kracowiak 10.12.2020 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2020 (edytowane) Witam- Na moim poddaszu wykończonym płytami gipsowymi występują liczne obszary (plamy) gdzie temperatura jest znacznie niższa. Minimum jakie zmierzyłem to +10, ale większość plam ok. +14 stopni. W ciepłych miejscach temperatura wynosi pomiędzy +18, +20 stopni. Najczęściej problem występuje w narożnikach gdzie płyta jest łączona ze ścianą lub inna płytą. Ale są również plamy zimna w płaskich miejscach - to chyba efekt aktywności gryzoni (kiedyś słyszałem tam chrobotanie). Znalazłem informacje ze w takich przypadkach można uzupełnić izolacje pianką poliuretanową. Na probe użyłem pianki nisko-rozprężliwej, w miejscu gdzie płyta schodzi się ze ściana murowana (zdj. 1). Wywierciłem dziurkę i wpuściłem tam cala puszkę (750 ml). Niestety rezultat jest taki ze plama przesunęła się wyżej do narożnika (zdj. 2). Mam pytanie - czy ktoś ma doświadczeni z takimi przypadkami i możne poradzić czy można coś z tym zrobić w sposób ekonomiczny, czy też raczej dać sobie spokój. Plamy nie są duże - wielkość dłoni, ale występują we wszystkich pomieszczeniach - głownie w narożnikach, ale nie tylko - zdj.3. Na cale szczęście w tych miejscach nie widzę wilgoci choć bardziej przykleja się kurz. Temperatura na poddaszu nie jest taka komfortowa jak na parterze. Edytowane 10 Grudnia 2020 przez kracowiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 11.12.2020 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Wszystkiemu winne jest niejednorodne ułożenie materiału izolacyjnego za płytami, powoduje to powstawanie tzw "mostków" termicznych które widzisz jako obszary ciemniejsze w obrazie termowizyjnym.Wpuszczenie tam piany było by zasadne gdyby miała się o co oprzeć - niestety podejrzewam, że jest tam wełna mineralna i pianka tylko odepchnęła ją od ściany, nie naprawiając niczego.To najczęstszy problem nazwę wprost źle wykonanej izolacji poddasza, dodatkowo miejsca styku są najbardziej narażone i tam też jest to u Ciebie widoczne.Dlatego jak wiesz by tego uniknąć do ociepleń stosuje się piany izolacyjne, płyty z wełny a już rzadko maty z tzw. rolki - bo wymagają i odpowiedniej gęstości, sprężystości, grubości jak również odpowiedniego i starannego mocowania.Bez inwazyjnie - nie da się tego w prosty sposób naprawić - widziałem raz jak w zamieszkałym budynku wtłaczano za ściany z płyt GK - wełnę mineralną - ale było to sensowne bo granulat miał oparcie - wstępne krycie to pełne deskowanie - nie trzeba było rozbierać wykończenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.12.2020 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Ja bym obstawiał zawilgocenie termoizolacji.Tu masz o tym świeży wątek.= Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts