Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór układu mieszkania 3 pokojowego

c0ram

Recommended Posts

Dzień dobry.

Chciałbym się poradzić co do wyboru układu mieszkania. Jestem na etapie zakupu mieszkania od dewelopera i rozważam dwa układy, jeden 64m2 natomiast drugi 57m2. Który układ według Was jest bardziej ergonomiczny?

Zastanawiam się czy w ukladzie 57m2 da się jakoś sensownie oddzielić aneks kuchenny od strefy dzienniej pokoju. Niekoniecznie stawiać ścianę, ale dodać np wyspę lub coś innego co pozwoli wyraźniej zarysować granice. Kolejne pytanie czy taki pokój nie będzie zbyt ciasny i przejścia pomiędzy kanapą i stołem jadalnym nie będzie zbyt małe? Próbowałem eksperymentować z programami graficznymi do modelowania pomieszczeń, jednak wychodzi na to, że będzie strasznie ciasno.

Co do mieszkania 64m2 przeszkadza mi trochę, ze okna wychodzą tylko na jedną stronę i cieżko będzie to przewietrzyć. Da się według was wydzielić w tych mieszkaniach osobne pomieszczenia na małą toaletę?

57m2.jpg

64m2.jpg

• 3 weeks później...
A jakie są konkretne potrzeby lokatorów tego mieszkania poza dodatkową toaletą? Ile osób będzie tu mieszkało? Czy model 2+1 jak by wskazywał wybór wielkości i rozkładu mieszkania? Co powinno się znaleźć w mieszkaniu (biurka, jadalnia (na ile osób) itp. Wtedy łatwiej byłoby się odnieść do projektów. Wybierając jeden z powyższych, drugi jest bardziej funkcjonalny.