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/259067-pytanie-o-rozliczenie-materia%C5%82%C3%B3w-zakupionych-przez-wykonawc%C4%99/#findComment-7867711 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 08.12.2020 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2020 Przykładowo cena za YTONG 60x20x10 PP4/0,6 to 7,09 PLN (x cała paleta 120 szt.) a płyty OSB 9x1250x2500 po 72,99 PLN Teraz jeszcze raz zobaczyłem, że to co dostałem od wykonawcy to WZ a nie Faktura Vat. No to wygląda na robienie w oko... WZ to taki śmieciowy na dobrą sprawę dokument a ceny na nim nie muszą w ogóle się znaleźć a jak się znajdą to mogą być od czapy (to nie jest dokument świadczący w jakikolwiek sposób o wartości towaru - tylko o fakcie wydania i ilości). Tylko co możesz? Jak się umówiliście, że na podstawie faktury - to domagaj się faktury. Jak pisałem nie jest to duży problem, żeby faktury też zawyżyć... Pod warunkiem, że się ją wystawia od razu. Problemem jest wystawienie faktury na danego odbiorcę z datą wsteczną. Więc jak teraz Twój wykonawca zechciałby fakturę od sprzedawcy (a wcześniej by jej nie było) to są w głębokiej rzyci i będą strzelać wszelkie możliwe fochy, żeby tej faktury nie dostarczyć, bo wystawienie teraz faktury za zeszłe miesiące to sprawa zagrożona więzieniem i na to pewnie sprzedawca nie pójdzie i nie będzie jej. Jak masz znajomą księgową, to ściągnij ją jako wsparcie w negocjacjach, jak zechcesz negocjować. Jak nie masz umowy na piśmie a pieniądze (jeszcze) w kieszeni, to jesteś tak czy inaczej na wygranej pozycji. Jak masz umowę na piśmie - zależy, co w niej jest zapisane. Jak że pokrywasz koszty na podstawie faktur - też jesteś na wygranej pozycji w sądzie, jak nie zapłacisz całości i wykonawca Cię pozwie (chociaż tu sądy potrafią dawać zaskakujące wyroki - więc sprawa mniej oczywista). Z hurtownią oczywiście możesz ponegocjować i się dowiedzieć (w tym puszczając oko "faktura mi do niczego nie potrzebna") - ale to niewiele zmienia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/259067-pytanie-o-rozliczenie-materia%C5%82%C3%B3w-zakupionych-przez-wykonawc%C4%99/#findComment-7867745 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mookie 09.12.2020 10:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2020 Miałeś rację, robią w ch...Zadzwoniłem dziś do tej hurtowni i wypytałem o ceny, nie wiem czy aż tak bardzo się zmieniają w czasie ale otrzymałem 15-20% niższe niż na WZ wykonawcy już na dzień dobry jako anonim. Poprosiłem wykonawcę o przedstawienie faktur a nie WZ i czekam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/259067-pytanie-o-rozliczenie-materia%C5%82%C3%B3w-zakupionych-przez-wykonawc%C4%99/#findComment-7867877 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts