sigielki 09.12.2020 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2020 (edytowane) dzień dobry, Mam ogrzewanie "mieszane" podłogówka w łazienkach (góra i dół) i hol, reszta kaloryfery.Podłogówka była " dorobiona" trochę później, najpierw miało nie być. Zawory RTL umieszczone przy gebericie, geberit już obudowany płytkamiNo i mam taki problem, że głowice do zaworów nie mieszczą się, nie ma miejsca żeby je zakręcić.Ogrzewanie uruchomione niedawno, piec ustawiony na 30 stopni.W tej chwili nie czuję żeby podłógówka pracowała, (no może coś czuć w holu).W jaki sposób sprawdzić czy podłogówka "pracuje"?Na zaworach nakręcone plastykowe nakrętki, czy tymi nakrętkami można regulować zawory, czy ona tylko są zabezpieczeniem zaworu? Czy taka instalacja może bez uszczerbku pracować bez zaworów RTL? dziekuję, Edytowane 9 Grudnia 2020 przez sigielki poprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 09.12.2020 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2020 Jeśli zasilanie kotła jest ustawiony na 30*C to zanim podłogówka rozgrzeje Twoją podłogę minie trochę czasu. Nie wiadomą jest ocieplenie podłogi pod ogrzewaniem podłogowym więc tym samym jest jej odczuwalne ciepło.Trzecia sprawa to samo ustawienie temperatury na zaworach RTL. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sigielki 09.12.2020 20:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2020 dziekuję za odpowiedź, zdaję sobie sprawę że moje pytanie jest całkowicie podstawowe, i mało ciekawe, Pod podłogówką styropian 5 cm, przewody około 10 cm odstepu. A drugie pytanie, czy tymi nakrętkami które są na zaworach można odcinać albo włacząc przepływ wody do instalacji grzewczej, w tej chwili nie mam pomysłu w jaki inny sposób można by regulować grzanie. Czy instalacja może pracować bez tych głowic (bez regulacji) Zdjęcie pogladowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 09.12.2020 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2020 Nakrętkami na zaworach?.....nie wiem ponieważ fotka podesłana nie przedstawia owych nakrętek i jest (małej rozdzielczości) zbyt mała aby dostrzec o co Tobie chodzi. Jeśli temperatura na zasilaniu w kotle nie będzie przekraczała 45*C to podłogówka może pracować bez głowic RTL. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sigielki 09.12.2020 21:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2020 (edytowane) dzięki chodzi mi o takie robocze nakrętki, zaznaczone na zdjęciu, (nie jestem pewien czy mam dokładnie taki zawór) czy takie nakrętki zamykaja i otwieraja zawór? A jezeli nie, to czy jest inny sposób oprócz głowic? Edytowane 10 Grudnia 2020 przez sigielki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stanowska 28.12.2020 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2020 Musisz odkręcić "nakrętkę", żeby był przepływ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts