Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gruntówka + bufor 500l + głównie grzejniki a przejście na drugą taryfę.

Nanofox1

Recommended Posts

Cześć, mam gruntowkę konceptusa (on-off) 16kw +bufor 500l. Grzanych podłóg 280m2. Kuchnia i łazienki podłogówka ale reszta grzejniki panelowe. Na PC temperature GZ mam ustawioną 40*. Po uruchomieniu pompek CO rozbiór ciepła z bufora następuje dość szybko (po 20min temp. CO spada z 40* do 30*).

Obecnie jestem w pierwszej taryfie. Zastanawiam się, czy jest jakikolwiek sens przesiadać się na II taryfę?

(Kiedyś w planach fotowoltwika)

Ps: Od rana do wieczora non stop ktoś jest w domu i żeby mieć cieplutko przez cały dzień, to grzejniki muszą znaczna część dnia pracować.

Edytowane przez Nanofox1

Zysk z posiadania taryf z serii G12x lub G13 zależy od od proporcji poboru EE w poszczególnych porach czasowych. Przy Twoim profilu zużycia powinny być oszczędności nawet bez reżimu kurczowego pilnowania się na pobór w tanim prądzie.

10 lat temu przeszedłem w Tauronie na G12E i wtedy zysk zaczynał się przy proporcji około 20 % taniej do drogiej. Z czasem trzeba było więcej mieć zużycia w taniej by to się opłacało. Miałem zawsze mniej więcej 50 na 50 %.

Sprawdź jak to wygląda u Twojego dostawcy prądu.

Opłacalność w PGE zaczyna się przy 75% zużycia dla G12 i 65% dla G12w w DROGIEJ strefie. G11 jest dla naiwnych.

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?334458-Nowa-taryfa-dla-ogrzewaj%C4%85cych-si%C4%99-pr%C4%85dem-mo%C5%BCe-wejdzie-w-%C5%BCycie&p=7598233

Cześć, mam gruntowkę konceptusa (on-off) 16kw +bufor 500l. Grzanych podłóg 280m2. Kuchnia i łazienki podłogówka ale reszta grzejniki panelowe. Na PC temperature GZ mam ustawioną 40*. Po uruchomieniu pompek CO rozbiór ciepła z bufora następuje dość szybko (po 20min temp. CO spada z 40* do 30*).

Obecnie jestem w pierwszej taryfie. Zastanawiam się, czy jest jakikolwiek sens przesiadać się na II taryfę?

(Kiedyś w planach fotowoltwika)

Ps: Od rana do wieczora non stop ktoś jest w domu i żeby mieć cieplutko przez cały dzień, to grzejniki muszą znaczna część dnia pracować.

Sprawdz ile w miesiącu jest masz godzin taniego prądu a ile godzin drogiego prądu -oczywiście w taryfie G12W -weekendowa. Całą sobote i niedziele masz tani prąd. Naprawde trzeba się starać aby nie opłacało się przechodzić na dwie taryfy.

Ale i zysków nie spodziewaj się kosmicznych -strzelam ok 10-40zł miesięcznie w zależnosci jak sam bedziesz się starał albo całkiem machniesz ręką.

Uprzedzam. na poczatku nikomu o niczym nie mów że zmieniłeś taryfę i kiedy jest tani -dla weryfikacji jak to wygląda w praktyce.

PC możesz wyłaczyc np od 6:00-9:00 i od 20:00-22:00.

Jestem w Tauronie , więc o ile artykuł jest aktualny to tańszy prąd w taryfie G12w jest w godzinach:

13:00 – 15:00 i 22:00 – 6:00 (poniedziałek – piątek) oraz całodobowo w soboty, niedziele i święta.

U nas jest non stop ktoś w domu. Wraz z żoną prowadzimy firmę usługową (biuro w domu) - z reguły jesteśmy w domu 7dni w tygodniu, tak samo nasz najmłodszy 2-letni synek. Środkowy chodzi do przedszkola. Starszy też jest cały czas w domu, bo jest nauczanie online. Biuro jest otwarte od rana do wieczora, ale w części biurowej najwięcej ciepła jest potrzebne na popołudniowe i wczesnowieczorne zajęcia z kursantami od południa (ok 15:00) do wieczora (od 20:00) (PN-PT). W soboty w części firmowej mam ustawioną pompkę CO od 3 rano do południa (bo w soboty biuro czynne od rana do południa). Niedziele wolne. Nie urządzamy sobie weekendowych wyjazdów, jesteśmy domatorami :)

Jak chodzi o urządzenia elektryczne to część firmowa zużywa zaledwie 50-90kWh miesięcznie (głównie 2 komputery).

Na moim miejscu przeszlibyście na G12w? Nie mamy jakichś schematów, że pranie czy prasowanie w weekendy, wychodzi w praniu ;-)

A może u mnie lepiej sprawdziłaby się G13?

Pompa ciepła Konceptusa ma możliwość prowadzenia temperatury zadanej CO osobno dla taryfy dziennej oraz nocnej. Zadana CO w taryfie nocnej może dać wtedy wyższą np 55* (żeby rozbiór ciepła nie nastąpił tak szybko tj. w 20 minut) a w taryfie dziennej zostawić 40* ? Chociaż pompa jest tak mocna (16kw mocy grzewczej), że jest w stanie bufor 500l podgrzać z 30* do 40* w 20 minut , ale mam też spory zład wody w wielu grzejnikach panelowych (pow. ogrzew. 280m2) i instalacja CO po uruchomieniu pompek CO części mieszkalnej jest w stanie tak samo szybko (w 20 min) rozebrać to ciepło (spadek z 40* na 30*). Oczywiście to tylko tak uderzeniowo, później pompa ciepła rzadziej się załącza żeby dogrzać...

Powiem tak:

-raczej trzeba się postarać abyś na przejściu do innej taryfy stracił,

-przejście do innej taryfy da Ci minimalne zyski,

-traktuj to jako zabawę

-raz w roku możesz bezpłatnie zmienić taryfę (przynajmniej w PGE) więc za rok możesz znów wrócić

-ustawisz Pompę tak, aby nie grzała w dni robocze np. od 6:00-8:00, od 11:00-13:00 i 20:00-22:00 (obniżenie temperatury ale tak aby Wam nie psuło komfortu)

-Co do G13 -nie wypowiem się bo nie miałem jej w ofercie i nie analizowałem, chwalę G12W

Powiem tak:

-raczej trzeba się postarać abyś na przejściu do innej taryfy stracił,

-przejście do innej taryfy da Ci minimalne zyski,

-traktuj to jako zabawę

-raz w roku możesz bezpłatnie zmienić taryfę (przynajmniej w PGE) więc za rok możesz znów wrócić

-ustawisz Pompę tak, aby nie grzała w dni robocze np. od 6:00-8:00, od 11:00-13:00 i 20:00-22:00 (obniżenie temperatury ale tak aby Wam nie psuło komfortu)

-Co do G13 -nie wypowiem się bo nie miałem jej w ofercie i nie analizowałem, chwalę G12W

ad1. w przypadku przejscia z G11 na G13 nie wiem czy jakiekolwiek staranie by spowodowało wieksza oplacalnosc G11

ad2. polemizowałbym z takim stwierdzeniem, jak wycenic zwiekszenie komfortu poprzez zmniejszenie wahan temperatury, pomijam zmniejszony koszt energii, caly czas mowa o G13

ad3. zmniejszenie kosztów i zwiekszenie komfortu mozna traktowac jako zabawę w przypadku gdy kazda czynnosc zwiazana z ogrzewaniem i cwu jest zabawą

ad4. dla G13 bedą to inne i na pewno mniejsze przerwy

ad5. w niczym G12w nie jest lepsza od G13, a wrecz przeciwnie.

Pralkę można ustawiać z opóźnieniem, żeby się włączała o 22.

Zmywarkę też mozna puszczać na noc.

Prasowanie można bez problemu ustawiac na weekendy.

No to skoro ciężko jest coś stracić przechodząc z G11 na G12w (szczególnie z uwzględnieniem powyższych kompromisów) , to przechodzę na G12w.

Dziękuję za doradzenie.

Obecna wersja sterownika pompy ciepła konceptusa pozwala wprowadzić tylko 2 przedziały czasowe: taryfa dzienna od - do oraz taryfa nocna od - do. Brak możliwości ustawienia dodatkowego okienka niższej taryfy (13-15). Jak to ogarnąć? Chyba nie jakimś czasowym wyłącznikiem (3-fazowym)? Tak spora ilość gwałtownych odcięć prądu nie może być zdrowa dla elektroniki pompy ciepła...

Pralkę można ustawiać z opóźnieniem, żeby się włączała o 22.

Zmywarkę też mozna puszczać na noc.

Prasowanie można bez problemu ustawiac na weekendy.

No to skoro ciężko jest coś stracić przechodząc z G11 na G12w (szczególnie z uwzględnieniem powyższych kompromisów) , to przechodzę na G12w.

..

Obawiasz sie G13, ze tak ochoczo chcesz G12w?

Boję się jak ogarnę 2 taryfy :D

Nie wiem jak do tego będzie się miał sterowniki (w aktualnej wersji) pompy ciepła - jak tym sterować.

Aaaa - regulatorami pokojowymi... Mam 2: jeden w centralnym miejscu w części biurowej, steruje pracą jednej pompki CO oraz drugi regulator w hollu na parterze, steruje pracą 2 pompek CO (parterowej i poddaszowej) na cześć mieszkalną. Te regulatory mają już możliwość ustalenia dowolnych okienek po pół h (dowolna ilość okienek).

Taryfa G13 (interesuje mnie głównie okres zimowy, bo wtedy najwięcej prądu pójdzie):

strefa średnich cen: od 7:00 do 13:00

strefa wysokich cen: od 16:00 do 21:00

strefa niskich cen: od 13:00 do 16:00 oraz od 21:00 do 7:00

Edytowane przez Nanofox1

Boję się jak ogarnę 2 taryfy :D

Nie wiem jak do tego będzie się miał sterowniki (w aktualnej wersji) pompy ciepła - jak tym sterować.

Aaaa - regulatorami pokojowymi... Mam 2: jeden w centralnym miejscu w części biurowej, steruje pracą jednej pompki CO oraz drugi regulator w hollu na parterze, steruje pracą 2 pompek CO (parterowej i poddaszowej) na cześć mieszkalną. Te regulatory mają już możliwość ustalenia dowolnych okienek po pół h (dowolna ilość okienek).

Taryfa G13 (interesuje mnie głównie okres zimowy, bo wtedy najwięcej prądu pójdzie):

Zapomniales o niskich cenach w sob,niedz,swieta

Popoludniu jest drogo ale zato rano jest taniej niz w g12w wiec powiedzmy ze sie równoważy ale jest 3 godziny wiecej tanich sezon letni bez porównania

Zapomniales o niskich cenach w sob,niedz,swieta

Popoludniu jest drogo ale zato rano jest taniej niz w g12w wiec powiedzmy ze sie równoważy ale jest 3 godziny wiecej tanich sezon letni bez porównania

G13 (w tauronie) ma niską taryfę w weekendy i święta? Nie mogę tego znaleźć. Niska stawka w weekendy wymaga chyba literki w jak w G12w...

porównanie (w TAURONIE):

Taryfa G12w:

strefa wysokich cen: od 6:00 do 13:00 oraz od 15:00 do 22:00.

strefa niskich cen: od 13:00 do 15:00 oraz od 22:00 do 6:00 (poniedziałek – piątek) oraz całodobowo w soboty, niedziele i święta.

Taryfa G13 (okres zimowy):

Edytowane przez Nanofox1

No to jeszcze lepiej :)

Kurcze no G13 faktycznie lepiej wygląda od G12w.

W okresie zimowym będąc w G13:

+mogę grzać w nocy o godzinę dłużej (nie do 6 ale do 7)

+jak będzie potrzeba to od rana do 13 będę mógł dogrzać po średniej stawce (zakładam, że porównywalnej do G11), natomiast będąc w G12w musiałbym od rana do 13 dogrzewać po wysokiej stawce.

+popołudniowe okienko wynosi nie 2 ale 3 godziny (13-16), u mnie to będzie miało spore znaczenie bo kursanci zwykle zaczynają o 15, więc będzie dodatkowa godzinka na mocniejsze dogrzanie.

+taryfa nocna zaczyna się godzinę wcześniej, nie o 22 ale już o 21.

Mieszkam prawie na Podhalu, jak tutaj Tauron też ma tanie weekendy w G13, to faktycznie G13 w każdym aspekcie przebija G12w :)

Chyba że coś źle rozumiem, bo to coś za fajne sie wydaje...

No to jeszcze lepiej :)

Kurcze no G13 faktycznie lepiej wygląda od G12w.

W okresie zimowym będąc w G13:

+mogę grzać w nocy o godzinę dłużej (nie do 6 ale do 7)

+jak będzie potrzeba to od rana do 13 będę mógł dogrzać po średniej stawce (zakładam, że porównywalnej do G11), natomiast będąc w G12w musiałbym od rana do 13 dogrzewać po wysokiej stawce.

+popołudniowe okienko wynosi nie 2 ale 3 godziny (13-16), u mnie to będzie miało spore znaczenie bo kursanci zwykle zaczynają o 15, więc będzie dodatkowa godzinka na mocniejsze dogrzanie.

+taryfa nocna zaczyna się godzinę wcześniej, nie o 22 ale już o 21.

Mieszkam prawie na Podhalu, jak tutaj Tauron też ma tanie weekendy w G13, to faktycznie G13 w każdym aspekcie przebija G12w :)

Chyba że coś źle rozumiem, bo to coś za fajne sie wydaje...

Dobrze rozumiesz a w okresie letnim okienko taniej od 13tej do 19tej

W T1=58gr

T2=91gr

T3=31gr

W g12w masz w T1=73gr wT2=29gr. W g11=59gr

ad1. w przypadku przejscia z G11 na G13 nie wiem czy jakiekolwiek staranie by spowodowało wieksza oplacalnosc G11

ad2. polemizowałbym z takim stwierdzeniem, jak wycenic zwiekszenie komfortu poprzez zmniejszenie wahan temperatury, pomijam zmniejszony koszt energii, caly czas mowa o G13

ad3. zmniejszenie kosztów i zwiekszenie komfortu mozna traktowac jako zabawę w przypadku gdy kazda czynnosc zwiazana z ogrzewaniem i cwu jest zabawą

ad4. dla G13 bedą to inne i na pewno mniejsze przerwy

ad5. w niczym G12w nie jest lepsza od G13, a wrecz przeciwnie.

Pisałem, że o G13 nie wypowiadam się -nie mam jej w ofercie PGE.