waka 10.12.2020 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2020 Cześć.Chyba mam jakiś problem z bojlerem. Zbiornik ma 200litrow. Wodę grzeję do 48 stopni. Skończyła się grzać o 15 40. Żona wzięła szybki prysznic o 16 10. O 17 poszedłem ja. Podczas używania włącza się cyrkulacja. Żona miała bardzo ciepłą wodę, ja na początku też ale po 5 minutach prysznica zrobiła się już myślę koło 35 stopni.Czy nie za szybko się wychlodzila? O 17 30 na sterowniku Samsunga temperatura ma 33 stopnie.Dodam, że bez cyrkulacji woda z prysznica przez cały czas leci koło 37 stopni, nawet przy dużym spuszczeniu.Czy bojler może być np zapowietrzony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 10.12.2020 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2020 Czy bojler może być np zapowietrzony? Jego konstrukcja wyklucza takie zjawisko do minimum - woda odbierana jest z góry, a dopływ jest z dołu lub boku. Winna jest załączająca się cyrkulacja - tyle ile wody ktoś spuści (pierwszy kąpiący) ulegnie uzupełnieniu zimną - a cyrkulacja dokładnie ją wymiesza więc temperatura wody zmieszanej pozostaje dla drugiej osoby. Cyrkulacja powinna pracować przez max 30 s nim ktoś pierwszy zacznie się kąpać - gdy tylko pojawi się ciepła woda w prysznicu powinna być wyłączona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 10.12.2020 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2020 Jeszcze na jakiej wysokosci masz termometr w bojlerze i na jakiej wysokosci wpuszczony jest powrót z cyrkulacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waka 10.12.2020 17:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2020 Termometr na 1/3 od dołu. Cyrkulacja na 1/3 od góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 10.12.2020 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2020 Termometr na 1/3 od dołu. Cyrkulacja na 1/3 od góry No to ok. Cyrkulacja powinna się wlaczac co jakis czas na pare sekund. Podczas jak uzywasz cyrkulacja jest juz nie potrzebna. Rozumiem ze wyplyw cieplej wody z bojlera na samej górze? Jak masz na dole czujnik i zagrzejesz na 48st to na gorze bojlera masz ponad 50stopni wiec na poczatku powinien Ci lecieć wprost wrzątek ze nie idzie wejsc. Jak potemna dole masz 33st to i tak na górze masz ze 40st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.12.2020 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2020 Jak powrót cyrkulacji jest podpięty? W miarę blisko góry zasobnika, czy na samym dole i chodząc miesza całą zawartość zasobnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 10.12.2020 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2020 Jak powrót cyrkulacji jest podpięty? W miarę blisko góry zasobnika, czy na samym dole i chodząc miesza całą zawartość zasobnika? Przeciez masz wyżej napisane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waka 10.12.2020 19:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2020 No to ok. Cyrkulacja powinna się wlaczac co jakis czas na pare sekund. Podczas jak uzywasz cyrkulacja jest juz nie potrzebna. Rozumiem ze wyplyw cieplej wody z bojlera na samej górze? Jak masz na dole czujnik i zagrzejesz na 48st to na gorze bojlera masz ponad 50stopni wiec na poczatku powinien Ci lecieć wprost wrzątek ze nie idzie wejsc. Jak potemna dole masz 33st to i tak na górze masz ze 40st. Tak wypływ wody jest na samej górze. Ta pompa cyrkulacyjna to ona sama wie jak powinna się załączyć, znaczy się, że na kilka sekund, czy po włączeniu pompuje cały czas i to jest problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.12.2020 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2020 Ta pompa cyrkulacyjna to ona sama wie jak powinna się załączyć, znaczy się, że na kilka sekund, czy po włączeniu pompuje cały czas i to jest problem? Jak nie masz żadnego sterownika, to pompuje cały czas. https://forum.muratordom.pl/entry.php?132577-Inteligentna-cyrkulacja-CWU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 10.12.2020 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2020 Tak wypływ wody jest na samej górze. Ta pompa cyrkulacyjna to ona sama wie jak powinna się załączyć, znaczy się, że na kilka sekund, czy po włączeniu pompuje cały czas i to jest problem? No jesli nie ma zadnego sterowania a pewnie nie to caly czas mieli wode jak do tego dodac wcale albo slabo ocieplone rurki to juz klopot. Powinienes to zauważyc zagrzej wode wieczorem tak zeby juz nie używac cieplej,wylacz grzanie cieplej wody tak zeby Ci nie dogrzalo w nocy i zobacz jaka temperature wody bedziesz mial rano,a potem to samo zrób z wyłączoną cyrkulacją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waka 10.12.2020 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2020 Ok to teraz pytanie, czy możliwe jest żeby włączać i wyłączać cyrkulację przyciskiem w łazience? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 10.12.2020 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2020 Ok to teraz pytanie, czy możliwe jest żeby włączać i wyłączać cyrkulację przyciskiem w łazience? Mozna to zrobic na setki sposobów od sposobów przewodowych po bezprzewodowe musisz poczytac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.12.2020 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Ok to teraz pytanie, czy możliwe jest żeby włączać i wyłączać cyrkulację przyciskiem w łazience? Kliknąłeś w linka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 11.12.2020 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 @waka Ty wcale nie musisz na tym się znać - coś się uszkodziło. Najprościej wezwać fachowca (dobrego fachowca) który to naprawi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.12.2020 01:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2020 @waka Ty wcale nie musisz na tym się znać - coś się uszkodziło. Najprościej wezwać fachowca (dobrego fachowca) który to naprawi! Trzeba być fachowcem, żeby rozpoznać fachowca. Więc jak ktoś już się nauczy, to po co tracić czas na szukanie fachowca (którego nie tak łatwo znaleźć w morzu amatorów, co pewnie każdy na własnej skórze doświadczył, a i programy typu "Usterka" pokazują)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 12.12.2020 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2020 Trzeba być fachowcem, żeby rozpoznać fachowca. Więc jak ktoś już się nauczy, to po co tracić czas na szukanie fachowca (którego nie tak łatwo znaleźć w morzu amatorów, co pewnie każdy na własnej skórze doświadczył, a i programy typu "Usterka" pokazują)? Sądzę, że pompę ciepła zakładał Koledze @waka serwis z Samsunga, więc może warto się do nich zwrócić. Nie neguję, że może być coś "nie tak" z cyrkulacją, ale może być jakaś drobna usterka w układzie zasilania wężownicy podającej ciepło z PC, lub jakiś inny "drobiazg". Wystarczy, że zepsuje się, lub przesunie czujnik ntc w układzie i sporo namiesza. Oczywiście jeśli się wie "co i jak" to można naprawić. Ale jak się nie ma o tym pojęcia (bo nie każdy musi mieć wiedzę na temat budowy swojego systemu grzania cwu), to może lepiej wezwać fachowca zamiast "delektować się" kąpielą w chłodnej wodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 12.12.2020 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2020 @waka, a jakie masz ciśnienie wody w rurach? jak 4Bar lub więcej to normalny efekt. Rury od cwu masz na chudziaku, czy w styropianie? Podczas używania włącza się cyrkulacja.skoro się sama włącza, to pewnie i wyłącza. Zbiornik ma 200litrow. zbiornik poziomy czy pionowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waka 12.12.2020 22:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2020 @waka, a jakie masz ciśnienie wody w rurach? jak 4Bar lub więcej to normalny efekt. Rury od cwu masz na chudziaku, czy w styropianie? skoro się sama włącza, to pewnie i wyłącza. zbiornik poziomy czy pionowy? Ciśnienie mam ustawione 4.2 bara. Czyli sugerujesz, że jest za wysokie? Mam deszczownice i chciałbym żeby coś tam z niej leciało. Rury mam w ścianach w standardowych otulinach. Zbiornik pionowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 13.12.2020 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2020 Trzeba być fachowcem, żeby rozpoznać fachowca. Więc jak ktoś już się nauczy, to po co tracić czas na szukanie fachowca (którego nie tak łatwo znaleźć w morzu amatorów, co pewnie każdy na własnej skórze doświadczył, a i programy typu "Usterka" pokazują)? Bardzo mi się to podoba i podpisuję się dwiema rękami. Najgorzej co może się stać -to jak do drobnej usterki (np zepsuty czujnik albo zawór zwrotny) fachowiec zrobi rewolucję i wymieni pół kotłowni za grubą kasę i to nie z powodu celowego naciągania klienta, ale własnej niewiedzy-niefachowosci). Myślę, że sprawa jest bardzo prosta ale wymaga schematu -choćby na kartce i zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 13.12.2020 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2020 Ciśnienie mam ustawione 4.2 bara. Czyli sugerujesz, że jest za wysokie? Mam deszczownice i chciałbym żeby coś tam z niej leciało. Rury mam w ścianach w standardowych otulinach. Zbiornik pionowyja mam ustawione 2 Bar i z deszczownicy woda leci normalnie jak i z każdego kranu. Przy 4 Barach możliwe że zbyt dużo wody idzie i szybciej miesza wodę w zbiorniku, dlatego masz chłodniejszą. Jak masz reduktor cisnienia to zmniejsz do 2 barów, jak będzie za mało to zwiększaj co 0,5Bara. ja też mam zbiornik pionowy 200l tak jak Ty, wodę grzeję do 50st i spokojnie wystarcza mi na jeden dzień, gdzie są co najmniej dwie kąpiele pod prysznicem, dopiero jak syn sie kapie to temperatura gwałtownie spada, i załącza się grzanie, ale na górze zbiornika cały czas jest ponad 40 kilka stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts