Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Regulacja wentylacji, a zamknięte drzwi

Recommended Posts

• Odpowiedzi 60
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Swegon ma w ofercie nawiewniki , które dają możliwość zmiany kierunku wypływu powietrza.

Aczkolwiek rozwiązanie to jest pomyślane do instalacji grzewczo/chłodzących.

W trybie grzania nawiew kierowany jest pionowo w dół, w trybie chłodzenia poziomo na bok.

https://www.swegon.com/globalassets/_product-documents/air-diffusers/ceiling-diffusers/flush-design/_en/falconca.pdf

• 3 months później...
Ja kupiłem osobno przepustnice i napędy, też Belimo.

Czasówka odcina nadmuch do salonu od 22:00 do 08:00. Reku w tym czasie dmucha powietrze tylko do sypialni.

Jest to jedyna automatyka procesu wentylacji w domu, bo biegi wentylatorów (5) ustawiam ręcznie.

Mieszkamy od kilku dni w nowym domu.

Podążanie wentylacji za mieszkańcami działa rewelacyjnie, choć bardzo prosto jest to rozwiązane. W sypialniach rano świeże powietrze, a reku działa na najniższych obrotach.

Szczerze polecam takie rozwiązanie.

Mimo że odcinam nawiew na salon, to nie przestaje się tam wentylować.

Mam kuchnię we wnęce salonu, tak częściowo otwartą, w której wyciągane powietrze migruje z sypialni poprzez hol i salon.

Oczywiście część powietrza z sypialni przepływa przez hol do łazienki i WC.

Nabyłem drogą kupna anemometr i po badaniu przepływów w czerpni i wyrzutni okazało się że czerpnia ma większy przepływ o 1m/s.

Po zdławieniu anemostatów nawiewnych, przepływy się zrównoważyły.

• Like 1

Ja na noc zostawiam mały przepływ, żeby powietrze nie stało w rurach. Przepustnica na ogranicznik w postaci wkręta :D

Nawet gdy zamkniemy strefę dzienną to wentylacja nadal tam działa. W kuchni, łazience czy wiatrolapie są wywiewy. Nawet jeśli bilans się nieznacznie zmieni, to nie stanowi to problemu. Często już po wyłączeniu przepustnicy na dole biorę prysznic i widzę na czujniku wilgotności jak dość szybko spada tam wilgotność. Po prostu więcej świeżego powietrza musi przepłynąć przez sypialnie.

Przy otwartych drzwiach różnica nie jest widoczna, ale przy zamkniętych już dość znacznie (poziom CO2 i wilgotności).

• 8 months później...

U siebie poszedłem krok dalej i zrobiłem wentylację CO2 sterowaną.

Algorytm nocny został zmieniony z czasowego na wykrywanie obecności. Kiedy na dole przez pół godziny nie wykryty zostanie ruch, a w sypialni jest wykrywany to następuje przełączenie - oczywiście plus warunki godzinowe.

Po przełączeniu na noc jest stały flow ustawiony.

W ciągu dnia reguluje się sam na podstawie CO2. Wczoraj 8 dorosłych osób plus 4 dzieci, wszyscy się bawili :)

CO2 skoczyło od razu w górę gdy zwiększyła się liczba osób. Max flow póki co ograniczony do 90% kalibrowanej mocy. Powyżej tego wentylacja jest już mocniej słyszalna - max to 592m3/h.

Jak widać rozwiązanie się sprawdza, bez potrzeby otwierania okna.

AM-JKLW-N1-FEwhzh61zC6hNqUOoej1p1O-V38cjXW4zPEBQx_WJmJ_biS5iYkwrtgsGhHYxAbGCZuwz8n5t4UCW49zRKXFAT-mPQnNhAyqCmO5lfILqv5TL2t38MasQerI8Jf_vd2QA-7ul5XSEKzTa-EV0-w=w1080-h1433-no?authuser=0

Spróbuj przez zwarcie pinów kalibracji. Mój na początku pokazywał za dużo, potem po pierwszej kalibracji też za mało. Podpiąłem go do power banku, wyniosłem na kwadrans i dopiero potem zwarcie pinów do kalibracji.

Na próbę dmuchnij w niego w przez killa sekund. Powinien być od razu skok.